Friday, November 7, 2014

Ilmu Untuk Semua

   Aku dah banyak kali tulis pasal bende ni. Tapi kali ni in another perspective. Untuk kesekian kalinya, aku akan citer pasal cara orang kita mendidik sejarah.

   Semua orang tau sejarah tu bosan. Camne nak buatkan srjarah x bosan? Be radical! Ok lets start now. Korang perasan x, buku sejarah KBSM form 4 ni bias giler? Kalau korang ingat lagi 70% citer pasal sejarah islam je. Dan akan diulang dalam subjek pendidikan islam lagi.

   Bende ni x menjadi masalah bagi pelajar beragama islam. Tapi camne dengan non muslim? Ok imagine if we were put in their place. Semestinya akan ada rasa x puas hati sebab rasa terkalu banyak bende yang bukan dari kita punya budaya dan ajaran kan? Sepatutnya bende ni sume kena balance. Aku pn teringin nak tau camne Buddha dapat enlightment, camne Jesus boleh kena buru dengan Roman etc.

   Then bias buku sejarah x terihenti kat situ je. Korang perasan x, yang die citer pasal kegemilangan tamadun Islam, tapi camne die jatuh cuma 2 ayat je. Then x citer keadaan sebenar masa zaman Umaiyah, camne Mongol boleh marah dengan empayar Khawarizmi(maaf jika silap). X ke korang rasa janggal kat situ? Kejayaan dicerita dengan detail tapi kejatuhan macam xde langsung diceritakan.

   Cuba fikir baik2. Apa yang akan kita belajar kalau asyik berjaya je? Bukankah kita patut belajar dari kesilapan. Kita boleh nampak yang buju sejarah KBSM ni propaganda lebih. More like mengajar kita supaya bangga dengan sejarah hebat kita. Kesannya? Akan lahir golongan racial bigots. Mahathir sebdiri kata, bangsa yang bangga dengan sejarah silam yang hebat ialah bangsa yang dah jatuh.

   Are we leading towards it? Exactly. Zaman ayah aku dulu lengkap dari zaman nabi ke zaman unaiyah yang assabiyah je kedatangan mongol. Even cerita pasal empayar Moghul jatuh! Nampak x apa yang berlaku? Kita ni diajar untuk jadi bigots melalui propaganda camni. Cikgu2 ada yang tau, tapi x boleh cakap pasal boleh didakwa.

   Antara kenyataan yang aku kurang senang ialah bila die kata orang Eropah mencedok ilmu orang Islam. Is iit relevan? Now put it like this. Ibnu sina sendiri belajar dari buku2 Greek yang diterjenah dalam bhs Arab. Adakah orang Arab mencedok ilmu orang Greek? Cuba kita fikir, zaman dulu ilmuwan xdepn nak claim copyright itu ini. Dorang cintakan ilmu. Tetibe kita pulak nak cakap orang Eropah mencedok ilmu orang Islam.

   Kita fikir lagi, ilmu datang dari Allah. So adakah kita nak cakap yang manusia mencedok ilmu Allah? Tidak. Allah bagi kita ilmu supaya kita sujud kat die. Kita claim2 hak ilmu orang itu ini adakah sebab kita nak orang menyembah kita? Tidak jugak. Jadi x rasional untuk kita buat camni.

   Akhir kata, buku sejarah KBSM ada banyak perlu dibaiki. Zaman dulu punya lagi eloj dpd sekarang. Penyampaian haruslah lengksp dan x bias. Bende ni patut diambil kira sebab mslibatkan mindset jenerasi aksn datang. Semua yang baik hanya dari Allah, kita manusia x lepas dari buat silap. Wallahualam.

  

Tuesday, August 5, 2014

Lost Memory: Aku, Perempuan dan Cinta

   Lets throwback. 4 tahun lepas. Masa tu aku masih lagi seorang budak sekolah yang keras kepala lagi degil. Rebellious, kasar sume tu dah jadi trademark aku. Ironinya jugak aku bukan budak2 yang keluar masuk bilik disiplin, sebab aku pengawas pn anyway. Then atas sebab tu, aku dapat gelaran 'MetalHeart', sebab aku degil, dengan suka dengar lagu metal. Dan ekceli itu pandangan orang. Pandangan aku, 'MetalHeart' bermaksud aku x mudah terima perempuan(well, ada la pulak perempuan nak aku).

   Prinsip MetalHeart ni literally adalah sebab time tu aku x suka perempuan, mainly sebab perempuan ni naturally adalah makhluk yang menggedik serta kuat emo, dan memerlukan layanan yang lembut, something I never practised. Jadinya time tu aku selalu kata, perempuan yang tomboy adalah taste aku sebab aku bukan gay. Tapi tu dulu a. Perkara yang paling aku benci time tu ialah CINTA. Benci sebencinya. Lagi2 bila sebut kahwin. Even aku pernah swear aku xkan bercinta sampai habis sekolah, dan pernah cakap xkan kahwin. Disebabkan tu aku bagi alasan yang aku x paham maksud cinta so xde alasan untuk bercinta. Tapi jauh disudut hati aku... lain ceritanya.

   Ok, Confession time. Nama aku Ahnaf Irsyad, 19. Aku dulu dapat moniker MetalHeart sebab aku degil dan x suka perempuan serta x akan bercinta. Hakikatnya, 'MetalHeart' ialah personality yang aku ada-adakan. Bukan secara natural, dibuat untuk menutup segala kelemahan aku. In fact, 'MetalHeart' diwujudkan sebab untuk cover yang aku... cintakan seorang perempuan yang aku kenal tahun sebelumnya. Dan disebabkan perasaan aku terhadap perempuan tu, kelemahan aku jelas tertunjuk, yakninya aku... malu dengan perempuan. Aku gagap2 dengan perempuan. Sebab tu a aku cover dengan bercakap dengan nada yang keras, supaya aku 'nampak kuat'.

   Aku sengaja berlakon sebab untuk tutup yang aku ni teramat pussy just untuk luahkan perasaan aku kat crush aku(time tu). Aku mensia-siakan peluang yang ada. Bende die(crush) dah perasan kewujudan aku dengan amek perhatian kat  aku, tapi aku still pussy untuk do the next thing. Tapi semua tu berubah sejak crush lama aku dulu pindah sekolah time 2011. Biasa a budak straight A maunya masuk emaresem. So 2011 adalah tahun yang sunyi bagi aku. Bukan je sebab crush(technically bukan crush pasal aku did confess kat die secara personal sebelum die transfer) pindah, tapi jugak sebab kawan baik aku(dah citer dulu) jugak transfer sekolah. Aku hilang kekuatan.

   Disebabkan tu aku mula cari bende yang buat aku rasa happy dengan cara sendiri. Mungkin 2011 adalah kemuncak 'MetalHeart'. Banyak bende bangang aku buat untuk cover kesunyian tu. Then, 2012. Tahun yang amat bermakna. Bukan sebab aku rindu senior year aku, tapi sebab aku jumpa apa makna yang selama ni aku cari; CINTA. Untuk mencari makna cinta, kenalah bercinta dulu kan? Jadi itulah apa yang 'MetalHeart' gagal. Die terlalu pussy untuk bercinta, sebab die takut perempuan. Aku jumpa crush(now gf) baru aku awal 2012. Ada lah hal2 koko sekolah. So awal2 lagi dah built relationship walaupun x signifikan sangat.

   Then berkenalan dengan lebih rapat kat fesbuk masa dekat2 tengah tahun. Mei 16, 2012, untuk kali pertamanya, aku bercakap dengan perempuan depan2, dan bermesraan bukan kerana tugasan. Mark the first arrival of fall of MetalHeart. Sejak hari2 lepas tu, aku mula tanya banyak2 kat diri aku, betul ke aku suka die? Bukankah aku dah ada(well, just panggil crush lama aku,) D? aaarrrghhh!!! No way! Aku cuma syok sendiri je. Aku duduk bawah tempurung. Aku patut keluar dari kepompong ni. Dan sejak tu, aku start buat projek untuk pikat(well, panggil crush baru ni,) Ans. Dan setelah beberapa bulan, dan beberapa konfrontasi, aku yakin, aku suka kat Ans.

   Oktober 14, 2012- Adalah hari official MetalHeart jatuh. Aku dah x perlukan prinsip tu lagi. Aku lebih suka jadi 'Irsyad' berbanding 'Ahnaf'. Ini adalah diri aku sendiri. Well, sebab hanya orang yang dah lama giler kenal aku panggil nama kedua aku. Dorang tau sume kelemahan aku. Aku start percaya bahawa cinta tu wujud. Cinta bukan sex, cinta x menyusahkan, kahwin x mengarut dan paling penting, aku menjadi diri aku sendiri- suka perempuan yang ialah perempuan. Aku lelaki. Lelaki should love perempuan, bukan lelaki. Aku start belajar makna sayang, kelembutan, caring dan yang sepatutnya. In any sense, gaya aku cakap dah x sekasar dulu. Sekarang, dah hampir 2 tahun aku tinggalkan prinsip tu. 

  Aku x menyesal. Ini adalah jalan yang aku pilih untuk cari makna hidup. Bagi aku, past is past, tapi ingatlah sentiasa supaya kita x buat lagi bende sama. In any sense, aku jumpa makna kemanusiaan. Kasih sayang- sesuatu yang indah yang dikurniakan manusia. Bende misteri yang x nampak tapi boleh rasa. Ironinya x macam kereta, kau drive kau seronok. Xde fizikal connection untuk tunjukkan kenapa kasih sayang ni boleh buatkan manusia happy. Aku gembira dengan hidup aku dengan apa yang aku ada sekarang.

   Ok citer sekarang kenapa aku beriya-iya menulis bende ni? Simple. Aku x kisah sapa baca. Ini lama sosial. Kalau bukan untuk orang baca xguna a tulis kat sini. Tapi, aku cuma nak kata, I love you, Annisa Shazleen. Sejak Oktober 14, 2012, aku yakin untuk berdiri dengan kelemahan aku. Aku x takut untuk jadi diri sendiri. Aku dah berani untuk tunjukkan yang walaupun aku ni x pandai bercakap, tapi aku ada kekuatan untuk tunjukkan. Aku start memahami nilai2 kemanusiaan. Memberontak bukan caranya, kasar bukan untuk orang dengar. Walaupun x sempurna dan masih dalam proses yang panjang, tapi aku start rasa perubahan die.

    Mungkin aku bukan lelaki yang utopia lagi disegani. At least, i'm trying. You taught me the meaning of love even it is not direct. But then, I learn to care for other people and not to be selfish. I don't want to lose you. Even if you traumatized with your past, I still want to say, the I want us to be together, for ever. At least in this way, I have reason to be better even you say do not do it for you. For me, this is my chance to show my humanity to the world. And you are the catalyser. In any sense of word, even if it sound too ridikeles for a pre-graduated student like me, I want to marrylove you even if it impossible. 

   Grrrr.... I wrote too much for this post. Anyway, good bye, and enjoy. This is too personal. Lucky that I shared it here. Thank you. Ciao.

Wednesday, May 7, 2014

The Good Old Day: The way we take a picture

   Aku rindu zaman analog. At least 10 tahun lepas a. Bagi aku itulah zaman kemuncak terhadap teknologi. Maksud aku itulah zaman dimana teknologi2 analog disempurnakan. Cakap je. Kamera, henpon, kereta. Semuanya sempurna dalam dunia analog. Everything just feels right. Dan dalam post kali ni, aku nak citer pasal kamera.


   Baiklah adik2 jenerasi digital sekalian. Mungkin masa korang baru lahir bende ni dah start pupus kot. Tapi camnilah kitorang simpan gambar. Kalau zaman sekarang orang cuma tangkap gambar whether kat DSLR, VSCOCAM Camera 360, Iphone, surely korang left that picture rot. Aku bet 80/100 daripada korang yang tangkap gambar kat hp tu korang x kemas kan album2 tu? Kalau DSLR tu mungkin boleh sembang a, pasal masuk kat fesbuk ofkos. Dan bila zaman fesbuk jatuh, korang dah x tengok pn gambar2 tu. Biar reput je. Kalau kat twitter pulak lagi a. 


   So sekarang, adik2 boleh nampak yang jenerasi sekarang dah x appreciate the moment the record. Aku ingat lagi zaman dulu. Masa tu walaupun pakai kamera point-and-shoot je, tapi at least zaman tu orang masih hargai nilai sesebuah moment. Mau xnya, mula kena beli filem dulu. Paling banyak pn 36 shot je. Pastu nak tangkap gambar pn bukan suka2 je boleh tangkap, cuma moment serta pose terbaik je akan terpilih untuk tangkap gambar. Xdenya nak selfie2 bagai. Dah lah tu kena pikir dua kali nak tangkap gambar, pastu kena pegi kedai cuci gambar, the beli album simpan. 


   Bila rasa nak tengok album, semua kenangan manis datang. Seolah-olah album tu bernyawa. As if album tu bercerita kat kita tentang betapa seronoknya kenangan tu. Zaman sekarang lain. Sume digital. Kalau terlajak sampan boleh undur. Siap boleh tangkap gambar sendiri lagi. Aku berbangga sebab aku hidup di zaman yang penuh dengan transition. Aku dah tengok camne dulu orang kalau nak tangkap gambar sendiri suruh orang lain tangkapkan. 


   Then bila zaman kamera henpon, ada pulak cermin tangkap gambar sendiri kat tepi lens. Bila Iphone keluar je(ishk!), dunia berubah. 360 darjah. Untuk kali pertamanya dalam sejarah, orang yang x tau apa itu aperture, apa itu exposure, apa itu shutter tetibe layak digelar 'photographer'. Tetibe je budak sekolah rendah pandai tangkap gambar. Tetibe je gambar bukan lagi cara untuk berkongsi kenangan manis, tapi jadi bahan syok sendiri. 

(selfie punca budak pmpuan suka syok sendiri buat muka mintak isap kotey)

   Kalau x masakan tidak wujudnya manusia macam Awek Legoland dan yang seangkatan. Buat video haprak pn jadi artis. Kalau 20 tahun lepas kau kena buat video at least ada gambar hantu a baru boleh buat duit. pfft. Maka dengan wujudnya instagram jugak, ramailah budak2 menyiarkan gambar2 x masuk akal kat laman sosial. Then, ini menyebabkan aku bertekad. Aku nak balik kenangan2 jenerasi-Y. Ini jugak menunjukkan alasan kenapa aku beli kamera analog. 

kamera analog aku, pentax k1000

   Apart dengan sebab2 kat atas tu, bagi aku orang yang master guna analog ialah cameraman sejati. Sebab die memahami segala element yang diperlukan untuk buatkan gambar jadi cantik. Jadi inilah die, kenapa aku rasa sebab jenerasi sebelum ni lagi matured. Dan it draw a conclusion: The more advanced the technology gets, the less human will do so. Aku rindu analog. Selamat datang ke dunia hipster, Ahnaf Irsyad.

Monday, April 21, 2014

Mat Salleh Celup


   Kata orang jenerasi X, mat salleh celup ialah jenerasi Y yang terpengaruh dengan gaya hidup orang barat seperti budaya kuning. Yet, it is often being generalized antara budaya barat dan budaya kuning. Seakan anything from barat is salah dan x elok. Ironiny budaya common anak2 Melayu macam melepak, merempit, isap dadah(admit it, pernah korang nampak cina masuk pusat serenti?) dan sewaktu dengannya tidak pulak dilabel sebagai budaya barat.



   Anyway, kalau anak Melayu yang cuba ikut budaya barat yang baik pulak kurang diterima masyarakat. Mungkin sebab x pernah nampak kot lalu dikata batak. Few months ago aku pergi travel sorang2. Dari kemaman ke KL. Mulanya aku x cadang pn nak travel. Tetibe dapat idea nak buat camtu. Then jadilah... Daripada jadi tourist, traveler bukan pegi tempat2 glamor and the likes. Dorang likes to get lost in the middle of the way. So did I. Dan traveler bukan pegi kat bandar untuk makan McD ya. Traveler akan pergi ke kedai yang orang tempat tu biasa pergi.



   As usual kepada some traveler, backpacking adalah sering dilakukan. Dan aku buat tu. Masa sampai kat Kuantan ada a terserempak dengan orang rumah sewa aku kat Kemaman. Tapi aku buat bodo je pasal aku bukan baik sangat dengan die. Then beberapa minggu bila aku balik Kemaman balik, die cakap aku jadi mat salleh celup. I was like... Uh oh. ok. 

   Ok then citer sekarang, aku x nampak apa justifikasi die kata aku mat salleh celup. In fact, aku x terasa pn dengan aku being a mat salleh celup. Aku cuma terasa dengan apa masalah dengan jadi mat salleh celup. Kalau aku rambut karat bagai boleh sembang lagi a. Ok citer sekarang, admit it, kita semua ialah mat salleh celup. Cuba fikir betul2. Dalam kehidupan seharian kita cuba kita tengok berapa banyak budaya barat kita guna. Ok aku bagi contoh.


   Cuba korang tengok artis kesayangan korang kat atas. Dia ialah Melayu. Stage name, Aaron Aziz. 1st, die pakai t-shirt. Bagitau aku yang pakai t-shirt mat salleh dulu ke Melayu dulu? 2nd, makanan. Ada x die makan asam pedas atau laksa kat situ? 3rd, selfie. Yang fisrt selfie dulu Melayu ke mat salleh? 4th, restoran die makan tu restoran melayu atau franchise mat salleh? See? So many mat salleh in just one picture. And who do you want to label me as mat salleh celup? We all are mat salleh celup.

Sakai.

   How many time have baju kurung on you in a week? How many time when you keluar rumah dating makan kedai makanan melayu asli? Korang start selfie sebab korang terpengaruh dengan mat salleh pasal surely mat salleh selfie before malay because they created the device, not malay! Ok teremo kejap. Ok now korang nampak sedikit pencerahan. Gaya hidup mat salleh literally dah blend dengan kehidupan seharian kita. Budaya moden yang kita hidup ni mostly dari barat. Jadi citer sekarang apa masalahnya kalau kita jadi mat salleh celup?


   Even traveler mat salleh sejati pn pegi pavi pakai kain pelekat dengan batik bawak beg deuter. Korang 'Melayu' ni pegi pavi ada buat camtu? Surely korang pakai baju yang direka mat salleh kan? Dan berfesyen seperti mat salleh as if Pavilion tengah mengalami musim sejuk. So now you got it. Admit it yang kita semua mat salleh celup. Kita celup peradaban orang Eropah secara total. Jadi citer sekarang ni mana justifikasi ''Bajet nak jadi mat salleh''?