Friday, October 18, 2013

Legasi Kereta Sukan Jepun


   Semua orang tau, 2002 ialah tahun dimana kereta sukan Jepun pupus sedikit demi sedikit. Sejak tu Big 3(Toyota, Honda, Nissan) dah x buat kereta sukan yang seumpama kereta2 sukan sebelumnya. Evo dengan Impreza dah ayam, GT-R dah x jadi driver's car, satu2nya harapan ialah ZN6(86 bebal). 

   Bagi aku resepi kereta sukan Jepun senang. A car that starts it life as decent small family sedan yang di buff-up kan untuk masuk racing(read: homologasi). Mungkin Gr. A dah bagi kita zaman yang indah untuk main kereta Jepun. Mainly sebab Jepun baik, die bagi kereta sukan banyak2. X caya cuba tengok production Ford Sierra Cosworth dengan Nissan Skyline R32 GT-R. Mana lagi banyak?

   Jadi amek Skyline sebagai contoh. Walaupun memang dah sejak awal production die dah jadi keter racing(S54), tapi the really heart of Skyline sangat surau; kereta keluarga sedan 4 pintu. Hatta versi GTS pn still nampak humble walaupun ekceli very2 potential. Beza GT-R dengan pekak ialah GT-R body berketak2, enjin LAGI power gila, ada 4wd. Ibarat budak nerd main gym a. Same goes as Civic, Corolla, Lancer, Impreza etc.

   Then sejak kejatuhan zaman Jepun, dah x de lagi keter resepi camni. Jadi apa yang still ikut resepi sama? BMW. Bagi aku BMW ialah satu2nya sekarang ni manufacturer yang still ikut resepi ni. Sejak zaman E30 M3 lagi. Dari keter biasa2(dah ada pedigree, tapi lama hiatus, macam Skyline), pegi gym, jadilah M3 yang kita kenal. Body berketak enjin menjerit suspension solid. Buat untuk menang DTM dengan Gr. A. Amacam?


   Nampak tu? Nampak? Punya lawa die kasi body solid. And it really does! Sampai sekarang M3 still ikut resipi ni. Mungkin E36 nampak surau tapi lepas tu terus jadi gempak. Dan E46 dengan E92 jugak selalu orang Jepun kasi bikin jadi nampak JDM(pasang splitter, GT wing etc.). Nampak gempak sial. Nampak macam authentic keter Jepun. Padahal sebenarnya Jerman. Mungkin Axis Power still wujud kot. 


   Ini yang aku maksudkan. Amacam JDM kan? Then Amuse ada buat bodykit untuk E92. Serious gempak sial. Pakai rim TE37 pulak tu. 


   Ini cool. Siap bawak pegi Tsukuba(kot) lagi tu bye. Then sekarang BMW keluarkan 1M, yang seriously aku suka giler. Baik2 1-series tu surau kurus, tetibe jadi tough pulak. Fender kasi tebal enjin power. Serious cool. 

   Tengok tu tengok! Aku dah kata BMW memang ikut resepi kereta2 sukan Jepun masa zaman kegemilangan dorang. Ini bukan kebetulan sebab the way M3 lahir sama dengan GT-R. And BMW stick with M3's tradition. Deswai it still lives on. And yet, BMW bukan sorang2 je. Ekceli BMW punya nemesis tradisional, Mercedes ada jugak model sama dengan M3. X lain mesti 190E. 


   Then masa zaman akhir 80's x silap aku BMW yang cari pasal dengan 190E deswai M3 dilahirkan. Dan macam kat Jepun jugak, bila satu company buat kete, sume xleh duduk diam. Mesti nak compete untuk tunjuk penis sapa lagi besar. Dan pasal tu a 190E dengan M3 will forever remembered sebagai kompetisi yang paling hebat kat Jerman. Dalam acara survival for the fittest cuma Merc dengan BMW je survive, yang lain sume kena tapau sama dorang. 

   Lepas 190E Merc dah x buat lagi keter camtu. Ada tu ada. Tapi terlalu ayam untuk tapau M3. Sampai a W204 ialah jawapan Merc yang sangat kasar terhadap M3. Kali ni bukan calang2 punya. Ini real deal. Sangat ganas. BMW pn takut. 

   Ini C-class yang dah masuk gym bro. Wide bodykit, V8 6.2l, 451hp. Tu basic punya. Hold on. Ini baru permulaan. Then Merc keluarkan Black Series punya. Ini punya lagi ganas. Ini track version punya, 500hp dengan bodykit yang giler track focus. Totally worth it.


   Ini sangat bontot jahat. Btw, inilah die, kenapa keter2 ni ialah penyambung legasi keter Jepun. Sebab die still follow resipi yang sama. Jepun x mampu nak survive tight regulation. Nak taknak terpaksa discontinued. Dan disambung dengan model ayam. Tapi Jerman buktikan yang dorang boleh. Dan sebab resipi nilah mungkin sebab 2 model ni popular kat Jepun. 

CREDIT PICTURE TO: JYUROKU.COM

The Last Samurai


   The last Samurai. Kalau korang tengok citer die korang akan paham camne golongan Samurai akhir fight for their right. Ini sangat epic. The same term could be apply kat kereta sukan Jepun. Semua orang tau, zaman 90's ialah zaman kegemilangan kereta Jepun dimata dunia. Masa zaman ni a mat salleh baru nak bukak mata kat samurai2 ni sume.

   Then tahun 2002, hampir kebanyakan kereta sukan Jepun mula hilang satu demi satu. Yang menyedihkan ialah kereta2 ni sume xde keturunan. Main delete camtu2 je. So now here's the list of all those Samurais. Rasa aku dah x payah aku terangkan, sume dah kenal.

1. Nissan Skyline GT-R(1969-1972,1989-2002)

2. Toyota Supra(1978-2002)

3. Honda NSX(1990-2005)

4. Subaru Impreza WRX STi(1992-2011)

5. Mitsubishi Lancer Evolution(1992-)

6. Honda Integra Type-R(1995-2006)

7. Honda Civic Type-R(1997-2010)

8. Toyota Celica(1970-2006)


9. Toyota MR-2/S(1985-2006)


10. Mazda RX-7(1978-2002)

11. Nissan Silvia(1964-1969,1974-2002)

12. Honda S2000(1999-2009)

   And... Yes!!! 12 keter kat atas ni ialah what a Japanese sports car should look alike. Ekceli ada banyak lagi, cuma 12 atas ni yang terbaik yang tiada selainnya sebelum dan selepas. Walaupun Evo still in production tapi hell. It was made for a different customer. GT-R R35? No. Hell no. Itu keter x dapat nak bawak legasi Skyline GT-R yang asal. Still, untuk customer bukan enthusiast. Pasal tu a R23-R34 orang pandang lagi. LF-A? Itu pulak untuk tunjuk yang penis Toyota juga sebesar Ferrari.

   12 keter kat atas ni dah xde keturunan. Mati camtu je. Tapi tahun lepas, Toyota keluarkan 86, which could bagi some harapan untuk industry keter Jepun. Adakah lain company akan buat keter untuk compete dengan 86? Tunggulah 5 tahun nanti...

CREDIT PICTURES TO: SPEEDHUNTERS, TURBO MAGAZINE, HONDA TUNING MAGAZINE

Friday, September 13, 2013

Menung Si Seniman

Menung Ku di beranda,
Sambil angin membelai lembut,
Terasa kasih di ubun2,
Membawa ku terbang jauh.

Entah di mana,
Tiada ku ingat,
Seakan pernah berjumpa,
Hanya belaian lembut yang ku ingat.

Apakah ini?
Ya! Inilah dia!
Kasih sayang,
Inilah keabadiannya.

Kasih ini,
Tiada yang lain,
Hanya dia yang mampu,
Dia yakni Perempuan.

Oh Perempuan!
Engkau Tuhan kurniai,
Dilengkapi dengan ruang,
Diisi dengan cinta.

Hanya dia Perempuan,
Yang punyai kuasa,
Kasih cinta abadi,
Walau beribu tahun lamanya.

Entah sejak bila,
Terlalu lama dulu,
Entah bila yang terakhir,
Sejak aku kenal Perempuan.

Perempuan yang punyai cinta,
Yang paling tinggi,
Masa?
Bukanlah penghalang.

Kerna cinta Perempuan itu abadi,
Tiada terkira kasihnya,
Makanya inilah kurniaan Tuhan,
Kerna Perempuan itu anugerahNya.

Adapun tersedarlah aku,
Daripada lamunan panjang,
Akan rindu terhadapmu...
Perempuan!

Tuesday, June 18, 2013

Nilai Kemanusiaan

   Aku pernah dengar, orang selalu kata, ''Lelaki cuma diuji bila die dah ada segalanya. Harta, Takhta, Wanita. Itu bukan nilai kejayaan lelaki, tapi ujian.'' Macam biasa, bila dah dikurniakan otak yang pandai cepat je aku proses dan aku paham. Tapikan, walaupun aku paham, kenapa aku masih buat jugak anyway? Maksud aku kenapa bila aku dah ada semuanya, aku still serabut? Persoalannya, adakah aku betul2 paham apa maksud quote tadi?

   Right now aku boleh a dalam hierarki social aku sume aku ada. Keluarga, kawan dan perempuan. Aku still ingat masa aku masih lagi xde kawan. Dunia aku kosong. Rasanya macam kau dah buat macam2 untuk hilangkan rasa bosan. Tapi sedar2 je 10 aktiviti aku buat tu aku cuma spend x sampai 1 jam pn. Aku rasa teramat bosan. Rasa cam nak bunuh diri. Tapi the best thing is keje kau jadi bagus, kau tumpukan 100/100 tumpuan kau kat keje. Jadinya itu kelebihan orang sunyi. 

   Then bila dah masuk sekolah menengah, aku mula belajar apa itu persahabatan. Ok persahabatan mungkin cuma wujud dalam manga je. Tapi bagi aku, persahabatan ialah sesuatu yang perlu. Xde manusia yang nak hidup sorang. Bila aku dah dapat kawan ni, hidup aku berubah. Kalau dulu xde life, sekarang ada a orang ajak kau buat sesuatu. Buat 10 aktiviti tau2 je dah 10 jam. Rasanya dah x sunyi lagi. Nak bercakap pn seronok. Sedikit demi sedikit, seolah2 perasaan kemanusiaan tu bertambah.

   Aku belajar macamana nak senyum, apalagi ketawa. Buat sesuatu pn bersemangat. Rasanya cam... Aku x dapat nak sebut dalam perkataan. Tapi die seronok. Kau boleh buat apa je yang kau nak a camtu a rasa die. Fast forward kepada zaman dimana akhirnya aku memahami maksud kewujudan perempuan... Yes. Hidup aku berubah lagi sekali. Bila dah ada perempuan ni, seriously aku x pernah rasa perasaan ni. Die bukan sesuatu yang aku boleh describe. Yang aku tau, pleasure. Seolah2 ada semangat baru yang sentiasa mendorong aku. Kalau dengan member ialah untuk kita buat apa je yang kita nak, makanya perempuan ialah sentiasa memberi sokongan kepada kita.

   X kira apa yang aku buat, die mesti akan sokong. Kalau salah, die tegur. Kalau betul die encourage lagi supaya lagi betul. Best of all, aku boleh menangis tanpa rasa apa2. Maksud aku kalau aku dah giler stress aku ada orang untuk aku keluarkan airmata. Die punya terharu tu, aku x dapat nak gambarkan. Seolah2 kalau dunia sume rejek aku, tapi die still x berputus asa dengan aku. Die still bagi semangat. Masa semua orang x boleh nak tolong aku die still there buat apa yang termampu. Yes. Itulah setakat mana kasih sayang Annisa kat aku. Kalau aku call die, die tanya pasal aku. Walaupun cam membebel(kinda annoying). Tapi bersifat keibuan. Yes.

   Perempuan bukan je Ibu kita, tapi kawan kita jugak. Everything. That's why, hidup aku x sempurna kalau xde perempuan(not nescesarily kekasih). Tapi memang, dalam hidup aku, aku rasa Annisa sangat penting. Yes. That's why die ialah kekasih aku. Bila aku marah, die cuba tenangkan aku(dengan cara yang amat comel, of course), kalau aku tengah frust, die buat bende yang kebudak2kan(cuba kau tengok gelagat bayi a), then kalau ada masanya aku x tahan dengan apa yang aku hadapi, aku x boleh kawal emosi aku.

   Aku x tau kenapa, tapi kalau kat depan Annisa, aku mudah tunjukkan my true color. Kau boleh a kata die ialah breakpoint kepada ego aku. At some point, aku akan menangis. Seolah2 cuma die sorang ialah tempat aku menangis. Bila aku menangis, die pujuk aku, die lapkan airmata aku. Aku x tau kenapa. Tapi die seolah2 terus melupakan segala bende x elok aku buat kat die, walaupun baru beberapa minit yang lepas. Aku terharu. Aku x tau camne lagi nak ucapkan terima kasih. Nilainya terlalu tinggi.

   Then aku start rasa merendah diri. Bila die dah curahkan segala kasih saang kat aku, aku rasa bersalah. Sebab aku rasa apa yang aku curahkan kat die x setimpal dengan apa yang die bagi kat aku. Aku rasa aku dah macam hilang perasaan kemanusiaan. Caring sangat ke aku ni? Adakah kau perlukan lagi apa yang aku perlu bagi? Ataupun memang aku x pernah buat bende tu? Aku terasa diri aku ni macam kejam. Seolah2 aku macam x buat tanggungjawab aku snediri. Bukan ke aku ni lelaki. Kenapa aku x buat apa yang aku patutnya perlu buat? Mungkin inilah die yang dimaksudkan dengan bila lelaki dah ada semuanya itulah masanya die diuji.

   Aku rasa aku paham akhirnya. Mungkin bila dah ada semuanya, itulah masanya tanggungjawab lelaki makin bertambah. Contohnya kalau aku ada diri aku je, diri aku je aku perlu please, dengan diri aku je aku ada masalah, apa sume a. Tapi bila ada semuanya, once aku buat salah kat dornag, habis. Apalagi, semuanya sekali aku kena tanggung. Jadi ini mungkin salah satu daripada apa yang dimaksudkan dengan quotenya. Anyway, perjalanan aku masih panjang. Aku masih muda. Ini mungkin cuma satu bab dalam diri aku. Dan berguna untuk masa depan. Dan, perjalanan harus diteruskan!

*Annisa, terima kasih sebba sentiasa cuba untuk pleased aku. Aku mintak maaf kalau selama ni aku mintak kau lebih2. Aku cuma x nampak. Aku harap aku boleh buat sesuatu pulak untuk kau. Dengan, aku harap kau boleh buatkan aku seorang lelaki sejati. 

**''Kau kena accept diri Annisa macamana kurang pn die. Kau patut belajar bersyukur dengan apa yang die ada dan terima die no matter what''- Aishah

***Annisa, aku harap lepas ni kita akan sama2 lalu kat jalan yang kita nak dengan hadapi semua with full courage. 

Kereta= Status

   X. Aku bukan nak citer pasal macamana nak bezakan kereta rakyat marhaen dengan kereta elitis serta borjois(aku eja bedal je, x tau betul ke x). Yep kereta memang melambangkan status. Contohnya(jangan amek contoh industry kereta mesia yang rata2 harga kereta import ialah 150k ke atas, orang x mampu nak tunjuk attitude dengan kereta) kalau kat Britain kalau korang baca majalah kereta dorang at least sampai tahun 2005, kereta Jepun still dipandang rendah sebagai kereta orang miskin, shoddy, low performance, commuter dengan mass produced(sportscar buat apa nak buat banyak2). 

   Dekad 90's ialah zaman dimana kereta Jepun menikmati zaman kegemilangan yang dimulakan oleh(apa lagi...) Nissan Skyline R32 GT-R masa zaman '89 kat atas track, dengan Honda NSX kat dunia supercar pada tahun yang sama. NSX bukan je mengharumkan maruah kereta Jepun yang selama ni dihina shoddy dengan low performance oleh golongan elitis Eropah tapi jugak we-write rules of making supercar, yang sebelum ni Ferrari sendiri pn gagal(tanya Gordon Murray apa komen die pasal Ferrari dekad 80's). Honda NSX ialah what a supercar should be and create a new fundamental of supercar.

   Manakala GT-R pulak mengejutkan dunia dengan performance yang orang selama ni x pernah bayangkan. Dengan body coupe(read: 2 door sedan), I6 2.6l twin-turbo, 4wd sepenuh masa yang canggih dengan rekod racing yang x pernah dibayangkan. Ditambah dengan enjin yang bukan dibuat untuk atas jalan, tapi track, GT-R dipanggil Godzilla oleh majalah Wheels Australia. Tau ke korang kereta ni terlalu hebat sampai menyebabkan perlumbaan JTCC(diganti dengan JGTC, sekarang dipanggil Super GT) defunct sebab kereta ni asyik menang je? Itu belum citer lagi endurance racing kat Australia lagi. 

   Dipendekkan citernya 2 kereta ni melambangkan apa yang kereta Jepun should be: compact, lightning quick dengan semestinya... laju. Masa zaman kereta ni keluar korang boleh a kata kereta2 Eropah semua berada dalam zon selesa dimana kereta dorang dianggap paling hebat. Tapi 2 kereta Jepun ni just blown competition. Hatta GT-R lagi laju dpd Porsche dengan NSX lagi laju dpd Ferrari. Kan malu tu? Lepas zaman ni a korang tengok kereta Jepun rule dengan dengarlah nama2 yang sekarang tyinggal sejarah macam Evo, Impreza, Supra, RX-7 FD, Honda EG dengan EK. 

   Ok alang2 dah belajar sejarah ni kita berbalik kat Malaysia ku cinta ni balik. Semua orang tau yang Ferrari ialah aristokrat dalam dunia kereta. X kira korang ni siapa, benci mana pn korang, Ferrari adalah wajib di admire. Ini satu2nya kereta yang xde buat bisnes lain selain racing(dorang xdenye nak market Racing is our reason to exist untuk promo kete dorang bagus). Dengan Ferrari jugak duduk di tangga teratas dalam rantaian makanan kereta2 sport. Kita jugak tau yang Ferrari banyak dimiliki oleh Cina di Malaysia(jarang aku nampak Melayu pakai).

   Tapi kan perangai Meleis ni can somewhat annoying giler. Aku bagi contoh: 


   Ok dalam video ni korang boleh tengok Evo tengah tail dengan Ferrari. Aku x akan kata ini x civilized hatta kat Jepun yang dikatakan negara dunia pertama yang pandai tu pn bawak GT-R sampai 200mph(read: 320kmh) kat h/way, inikan pulak masyarakat dunia ketiga macam Malaysia. Then cuba korang tengok komen2 dorang sume. Rata2 Meleis sume berpihak pada Ferrari. Ini yang aku kata, Ferrari ialah aristokrat yang sering disembah sebagai kereta paling everything. Yes mahal jugak. Komen2 Meleis ni memang menjengkelkan.

   1st sekali, sume kata yang Ferrari cuma bagi chance je tu. Ok ni aku boleh terima. Then die kata Evo ni x layak nak lawan Ferrari apa lagi Lambo. Ok ini bangang. 1st kroang cuba pikir logik. Evo harga x sampai 1/10 harga Ferrari. Semestinya akan jadi pilihan orang muda. 2nd cuba korang pikir logik, berapa ramai jutawan yang umo dalam 20 lebih kat Malaysia ni? Ada korang kenal? Jadinya semestinya a orang yang bawak Ferrari ni ialah orang tua(possiblity tinggi tengok dari segi ekonomi). Then korang boleh kata Evo xkan boleh kejar Ferrari pasal topspeed Ferrari sampai 300, Evo 250. Ini lagi bangang. Kalau pn Evo tu stock(ada ke?) memang yes, electronically limited. 

   Korang tau x kenapa Evo tu die electronically limited? Pasal engineer die tau yang kalau diubah sikit, senang2 capai 300. Cuba korang tengok ni. Evo dah kasi bikin: 



   Yes, 300kmh. Sampai x boleh baca. Then Evo yang kejar Ferrari tu pulak aku yakin, dah bikin. Sebab stock korang x akan dengar bunyi 'pssst' masa lepas minyak. Takat bikin sikit je pn(intake, exhaust) dah boleh sampai 400hp. Ferrari California 450hp. Tambah 4wd, apa lagi korang boleh expect? Handling ma. Dengan ada lagi beruk2 yang x civilized mengutuk keter Jepun: 


   Then bila keter Jepun dah buat 280kmh(reliability, die belum fully tune pasang cooler) pn Meleis nak menyalak jugak. Habis tu korang ingat apa? Ferrari je boleh buat 300kmh? Ok kalau korang nak tau sehebat mana kereta tu, racetrack ialah tempatnya. BTW, sapa cross the finish line dulu, die menang. Enjoy!




Passion Ialah Xde Life?

   Kali ni aku nak citer apsal passion pulak. Ok aku memang passionate kalau sembang pasal kereta. Rasanya malas nak ulang kenapa aku suka kereta, tapi disebabkan passionate terhadap kereta aku citer jugak. hahahaha... Cuba korang pikir macamana pile of screw, metal dengan fiber boleh bergerak ke 186mph? Yea... itulah die mistery yang menyebabkan kau suka kereta. Aku anggap passion ni ialah sesuatu yang hebat. Sesuatu yang orang x akan paham dan melambangkan diri kita sendiri. Rasa berbeza dengan orang lain kalau ada passion ni. 

   Tapi kan, bila dah passion mesti a akan jatuh cinta kan? Yes. Betul passion ialah cinta. Korang pernah terpikir x yang kalau korang buat je sesuatu bende orang kata xde life? Contoh macam member aku. Die minat giler dengan Iron Man. Masa Iron Man 3 keluar hari tu die dah tengok yang biasa, 3D dengan IMAX. Aku kata a: 

''Get a life, dude! You waste all your money on nothing!''

   Die jawab:

''This is my life. This is what I've been passionate. If you are passionate surely you don't mind to spend every penny you have in your piggy bank!''

   Sejak dari tu aku mula tanya diri aku. Ok kalau passion ialah cinta, makanya aku boleh a kata aku bercinta dengan kereta kan? Maknanya aku will do anything just to have fun with car(ok bajet cam aku dah de kereta sendiri je). Anyway, itu ok lagi. Aku ada contoh yang terbaik:

http://kisahcintaizamnady.blogspot.com/

   Ok tengok nama blog korang dah tau. Blog ni ialah 100/100 citer pasal kisah cinta dua manusia berlainan jantina. Kalau korang baca a die punya blog karangan serupa bahagian B SPM punya BM. Tatabahasa die kalah DBP. Puisi mengalahkan Latif Mohiden punya sajak. Setiap inci ayat tu memang x yah citer. Berbunga2. Jadi korang boleh expect yang cinta die terhadap kekasih berlainan jantina die tu terlalu tinggi lalu menjadi inspirasi untuk buat ayat berbunga2 camtu.

   Wow... Inilah passion. Yes. Passion ialah kau berada dalam dunia kau sendiri bersama sesuatu atau orang yang kau cintai. Jadi dia akan dedicate everything he have just to enjoy his life. Lalu terjadilah sesuatu seperti blog di atas... Ok kalau dalam bahasa mat kereta orang kutuk kau habiskan beribu2 bikin kereta padahal kegunaan untuk bergerak dari titik A ke B je. Orang x paham. Tapi kita paham. Dan passion juga ialah kepuasan. Makanya untuk memuaskan hati adalah untuk buat apa yang die passionate for. Jadinya xde istilah xde life kat sini.

   Jangan nak jadi taste-police sangat. Kau ada life kau sendiri, tetibe kau nak tegur die xde life. Itu life die. Bukan life korang. Kalau korang rasa apa yang die buat tu harm korang, baru bersuara. Nak menyampah silakan, tapi dalam hati. Same goes kalau aku kutuk apa yang kau minat mesti kau melenting. Jadinya xde istilah xde life kalau melibatkan passion, tapi ialah i live my own live, you live yours. Simple. BTW dari sini aku tertanya sesuatu. Apakah itu yang dimaksudkan dengan life?

   Well, secara kasarnya life ialah orang yang sentiasa ada social life. Kalau kat negara mat saleh social life tu ialah berparty, minum beer sama2, pergi adventure dengan kawan, shopping sume. Jadinya kat sini 'life' ialah kehidupan dimana kita menghabiskan masa kita bersama2 dengan sosial. Makanya tengok wayang sorang2, beriadah sorang2, minum sorang2, itu ialah xde life. Dan syok sendiri jugak xde life. Syok sendiri ni kira macam buat apa yang kau passionate a. Macam aku bercerita kat atas tu. Jadinya, passion ialah xde life bila xde orang yang sama passion dengan kau.

   Jadi passion bukan xde life atau apa sume just because he dedicated all he have in his arms untuk cater die punya kepuasan, tapi passion ialah living your own life. Sebab tu ada kata motorsport ni membazir serta membahayakan nyawa, pasal die x paham apa yang kita passionate for. Makanya, live your own passion, as long as you are happy. Until then, chow!

Monday, June 17, 2013

Cinta Monyet Tu Mende Anyway?

   Masa aku sekolah dulu tengok member2 aku sume dating2, fuh... Sweet! Haha. Tapi aku sikit pn x jeles. Apa aku nak jeles? Bukan aku minat pn nak ada awek2 sume ni(then). Kau boleh a kata 2/3 dpd kawan aku sume bercinta. Rasanya aku sorang je yang against cinta. Kalau ada pn kawan2 aku yang x bercinta makanya dorang mesti in the middle of nak dapat awek ataupun masih belum ada konek untuk cakap kat pmpuan tu die suka kat pmpuan tu.

   Later on lepas tinggal aku sorang je yang x bercinta wujud pulak manusia surau atau cikgu sembang2 dengan aku cakap:
   ''Dorang ni cinta monyet je, x kan berkekalan.''
Ataupun:
   ''Inilah die cinta monyet, bercinta bukan main, lepas break sedih sampai kelangit.''

   At the same time istilah baru masuk dalam kamus otak aku: Cinta Monyet. Sefaham aku sebelum ni cinta monyet ialah cinta yang x akan berkekalan. Sefaham aku lepas google ialah cinta yang bukan berasaskan kasih sayang tapi hanya sekadar main2 je(read: playboy/girl). Jadinya Cinta Monyet boleh a aku kata sebagai cinta yang xde point. Semacam budak2 sekolah rendah main 'jadi-jadi' dulu2. Xde point, takat seronok2 je. Cinta yang x ada chemistry.

   Tapi kan, kenapa cinta2 monyet ni selalu diasosiasikan(betul kan aku eja?) dengan budak sekolah? Kenapa? Hanya sebab zaman sekolah zaman nak cari bekalan tua then bila frust bercinta boleh mengganggu. Haha. Hell. Not nescesarily so. Kadang2 orang selalu dub cinta zaman sekolah sebagai cinta monyet. Ok sebab apa orang nampak ialah:
   1. Cinta zaman sekolah selalu hanya berdasarkan hormon, bukan nak kahwin or so.
   2. Budak2 sekolah selalu putus cinta. Kalau yang hot giler tu ada sampai 42 kali(citer betul) putus. 
   3. Budak2 sekolah ada yang bercinta selama just seminggu, pastu break buat macam x kenal.
   4. Budak2 sekolah suka main skandal.
   5. (Kalau ada lagi boleh tambah list ni)

   Jadi 4 list tu sepatutnya dah cukup untuk bagi gambaran kenapa cinta zaman sekolah ni dikatakan cinta monyet. X. Aku x setuju. Contoh 1st, cuba bukak tv berapa ramai playboy(cuba kira nisbah drama budak sekolah dengan orang dah keje berapa) yang korang tengok kat samarinda ke akasia pebende sume tu. Almost everytime, orang dah habis sekolah berlaku playboy/girl serta curang terhadap pasangannya.

   2nd list pulak, ok. Ini sapa yang kata camtu je die memang sempit otaknya. Cuba kau tengok How I Met Your Mother tengok bape kali Ted putus. Berapa banyak ex die. X citer Barney lagi. Drama ialah interpertation kepada dunia reality. Drama sentiasa based on reality. Jadi bukan budak sekolah je yang putus cinta memangjang. list ke3 tu pulak, ok bercinta dalam jangka masa yang sekejap, korang boleh tengok x masa depan korang? Aku tanya korang, ada x korang boleh jangka apa yang berlaku? Jadinya disaster x pilih masa nak happen. 

   Could be seminggu, sebulan or 10 tahun pn boleh. Yang penting, kroang berusaha untuk what korang fight for. 4 tu pulak... haih... Tengok je a samarinda. Hatta datuk yang dah tua kalau konek still boleh ereksi tu pn main skandal. Duit banyak ma, sugar baby mari a. hahahaha... Jadinya apa yang aku kata kat sini, cinta monyet x pilih umur untuk occur. Orang dah keje, still putus cinta. Still main skandal etc. Jadinya bukan budak sekolah je yang patut dikatakan x berkekalan.

   Makcik aku, balak die sejak fom 2(now my uncle) still together. Pakcik aku tu beribu batu, berapa tahun pn, masih nak perempuan yang die suka sejak dulu. Belajar kat England, jadi korang tau a macam2 perempuan die jumpa. Lawa, caring, hot everything. Tapi still nak kat makcik aku. Haa... X ke sweet camtu? Jadinya aku x percaya bahawa cinta zaman sekolah ialah cinta monyet. TAPI. Yes ada tapinya.

   Perkahwinan bukannya ketentuan jodoh macam orang selalu pikir. Kalau perkahwinan ialah ketentuan jodoh kita sah2 a x akan wujud penceraian. Same goes as kau dating dengan orang tu. Tetibe kau tau lelaki tu bukan lelaki yang betul untuk kau date. Jadi sama macam kawin. Kau tengok berapa banyak kat drama tu orang salah kawin? Tu belum citer lagi yang curang, ada skandal sume. Itupun cinta monyet jugak tu. X sayang dengan sepenuh hati. 

   Pengajaran kat sini ialah, cinta monyet x pilih umur untuk mencari mangsa. Yang penting hati. Kalau sayang, kekal. Kalau nak main2, esok pn boleh. Hatta time dating pn boleh menggatal lagi. Jadinya, cinta monyet bukan hanya untuk budak sekolah je. Ini namanya generalisasi. Diharap kepada pasangan yang sedang bercinta, aku doakan(termasuk kepada diri aku) supaya korang sentiasa rasional dalam everything supaya x terjadinya gejala cinta monyet. Sekian terima kasih sebab membaca...

Apa lagi? Tepuk tangan a, dah habis kan? Haaa... Tepuk!

Lama X Post...

   hahahaha... Aku dah lama x blogging ni. Sampai aku dah lupa apa tajuk post aku yang latest sebelum aku tulis post ni. Rasanya dah dekat sebulan kot. Ok literally sebulan tu sekejap, tapi realitynya dalam dunia internet, adalah lama. Internet update setiap minit, kalau x minit, saat. X caya cuba tengok twitter. Hahahaha... Cuba korang kira dalam 1 minit ada bape orang tweet(depends on how much kau follow orang). 

   Kalau nak diikutkan aku xde a sibuk pn. X buat pape. Selalunya aku blogging supaya aku dapat meluahkan idea yang terbuku kat fikiran. Tapi sejak tweeter menguasai medan aku rasa blog ni dah ketinggalan. Macam aku cakap tadi tweeter tiap masa update. Tapi blog? X. Blog lambat, dengan x semua orang main blog(kau suka ke menulis karangan?) Jadinya dengan sistem yang lambat serta perlukan masa untuk memerah idea aku beralih angin: Twitter. Yes.

   Sekarang ni kalau aku rasa aku nak kongsi buah fikiran aku takat tweet je. Walaupun 140 characters tu x cukup sebenarnya. At least orang yang membaca pn x perlu nak baca karangan, instead takat baca ayat by ayat. Xde a nampak penat. Jadi idea tu dikongsi dengan lebih cepat, orang semua nampak. Kalau blog? Ada orang nampak? Ok. Satu lagi blog ni lambat update.

   Aku tanya kau, kalau kau tweet, let say 100 per day, tapi blog ada 100 post per day? Walaupun Tom Clancy pn x tulis sebanyak tu aku rasa. Lagi satu blog ni pulak korang kena main bahasa. Tulisan kau bosan, xde orang nak baca. Tapi rilek. Aku xde a nescesarily x tulis blog lagi, cuma blog ni x ringkas. Kalau aku rajin aku tulis. Anyway, jangan risau, aku still menulis, cuma x frequent macam dulu. Atau idea dah tepu. Jadi blog ni akan sentiasa and will always wujud. 

BTW tau ke korang bahawa aku punya draft giler banyak tertunggak disebabkan otak dah tepu?

Thursday, May 30, 2013

Seniority= Performance?

   Secara jujurnya aku x suka jadi junior. X kira keje ke belajar ke, asalkan junior. Kenapa? Sebab ada orang yang lebih atas dpd aku. Bukan sebab apa, tapi selama ni memang aku x suka kawan dengan senior. Bukan sebab kena buli. Kalau aku x kawan camne aku nak kena buli kan? Anyway ini sebab die:

   Aku paling benci sebab senior sentiasa pikir bahawa semua yang dorang buat, betul. Yes. Jangan gebang depan aku. Sume yang bergelar senior x akan dengar segala apa yang junior cakap, apalagi terima apa yang dorang buat. Yang dorang tau, Aku senior, aku lagi lama dari korang, aku lagi banyak tau dari korang, dan aku LAGI bagus dari korang. Titik. Yes. Dan kadang2 mereka sangat ego dimana hanya mereka yang boleh buat semuanya. Keje2 kuli sume junior buat. 

   Ok. Bagi aku umur hanya nombor. Umur cuma melambangkan kau lahir tahun berapa dan berapa lama kau hidup kat dunia ni. X lebih dpd tu. Contohnya kalau orang yang selama ni keje jadi engineer selama 10 tahun, tetibe umo 38 die jadi penulis pulak. Secara otomatiknya die ialah junior dalam bidang penulisan. Jadinya umur bukannya penentu performance anyway. Tapi in some case, senior jugak penentu berapa banyak pengalaman. Tapi tu no 2. Yang 1st ialah personality. 

   TAPI. Junior juga adalah lebih baik daripada senior kalau senior keje dok goyang kaki, tapi junior ada personality yang lagi hebat. Contohnya bila junior dibagi kepercayaan untuk buat keje A, tapi senior x puas hati sebab die rasa die lagi bagus dpd junior. Ok. Ini aku benci giler. Inilah die yang aku maksudkan dengan ego senior. Then, x semestinya kalau senior die dah mengalami every kind of pengalaman. Kalau junior lagi banyak mengalami pengalaman, maknanya junior tu lagi capable dpd senior yang kurang pengalaman. 

   Contohnya senior x akan merasa pengalaman yang junior rasa pasal senior ialah era yang berlainan. Contohnya kau bagi mekanik musclecar yang dah 40 tahun main enjin, tetibe suruh die tune keter eropah yang giler canggih dari engine, brake, transmission, sumenyelah, guna komputer. Dan itulah die yang die lemah. Sebab die cuma biasa tune carburettor, sedangkan budak2 zaman sekarang tune keter guna laptop je. Jadinya kalau bab2 tune keter zaman sekarang, die punya standard jadi sama dengan junior. 

   Jadinya dipendekkan citernya, senior dan junior ada pros dengan cons. Jadi senior x perlu tunjuk hebat, manakala junior x pelu nak bajet power. Sume kena moderate. Kalau anda seorang muslim, maka ikutlah Nabi Muhammad punya sunnah, be modest. Setiap orang ada kelemahan dengan kelebihan sendiri. Jadinya, silakanlah anda untuk merendah diri dalam melakukan apa sahaja. Be competitive, jangan keje cari buruk orang je. Jadinya until then, chow.

Friday, May 24, 2013

Lelaki Hati Besi

Aku seorang lelaki,
Punyai sekeping hati,
Tiadalah ia sakti,
Hanyalah keras laksana besi.

Aku seorang lelaki,
Punyai wanita yang menemani,
Tenanglah ia ku punya hati,
Adapun si dia hatiku dialah punyai.

Dia seorang wanita,
Dialah yang menduduki takhta,
Jernih matanya tiadalah dusta,
Ikhlas hatinya kekasihku si wanita.

Maafkan daku duhai kekasih,
Tiada dapat kucurahkan luhur kasih,
Jauh sekali bahagia dapat ku curah,
Tiada ku ingin lihat engkau bersedih.

Tiadaku mampu menghiburkanmu kekasihku,
Keras laksana waja ialah hatiku,
Tiada mampu aku bermanis-manis ayat menusuk kalbu,
Hanya kata2 keras tiada perasaan ku yang ku mampu.

Ya wanita kekasihku sayang,
Ayat ku kasar seakan mengasah parang,
Hatta hanya menyampah yang bersarang,
Andai begitu maafkanlah daku oh sayang.

*Ceh, puisi ni teruk.
**Kepada- Annisa Shazleen

Sunday, May 12, 2013

Lambang Persahabatan

Gambar bawah ni ialah lambang persahabatan:


X percaya? Ini die:

Kau kena tau, orang lain senang2 je dapat pasal cinta dorang murah, tapi kasih sayang Annisa mahal- Aishah
Kalau ada sesiapa nak tibai kau sebab die aku sedia penumbuk je- Haziq
Jangan tipu aku, kau ada masalah dengan Annisa kan?- Zaeiz
Dekat dengan die, tapi jangan buat die menyampah. Jauh dengan die, tapi jangan pinggirkan die- Asip
Aku dengan Asip dah plan dah nak kasi kau kapel dengan Annisa- Udin
Aku paham perasaan kau bro! Aku tau kau dah kena friendzone apa sume!- Kapet
Serious aku tabik kau. Kau punya keadaaan lagi teruk dpd sesiapa tapi kau tetap tabah!- KB

Terima kasih korang! Kalau korang sume xde x mungkin aku berbahagia sekarang ni! 

Friday, May 10, 2013

Apologize II

Aku x tau.
Entah camne. 
Tapi aku blank.
X tau apa perlu dibuat.
X tau mana arah nak pergi.

Ceh.
Aku rasa aku tau.
Mungkin sebab aku takut.
Yela, berani kerana benar, takut kerana salah.
Aku tau, aku pengecut.
Kenapa aku takut?
Bukan ke aku ni lelaki sejati?

Jadi citer sekarang kenapa aku takut?
Ya, aku bersalah.
Aku takut untuk bersemuka dengan kau.
Walaupun secara virtual pn tangan aku masih menggigil.
X sejuk pn hari ni.
Awan pn x mau hujan hari ni.
Panas ada a.

Aku tau, sebab...
Memang aku bersalah.
Sebab tu aku takut.
Sikit pn kau x senyum.
Lagi aku takut
Sebab aku bersalah.
Bukan ke takut kerana salah?

Aku tau.
Terlalu banyak aku mintak maaf.
Aku pn tau jugak.
Yang aku...
Dah terlalu banyak buat salah kat kau.
Sebab tu aku takut.
Salah aku terlalu banyak.

Aku harap... kau boleh terima maaf aku.
Walaupun untuk kali yang keberapa.
Mungkin kau dah bosan dengan ayat ni:
''Manusia x sempurna''
Ataupun:
''Manusia memang selalu buat kesalahan''

Aku teruk.
Aku langsung x ubah diri aku.
Aku x belajar pn dari kesalahan aku.
Tapi... tolonglah.
Terima aku seadanya. 
Sebab... aku sentiasa terima kau seadanya.

Aku... walaupun kau x mintak maaf pn.
Aku tetap maafkan kau.
Tapi... aku rasa serba salah.
Akhirnya... aku cuma seorang lelaki.
Lelaki tipikal yang kau sentiasa jumpa.
Tolonglah, Annisa:

Aku... mintak maaf, walaupun untuk kali yang dah x terkira.
............................................

Ahnaf Irsyad,
May 10, '13, 2008 hours.

Apologize

I am sorry.

I am sorry.

I am sorry.

I am sorry.

I am sorry.

Always


Tuesday, May 7, 2013

Dilema Melayu

   

   Ethnically, aku bukan Melayu. Racially, Melayu x wujud. 'Malay Race' ni satu klasifikasi yang dah kolot sebenarnya. Kalau zaman abad 19, ok masih relevan. Tapi lepas abad 20, tidak. Ok sebelum korang pening, bagi aku terangkan dulu apakah itu 'Melayu'. No I'm not going to a racist. I'm just telling you the fakta dan auta. Sebenarnya kalau nak diikutkan, Melayu bukan bangsa, tetapi etnik. Etnik yang duduk kat area Palembang, Riau, dengan semenanjung Tanah Melayu. Kalau x kenapa pulak muka Melayu sama dengan orang Sunda, Jawa, Madura, Minang etc? Ini maknanya semua yang ada kat Nusantara ni ialah sebangsa.

   Kalau ikut Robert Blust punya proposal, katanya segala etnik yang duduk kat seluruh Nusantara, Madagascar, Filipina, dengan Polynesia(pasifik) berkongsi keturunan yang sama. X kira dari segi bahasa atau genetic, dorang semua ni berasal dari Taiwan. Nama bangsa ni ialah Austronesian. Bahasa dorang dari kelompok Austronesian. Then sekarang nampak bezanya? Ok aku bagi analogi lain. Korang mesti pernah dengan 'Caucasian' kan? Ok take it like this, dalam BM kita panggil orang putih. Then korang tengok Caucasian ni ada German, ada Russian, ada Arab ada Italian. Jadi korang boleh tengok yang, dorang semua orang putih, tapi berbeza etnik. Jadi bangsa dorang ialah Caucasian dan etnik dorang ialah Russian etc.


   Same goes as Melayu. Etniknya ialah Melayu, tapi bangsa Austronesian. Yeah muka aku Melayu, tapi etnik aku Jawa. Jadi kalau nak dikatakan pn Jawa dan Melayu berkongsi feature yang sama. Jadi ini menunjukkan yang bangsa kita ialah Austronesian. X wujud istilah 'Bangsa Melayu'. Ok. Then citer sekarang, aku amek contoh kat Malaysia. Tapi citer sekarang kalau kat Malaysia, orang Melayu x sedar fakta ni semua. Yang die tau, 'bangsa aku Melayu'. Tidak. Aku x setuju. Niat aku kat sini bukan nak pecah belahkan melayu. Tapi cuba pikir, kita kena tau ni supaya kita kenal siapa sebenarnya Melayu ni. 

   Then citer sekarang, nasionalisme Melayu ni makin naik. Lagi2 lepas GE13 bila DAP(yang dikatakan banyak Cina) menang banyak kerusi mewakili PR. Melayu start takut dengan bende ni then mula a bangkit. Takut jadi macam Singapore. Ok first, kita sedar diri dulu. Aku x kisah kita nak pertahankan Melayu sebab tu memang tugas kita(ikut perlembagaan aku Melayu). Tapi cuba korang pikir kenapa Cina x ngam dengan Melayu sangat? 1st, cermin diri. Cuba tengok, berapa kali kau tengok tokong Cina then nampak patung Tuhan die, then kau kata: Uii... giler boroi tuhan die dowh. Ataupun kau nampak kuil India then kau akan nampak: Eeii... tuhan gajah. Kalau korang masih lagi berfikiran camni, mintak maaf, korang masih lagi x ngam.


   Pemikiran camni je dah menyebabkan non-Malay sterotype kat kita. Dorang mula prejudice bila kau start berfikiran macamtu seolah-olah kau x boleh menerima kewujudan dorang. Bukan aku suruh kau Melayu jadi Cina tak. Tapi sekurang2nya jangan buat macam dorang tu alien. Sila paham. Jadi ini langkah pertama kita kena buang segala stereotype terhadap Melayu dari pemikiran non-Malay. Ini penting. Kata Melayu ni bangsa paling bertoleransi(Alter Rahsia Bangsa Melayu kata a...) tapi perangai camni. Apa citer? Then lepas GE13 ni jugak Melayu mula x senang Cina dah banyak pegang kerusi kat parlimen. Katanya dorang memerintah Melayu hancur. Oh kemon... 1st, korang kena tau, Cina cuma dibenarkan pegang 122(yeke? x silap aku a) kerusi je. 122 tu x cukup untuk membentuk kerajaan. Jangan jadi macai yang taksub. Then, kita lupa terhadap Raja kita. Agong kita sekarang ni, Sultan Abdul Halim. Sultan ialah penjaga Melayu. 

   Sekarang ni pulak makin meluat aku bila tengok ada statement macamni:

''X guna punya Cina!! Korang dah menumpang kat tanah Melayu ada hati nak perintah sini pulak!!''

   Ataupun yang masih mengungkit2 lagi kisah silam macam PKM ataupun May 13th:

''Korang ingat x dulu 13 Mei apa jadi?! Sume Cina punya pasal tau!!!''

''Korang ingat lagi x dulu Chin Peng kata apa? 'Jadikan Melayu itu hamba' tau x!!''


   Seriously adakah perangai Melayu memang suka mengungkit? Cina sendiri dah x mau riot lagi. Dorang nak Malaysia aman. Itu je. Yang pasal kominis ni pulak. Cuba korang pikir kenapa pengganas dorang memberontak? Sebab Malaysia dah merdeka, tapi kenapa masih ada lagi orang putih kat Malaysia ni? Tengok sebabkan nasionalisme jugak kan? Jadi camni a. Kalau korang sume terus buat rant statement camtu korang ni serupa je dengan pengganas Chin Peng dulu. Beza korang ni keyboard warrior. Jadi sila, silalah berbudi bahasa. Jangan buat macam semua Cina ni jahat. Jangan burukkan nama Melayu. Kalau camni memang a Melayu hilang. Hilang budi bahasa Hang Tuah. Bukankah Melayu terkenal dengan sopan santun budi pekertinya? 

   Then, sila jangan kuat sangat nasionalisme terhadap kaum tu. Ini penting. Tau x nasionalisme terhadap kaum ni antara penyebab peperangan yang paling banyak sekali? Nak tau? Dua perang dunia dah cukup untuk menerangkan segalanya. Disebabkan Adolf Hitler pikir bahawa bangsa Aryan yang terhebat sekali a die menakluk dunia untuk kepentingan bangsa die sendiri. Supaya bangsa die ada tanah untuk diduduki. Dan pemikiran di mana bangsa adalah segalanya ialah pemikiran kolot yang akan menyebabkan peperangan berlaku lagi sebenarnya. Korang boleh check sendiri bende ni kat internet. Jangan malas/manja sangat. Kita sepatutnya belajar untuk walk in their shoes. Bukannya kita jatuh je salahkan orang lain. Pikir kenapa. Oh cakap pasal ni korang pernah terpikir x pasal hak ketuanan Melayu?


   Pikir camni. 55 tahun Melayu dibagi keistimewaan. Tapi ok aku bagi contoh, ekonomi. Kejayaan seseorang salah satu pengukurnya ialah camne dorang kawal ekonomi. 70/100 ekonomi Malaysia Cina pegang. Jadi cuba pikir kenapa Melayu yang 55 tahun dibagi keistimewaan masih lagi x dapat menguasai harta tanah sendiri? Adakah ni salah Cina? Hell no. Jadi sebenarnya Cina naik pasal salah Melayu sendiri. Dibagi pendidikan IPT, tapi belajar main2. Keje bawah2 sume, merungut. Salah satu contoh a. Pastu salahkan orang lain. Kata Cina itu ini. Oh kemon... Dorang sebabkan kena handicap ni a dorang bersatu, dorang berusaha. Tapi melayu? Ada kelebihan disia-siakan. 

   Jadi bagi aku kalau suatu hari nanti Cina memerintah Malaysia mungkin Melayu akan belajar sesuatu then berusaha untuk berjaya. Mungkin. Jadi, salahkan diri sendiri sebelum salahkan orang. Kita Melayu ni dah cukup senang, dah dibagi itu ini. Tapi kita x gunakan dengan sebaiknya. Jadi kalau sekali sekala duduk bawah pemerintahan non-malay mungkin kita akan berevolusi. Mungkin sebab keistimewaan ni membuatkan kita Melayu berlengah2. Sebab kita tau akan ada orang akan suapkan kita. Amek contoh macam Korea Selatan dengan Jepun. Lepas perang Korea Korea Selatan tu cuma padang tekukur. Xde pape langsung. 50 tahun kemudian itulah yang korang puja2. Jadi kenapa Malaysia x boleh? Kenapa Korea boleh? 


   Negara Korea Selatan tu bukan ada resource yang banyak macam kita. Dornag boleh jadi kuasa besar dunia. Jadi kenapa x boleh Malaysia? Mungkin sebab kurangnya semangat patriotik. Ok aku x suruh jadi obses macam Hitler cuma seimbangkanlah. Soal patriotik ni... bagi aku seni sepatutnya menjadi tunggak utama nak tengakkannya. Amek contoh masa zaman sebelum merdeka dulu. Banyak penulis Melayu buat karya2 patriotik. Media hiburan sepatutnya jangan dok buat citer pasal cinta ke lawak hambar ke pasal taiko. Tapi buat a citer thriller macam suatu hari nanti Malaysia kena serang then masa tu baru rakyat sedar lepas kena takluk akhirnya bersatu sama2 Melayu Cina India pertahankan motherland.  Macamni baru boleh memupuk sifat patriotik.

   Dipendekkan citernya, aku percayakan konsep Malaysian Malaysia. Walaupun aku ni Melayu(ikut perlembagaan) tapi aku x rasa aku ada beza dengan non-malay. Kalau nak pertahankan budaya Melayu, sila relevan dan jangan mengarut macam Alter Rahsia Bangsa Melayu atau ekstrim macam papagomo. Aku tetap manusia, dorang tetap manusia. Dorang pn dah terlalu banyak menyumbang pada pembangunan negara. Apa salahnya kita semua berkongsi keamanan dengan kejayaan ni sama2 tanpa libatkan masalah perkauman. Patriotik boleh, tapi jangan obses macam Hitler. Aku, Ahnaf Irsyad, berbangsa Malaysia. 1 Malaysia!

Saturday, May 4, 2013

The Metal Hearted

   Then, rasanya sesiapa yang dah biasa baca blog aku tau, nama blog yang admin die nama Ahnaf Irsyad tajuknya The Metal Hearted. Kebanyakan isi die controversial. Sah2 ramai butthurt. Tapi ada jugak yang setia baca blog The Metal Hearted ni, contohnya yang nama blogger die Annisa Shazleen. Budak kecik. Budak sekolah yang baru nak amek PMR sedangkan dah 3 tahun bende tu aku buat dulu. Then die ada a dalam 6 inci lagi pendek dpd aku. Paras bahu rasanya. Perangai? Hm... mudah eksaited, environmentalist dengan... heh. eh eh! Aku ni nak citer pasal The Metal Hearted ke citer pasal Annisa?

   Ok ok. back to the main topic. Mungkin nampak luarbiasa untuk aku de-Metalization blog aku ni. Yela. Segala perkataan 'Metal' dah dibanished dari blog ni. Biarlah aku jadi diri sendiri. Then, apa sebenarnya Metal Heart ni? Apa kaitannya dengan aku? Kenapa gelaran tu sering diasosiasikan dengan aku? Itulah die apa yang aku nak sembang dalam post kali ni. Semuanya bermula 3 tahun yang lepas, lagi spesifik, hm... entah, okla gini. Sejak zaman aku sekolah dulu. Dan yang pastinya, perjalanan aku sebagai budak sekolah terlalu epik. Sebab tu wujud dalam blog yang giler gempak ni. Then, citernya bermula masa aku amek PMR dulu.

   Masa aku baru masuk sekolah menengah dulu aku selalu cakap kat diri aku, perempuan x bawak apa2 makna dalam hidup. Cukup sebagai pelepas nafsu. Aku mengaku dulu masa aku 14 tahun aku dah main dengan awek lama aku. Yela, die mintak kapel, aku bagi aku x de maksud lain perempuan bagi aku, jadi pelepas nafsu a. Anyway, then, Hikayat Metal Heart bermula sebab perempuan jugak akhirnya. Sebenarnya Metal Heart bagi aku bukan nama timangan ke apa, tapi sebenarnya nama prinsip yang aku buat, yang dalamnya ada banyak falsafah. Aku malas nak list kat sini, sebab semua yang tertulis kat blog ni semuanya falsafah prinsip Metal Heart.

   Sebenarnya aku buat prinsip ni untuk buatkan aku lagi matang, dengan untuk lupakan semuanya. Dan walaupun prinsip Metal Heart ni semacam memberi harapan baru untuk aku, tapi aku tau, suatu hari nanti tetap akan tumbang. Macam Soviet Union. Aku pn tau, perempuan akan tumbangkan MetalHeart. Cuma aku x tau perempuan jenis apa yang akan tumbangkan. Memang selama MetalHeart melekat dengan aku, semua nampak macam berjalan lancar. Die nampak macam perestroika&glastnost. Idea nampak elok, tapi reality is the name of the game. Cuma reality yang menjadi bukti bahawa prinsip tu betul2 efficient ke x. 

   Aku x rasa yang MetalHeart ni efficient. Aku tau jugak tau yang MetalHeart akan jatuh. Dan sejak tu aku mula berkawan dengan perempuan. Aku mula open hati aku untuk perempuan. Aku 1st thing bukan jenis yang mudah jatuh cinta. Lama sudah baru aku jatuh. Tapi ego sentiasa diasosiasikan dengan aku walaupun aku dah bukak pintu. Mungkin sebab aku masih refuse untuk kongsi perasaan aku dengan perempuan. Aku masih dibayangi dengan kesunyian. Sampailah... pertemuan yang aku x jangka. Aku x pernah jangka yang perempuan jenis Annisa aku akan jatuh. Aku dah predict. Cuma aku x sangka dan baru sedar, lelaki x akan hidup tanpa perempuan.

   Sejak itu aku sedar yang sex bukan kegunaan perempuan untuk wujud. Perempuan, dia yang memberi ketenangan kepada lelaki. Akhirnya aku sedar. Ini semua adalah nature. Aku macam dikejutkan dari tidur. Akhirnya aku paham. Memang sikap perempuan macam sebab itulah apa yang lelaki perlukan. Ya. Aku mengaku. Aku perlukan perempuan. Sebab tu aku mansuhkan segala metal dalam diri aku. Jadi neutral. No more fake personality. Just me, and the world. Aku akhirnya... menyerah kalah kepada lumrah. Sebab itu bende dah memang bertapak dihati aku. Macamana Icarus cuba untuk ke langit, sama macam aku buat. Langit ialah hadnya. Jangan lebih had atau mati. Ya. Dan akhirnya aku belajar untuk terima tu sume.

   Dan, Annisa, ialah perempuan yang bukak mata aku. Perempuan yang sayangkan aku. Kisah hidup aku berubah lepas die muncul. Aku tau, perempuan inilah yang aku perlukan! Selamat tinggal, Metal Heart.

A Woman By My Side

   I'm just a man. Yes you guess it, another typical sentence; I've always make mistakes. Ok lemme tell you that this whole post would be another typical way of man begging to his woman. Anyway, I'll go straight by now. The moment I know who are you is the moment I know, that you were the girl I've been looking for. Not only that you could make me happy but also to make me a better man. That is why. That is why I need you and I want you by my side as what it is right now.

   I know you were always by my side. All the time. You know I need you. But me... I'm just a man(again). A man who is not perfect. A man you've been dreaming for? Far from it. I'm rude. I crossed my word. I don't fulfilled the promised I made to you. At the end I'm just another man. A man you found everywhere. I'm just a beggar of your love. I'm not a good man. I know you are not looking for perfection but... I just repeated the mistakes over and over again.

   I want to clear all that dirty from myself. I know I can't do it alone. I'm in the middle of vast ocean. I don't where to go. Should I go to this way? Or that way? I can't decide it myself. I need help. Yes guys. I'm not a strong man. I still need help from someone. I know can't live alone and decide where to go and what is good. But please. I know this is not second time I beg for a chance to you. Maybe for thousandth time. Yes. I'm not a good man nor strong. You know it also. 

   And that's why I need you by my side. I know, you can show me the right way. Where is the right path and how to go through it. That's why girl, you were here by my side. That is why I need you. For Thousandth time, please, guide me to the right way. Danke. Ich lieben dich, madchen. 

  A Man,
Ahnaf Irsyad