Friday, November 30, 2012

Tiaw Sama Lu

   Kadang2 kalau aku nak cakap pasal ni, aku takut. Bukan apa. Cuma kalau aku nak citer kat sini kang orang yang terbaca mungkin terasa. Ye a kan. Die sume nasib malang, aku nasib baik. Ok. So sekarang aku nak citer pasal apa? Gini. Aku citer pasal aku punya dulu. Selama dalam 12 tahun ni, ok, at least 5 tahun lepas, aku x pernah tukar2 kawan. Maksud aku, aku x pernah sekali2 kena khianat kawan, apa lagi nak khianat. Jadi kira kalau korang pandang persahabatan ni macam perkapelan cintan2 bagai, aku x pernah break a. Gaduh? biasa. Tapi gaduh x serious a. Ambik hati? banyak kali. Tapi sejam kendian elok a. Tapi bila aku tengok kawan2 aku. Aku kinda kesian tengok dorang yang boleh kata dalm 1 tahun ada a dalam sekurang2 nya 2 kali tukar2 kawan baik. Well, X de a kawan baik pn. Sebab dorang dah berhenti berharap untuk berkawan dengan sesiapa.

   Then, aku pelik, dan kesian. Kenapa a yang mengalami masalah jiwa semuanya yang baik2, bukan yang mengkhianat dorang? Yang mengkhianat ni pn aku pelik. Kenapa a dorang x terima balasan lagi. Aku pelik. Sama sekali aku x pernah jangka yang manusia yang sanggup mengkhianati kawan seteruk tu wujud. Then, dorang yang mengkhianati ni kawan dengan siapa? Kenapa pulak ada orang nak kawan dengan die? Orang pn tau ya orang tu dah khianat kawan die kenapa masih ramai yang buta dan still kamcing dengan malaon yang dah mengkhianati kawan sendiri? Kenapa? X ke yang mengkhianati tu rasa bersalah? Dorang yang sanggup mengkhianat kawan sendiri x ke pikir yang dorang buat tu boleh buatkan jiwa seseorang jadi sasau? X pernah ke dorang ni pikir yang kawan yang boleh dipercayai ni guna nya untuk dinikmati, bukan untuk main2. 

   Ok. Aku memang soft spot sikit bab2 khianat kawan. Ya aku pn pernah kena dan aku memang trauma. Jadi orang yang keje mengkhianat kawan ni la aku nak tanya, kawan2 korang ni sume memang x boleh dipercayai ke? sampai yang betul2 reliable pn kau nak tiaw jugak? Aku memang x kan pandang remeh bab2 persahabatan ni. Ini bende penting. Lagi penting dpd cinta. At least sebelum kau kawin. Seriously aku anti orang yang pernah mengkhianat kawan sendiri. Kau x pernah ke terfikir nilai sebenar kawan? Kawan bukan sekadar orang yang kau jumpa kat mapley pastu layan rokok sambil tengok Safee Sali kasi gol kat Harimau Malaya. X. Kawan ialah orang yang sentiasa ada bersama dengan kau, masa kau menangis. Kawan sejati bukan senang nak cari. But believe me, they do exist. Aku x tau a camne korang cari kawan sampai boleh kena khianat. Tapi yang mengkhianat tu, memang unforgivable. Kau baru je melepaskan orang yang paling percayakan kau. Kau x sedar yang kau dah hilang sesuatu yang berharga. 

   Korang cuma fikir diri sendiri. Then, selalunya yang aku tengok perempuan je yang kena tiaw. Ok budak batch aku jarang a walaupun budak perempuan untuk tiaw kawan sendiri. Haha, tu la keistimewaan budak batch kitorang, walaupun cikgu kata batch 95 ni paling hardcore. hahahaha... x pe cikgu tahun depan dah x wujud dah batch 95. Anyway, entah lah. Kalau perempuan tiaw member die sendiri, mostly bout love. Jeles her friend got a really beautiful(yes) balak. Selalunya a. Dulu pernah jugak kat sekolah lama aku ada budak ni gaduh sebab berebut balak. Bukan tarik2 tapi tumbuk2. pfft. Padahal bukan nya hot sangat pn balak yang die gaduh2 kan tu... Muka stock bangla je pn. Dikata maca detective Conan. Apa kejadahnya lowa taste sangat budak2 zaman sekarang. Ok2 aku pn sama je hitam. Kalau lelaki kawan baik gaduh... hm, selalunya mesti x puas hati pasal nama kena petik dengan cikgu time kena buat projek, apa lagi kalau member die. Selalunya memang gaduh a. Tumbuk2? yes. Absolutely. Mandatory a lelaki kalau gaduh kena tumbuk2. Kalau x apa guna tangan besar kan?

   Tapi kenapa kena sampai tinggalkan kawan? Aku x paham. Kau rasa ada lagi ke orang yang kau boleh percaya 100/100 selain orang yang kau tiaw tu? mentang2 a die baik dengan kau camtu kau buat dunia. Ok aku memang benci orang yang x menghargai persahabatan. Orang yang x menghargai persahbatan boleh pergi mampos. Kalau kat luar rumah, jauh dengan keluarga, sapa lagi yang boleh kau mintak tolong? Mesti a kawan kan? Kawan orang yang paling dekat dengan kita kat luar rumah. X de lagi yang lagi dekat. Sedara? die banyak keje beb. Jadi kawan2 sejawat je a yang betul2 boleh bagi komitment. Ok memang la rationally keluarga akan bimbang juga kan. Tapi cuba kalau kau ada masalah besar, yang akan bagitau kat keluarga kau kawan juga kan? So aku memang x suka kalau lepak sorang2. Syok sendiri je kot. Macam x de life. Tapi bila ada kawan rasa bertenaga. Baik2 x de mood nak cakap pape terus ada. 

   Jadi citer sekarang ni camne nak cari kawan yang betul2 bagus? Ada dua orang yang kau boleh percaya. 1st, Orang yang sama2 berjuang dengan kau. Orang ni orang yang betul, sebab die dah spend almost every his time with you, dan contoh yang paling bagus untuk kau describe bnde ni, kau tengok askar. Dorang punya friendship memang kuat. Dorang x kan tinggalkan kawan kat belakang. Papehal jadi kat kawan die, mampos kau. Kalau kau musuh die la. Then orang camni pn paham kau macamana, pasal selalu memang kau lepak dengan die je kan? jadi he's the best man you can consider as friend. 2nd, orang yang sama nasib dengan kau. Yang, in case kalau kau pernah kena tiaw, kau cari a orang yang pernah kena tiaw jugak. Kalau nasib baik, jadi a kawan. Sebab dorang ni pulak is they knew what you've been through. Citernya jap lagi senang a korang nak share apa yang korang rasa sakit hati. Nescaya he'll be there for you. Then, aku paling benci kalau ada orang yang kata, ''aku dah lama a kawan dengan die aku tau a die tu sapa,''. Ini bullshit. Pure bullshit. Kau dah lama kenal die tapi x memahami die itu yang membezakan kau ni kawan die ke x.

   X semestinya kalau kau dah lama kenal die kau tahu apa yang die buat. Ada beza antara 'tahu' dengan 'paham'. Anyway, jangan sesekali jatuhkan kepercayaan orang yang kita sayang. Itu benda yang paling berharga korang pernah ada. Bagi aku emas x boleh sama harga dengan kepercayaan. Kepercayaan x boleh beli, dan x boleh jumpa. Jadi kalau korang nak kepercayaan, kau kena cari sendiri camne dan apa makna kepercayaan. Manusia banyak ragam. Jadi kalau aku cakap dari perspektif aku mungkin x logik bagi korang. Jadi, untill then, chow.   

Thursday, November 29, 2012

Manly Tears

''Men do not cry for themselves, but for their comrades.''
    
   Ayat obes. Aku ingat lagi masa die cakap ayat ni. Time tu ada a event mende entah kat sekolah. Cam biasa, kitorang dengan 'sukarelanya' bertugas dekat belakang blok. Bajet macam jaga sana a, in case kalau ada budak ponteng je. Cam biasa a. Bila x de budak ponteng, sume mula a nak lepak. Then time tu pulak die baru kenal skateboard. Punya bersemangat die sampai amek kayu panjang pastu pretend like he's skating, grinding through the floor dengan macam2 lagi aksi yang berkaitan. Pastu dengan muka bodo die die cakap quote kat atas tu. Wow... gempak giler ayat kau. Tabik. Obes yang buat bnde bodo2 camni pn boleh buat quote yang gempak. Ok lepas tu aku tau yang tu quote game Final Fantasy, lepas Fish bagitau. pfft. Anyway, I stick with this quite since then. Whoa... what a manly quote, aku pikir.

   Then dari situ terus masuk prinsip aku, lelaki cuma menangis bila menyesal dan untuk orang lain, especially comrades. Jadi tetibe aku terfikir. Ok. gempak. Aku x kan menangis untuk diri sendiri. Yela aku kata, dan berdasarkan prinsip aku masa tu. Masa aku tingkatan 3. Then sekarang, 2012. Tahun yang sangat2 berlainan bagi aku. Entah kenapa aku mengkhianati prinsip aku sendiri. Aku dengan susah payah nya melanggar prinsip ni. Mungkin sebab member2 baik aku sume dah x sama sekolah kot. Jadi mula a move on. Kesalahan aku yang paling besar berdasarkan Rukun Hati Besi: Berkasih sayang dengan perempuan. Apa lagi beza umur 3 tahun. Ok. Then, aku dah x perlukan prinsip aku lagi, pasal aku dah jumpa something that is better than it. Hahahaha... Yep. I'd cry for her. I'd cry for a girl. pfft. Pity. 

   Then it leave me wondering, what a man's tear really worth? Is it a symbol of weakness? Or is it something else? Well, I can't recall when was the last time I cry sebelum aku jumpa Annisa. Mungkin lebih dari 5 tahun kot? Ok dulu aku gelak bila dengar lagu Bon Jovi, Always. Lirik die, ''If you told me to cry for you, I could,'. Back then it's a joke for me. Aku gelak2 and wondering why would I cry for a woman? hahahahaha... Better cry for kawan lagi bagus. Masa tu aku x paham lagi maksud airmata ni. Aku masih lagi dalam mode ganas yang x pikir bnde2 yang halus gitu. Bila aku dengar bnde camtu aku rasa lawak Zizan pn x kan aku gelak dpd dengar citer orang menangis. Bila masa akhirnya aku paham maksud kasih sayang(bukan cinta) baru aku rasa aku berperasaan. Sekarang baru aku tau yang menangis untuk someone else is necessary. It makes us a human.

   Yes, for sometimes I lack what a human should have. It is kasih sayang. When you cry not for yourself, you're doing a right thing. You're not selfish. Ok lets make it clear, kasih sayang for me is man's strongest will. Ia ialah kekuatan manusia yang paling kuat. Aku bagi contoh. Askar. Die sayang negara. Disebabkan tu segala ketakutan die masa kat medan perang hilang. Sebab that is his will to protect the one he'd really sayang. Jadi sama jugak citer nya kat sini. Bagi aku airmata is the best thing to describe kasih sayang. Orang kalau die betul2 ikhlas menangis die x kan perasan apa lagi tahan airmata die untuk keluar. Sebab memang sah kalau camtu itulah die apa yang hati die rasa. Keikhlasan yang paling tulus. Then cuba kaitkan dengan kasih sayang. Kasih Sayang= Airmata= Lambang keikhlasan. Jadi kat sini kita nampak dengan jelas.

   Bila kita sayangkan orang lain, then bila kita tengok die susah, dengan segala keikhlasan kita then kita akan x takut untuk menghadapi semua bnde. Kita akan x takut apa2 when we cry for someone because kasih sayang drive us to do something beyond what we usually do. Sebab tu kalau kau tengok a askar die x takut pape, sebab semangat patriotik die kuat giler. Jadi x takut nak mati. Then, bagi aku, kasih sayang ni la what makes us a human. It define what a human should be. A human is not a human when kasih sayang doesn't exist in him. Life whitout kasih sayang is no more than mesin. Ini sifat natural manusia. Semua orang ada sifat ni. Dan keikhlasan dalam sifat kasih sayang ni? Airmata. Itu la yang menjadikan manusia ni bertamadun. Itu lah die apa yang aku fikirkan bila terfikir airmata. Then, sekarang? hahahahahaha... Cam biasa, prinsip keseimbangan, terlalu menangis, rasa sendiri akibatnya. Malas nak citer.

   Ngantuk? chow.

It's My Life

   ''Get a life!''

   As some sayWell, we see it everyday, an avid fan of something cult-able wearing merchandise of his favourites. I can say that there are countless cult-able thing exist in this urban era, Star Wars if you need an example. It's no wonder to see someone who loves Star Wars dressing like the picture above. Another of them is otaku. Oh... If you type 'otaku' in google you'll find some bunch of guys who is extremely homely and only see them when there are on the way to anime shop. Hahahaha... there are tonnes of pictures of otaku's room in google. Their life seems to stick with anime and the likes. It's something that is beyond obsession. 

   I knew from experience, normal people who doesn't into with their thing will say, ''get a life,''. There I wonder, if their life is like that, how do they see our life? hahahahahaha... So here's the picture, first of all, why didn't we respect the things they'd really love? Then I think we are no different than them, as you see, they work to earn money for what they love, and we work to earn something that WE ALSO love. Start to make sense right? The things here is why do we dictatorized the world as it is ours? why do we want to be fan- police? If they like Star Wars like no tomorrow it's their problem la. They didn't pow your money right? So leave them alone with the things they loved, you also got something you really love right? So you are the same with them. No difference.

   If we don't like what they like, leave it. Do our job. And main jauh2 from them. Do the thing we love. Don't cari masalah with any other human. This world is not yours. Everyone have right to do anything they loved. Then again they never give a fuck bout what we love, why we like to be fan- police? They don't kacau your life anyway.  We are not their daddy to scold them. Even their daddy don't give any fuck bout their likes. So why do we always bashing someone like them? Ok this is a tough question. I have the anwser but my anwser just bring another question. In this case my anwser is, we don't like to see any odd because we always been a bandwagon. We think jump into the bandwagon will makes us looks cooler. On other perspective, jump into the bandwagon is as stupid as jackass. Why? We seems like we don't have pendirian and just go with the flow. We don't have any idea for what we really like. Like when musim bola everyone want to tengok bola and get to know the hot news bout it.

   Even that guy is not into the soccer out in musim bola. Then being hipster, I think is beautiful. You dare to show what you really are to society though your taste sucks. You just being yourself and brave enough to walk ahead with all your sucking pride. That's what I call manly. You live with your loved one and your dream. And you love to show everyone that you like Star Wars. But as usual, don't be over- hipster, or you'll have no friend. Also you'll get bahan by your friend. Everything in this world must be equally balanced, like Yin-Yang concept. So next time I hear any fuck as, ''get a life!'', watch your scrotum. Let them do something they like because we also do the same. Until then, gua chow dulu! 

Anti Kepada Yang Berlainan Jantina

   Perbandingan ni jangan risau. X de offensive pn. Yang penting ini apa yang gua alami setelah bergaul dengan kedua2 belah pihak(eh eh, sejak bila gua kawan dengan perempuan ni?). Jadi kalau lu orang ada yang x puas hati boleh komen sama gua kat petak bawah post ni. So apa kata gua mulakan diskusi ni dengan pihak lelaki dulu. X kisah a ada yang setuju ke x dengan gua punya pandang pasal apa yang menyebabkan bnde ni, asalkan lu paham, dan komen kalau ada yang x kena.

SEBAB2 LELAKI BENCI PEREMPUAN:
  • Perempuan ni kalau boleh sume nak perfect
  • X bagi peluang kepada lelaki kalau lelaki buat salah
  • Kalau dah kena reject dengan perempuan memang susah nak bawak nego
  • Menyusahkan
  • Perempuan susah nak paham apa yang lelaki cuba sampaikan
  • Keikhlasan lelaki cuma dinampak dari perkataan je
  • Lelaki benci kalau gelpren die ada skandal, walaupun lelaki tu ikhlas
  • Perempuan ni kalau boleh all the time nak kan perhatian, tapi laki x de masa pasal sibuk bekerja
  • Kena layan macam puteri, kalau nak cari yang kuat susah
  • Mesti pernah kena tipu dengan perempuan kalau x x kan benci
  • Perempuan suka buat lelaki syok sendiri
  • Perempuan kadang2 talam dua muka

   Ok itu sepengalaman gua a. Gua pn tau rasa nya bila dah benci giler dengan perempuan ni pasal gua pn dulu benci giler. Anyway kalau lu orang rasa x cukup ke x betul, lu boleh komen kat bawah. Sekarang perempuan punya turn pulak(giler x jentel gua ni, perempuan punya turn kat bawah, eceh, bagi lelaki jalan kat depan, papehal laki dulu mampos kena bunuh kan?).

SEBAB2 PEREMPUAN BENCI LELAKI:

  • Balak lama die mesti pernah reject tanpa sebab, paling logik pn pasal dah bosan
  • Poket kosong
  • Disfungsi Ereksi
  • Perempuan selalu kena tipu dengan lelaki yang mengayat2 janji bagai tetibe kena dump
  • Balak ada skandal
  • Jeles, nampak balak baik dengan kawan perempuan je dah menggelabah
  • X mau percaya lelaki sebab dikatakan lelaki pandai menipu, berlakon, dan lidah bercabang
  • Bila balak die x layan sikit mula a nak negative thinking
  • Padahal x tau yang balak die tu tengah bagai nak rak cari duit belikan die LV

   Jadi? lelaki kalau rasa x puas hati boleh komen manakala perempuan kalau rasa x cukup boleh tambah list tu. Anyway, yang aku boleh ingat ini je a. Ada banyak lagi sebenarnya. Jadi ni die list yang neutral.

SEBAB2 NEUTRAL KENAPA LELAKI DENGAN PEREMPUAN SAMA2 BENCI:
  • Kena reject tanpa sebab
  • X jujur terhadap kekasih
  • X matang
  • Suka berfikirang negative
  • X suka berfikir panjang
  • X mau nego
  • X sporting

   Tapi kalau nak diikutkan gua benci ayat, ''ada la tu yang lagi baik,''. Selalunya orang akan cakap ayat tu bila dah kalah. Jadi tu ayat looser. So pe conclusionyya? Senang. Pikir secara asas. Lelaki sejati ada 9 akal 1 nafsu, perempuan ada 9 nafsu 1 akal. Jadi camni a. Gua bagi contoh, perempuan nak prince charming yang perfect giler, pasal he got everything, so it tells us yang perempuan ni sangat lusty, tanpa die memikirkan mana tau prince charming tu ada kahwin lagi ke. Cuba lu pikir, nama pn prince, mesti ramai peminat, sah2 peminat2 die tu ada lagi yang better than you do kan? Jadi make sense kat situ yang perempuan ada 9 nafsu, Akalnya yang satu tu? tu, bergantung pada die punya decision.

   Lelaki pulak? Ok lelaki ada banyak akal tapi cuma nampak time die try perempuan tu je la. Contohnya die akan buat sesuatu yang spesel untuk perempuan die. Die kalau boleh akan buat something yang one of a kind that nobody have seen it. Just for the one he'd loved. Tapi. Ada tapi2 pn. Macam biasa, lelaki juga pandai mengguna kan nafsu die untuk 'tunjukkan' kasih sayang die. Bukti? Ayat die yang manis2. So lu orang pn paham2 kan je la. Gua dah malas nak citer lebih2. Yang penting, lu tau apa yang lu buat. Dan... lelaki yang ikhlas x kan mengayat kat perempuan die, instead of membuktikan dengan perbuatan, yang x semestinya boleh akal perempuan perasan.