Wednesday, July 18, 2012

Blackened Dreams

   Aku suka bila citer pasal topik impian seseorang ni. Sometimes bila kita tau apa yang kita nakkan kita akan inspired untuk be a better man. Then bila a boy catching his dream, he's separated from boy to man. Dan itulah die yang aku maksudkan untuk menjadi lelaki sejati. Lelaki akan menjadi lelaki sejati bila die cuba mencapai bintang, dan bila kau dah set your dream, catch it, and dont look back. Anyway citer falsafah lebih2 kang bosan pulak budak2 sekolah membacanya. Dpd aku dok type blog cam orang x de life baik aku citer pasal aku punya dreams, yang langsung x manly.

   Sejak aku boleh mengingat, masa umur 5 tahun la, dah boleh ingat event2, aku start menyerap segala bende yang wujud kat dunia ni. Dan ada satu bende yang inspired aku. Itu memang impian aku nak jadi apa bila dah besar(typically budak kecik). Satu hari tu kat taman aku tu ada a rumah terbakar, tetibe there was pile of metals with water inside it, thought it was raksasa cam aku tengok kat tv, rupanya itu lah die sepasukan bomba sedang menyelamatkan keadaan yang gamat. Aku tengok sekumpulan lelaki sejati yang berkorban(apa parlimen sangat ayat nih?) menyelamatkan mangsa serta menjernihkan keadaan. Sejak tu, aku pasang impian: Ok aku nak jadi Bomba! yahahaha.... again, typically budak kecik. Then disebabkan aku ni budak kecik mana boleh masuk bomba kan. So I reached it with my bare hand drawing on the wall of rumah aku yang serba artistik itu, sekali gus menyebabkan rumah aku menjadi gallery percuma. 

    Fast foward aku masuk sekolah menengah dengan kadar segera aku meregisterkan diri aku dalam unit kadet bomba. haha. Bila dah pakai uniform bomba tu rasa macam dah tercapai apa yang aku nak. Paling best bila pergi kem. hahahahahahahaah.... best part is you're living at where bomba living. Feeling kali pertama bila kat balai bomba tu rasa cam ahhh.... am i in the sky? everything bomba's here! cakap je, dari baju api yang tebal giler ke water jet. Paling best buat kawad hos. Time ni la nilai seorang kadet bomba dinilai. X best nya aku bukan yang terbaik. huhu... 

   Bila bakat tu dah terserlah, mula la ada orang yang perasan, dan dengan segeranya menjadi pekerjaan. Secara jujurnya walaupun aku ni pandai lukis(orang kata a), tapi aku x rasa bakat tu datang sendiri, sebab bagi aku bakat tu x wujud, so there's no genius. Bak kata Ahnaf Irsyad(diktator sungguh aku ni), ''there's no such thing as 'I ain't genius, i can't do it', but there's such thing as 'I ain't work hard enough!'''. Anyway aku start lukis time aku umur 5 tahun, masa tu aku lukis cam ada rupa orang terus aku gembira dan meneruskannya. Then masuk sekolah rendah aku terus jadi pelukis peribadi member aku, x lupa aku lukis untuk semua orang asal ada permintaan. Naik sekolah menengah, bila dah kenal ringgit, aku buat duit. Lukisan aku aku tampal kat papan kenyataan, promo. Nah kau 5rm 1 lukisan. gila cekik. Tapi dah dorang nak 5rm, aku amek je a. hehehe... Style aku lukis style kartun. Aku memang x pandai lukis potrait. But hey, art is the world of no boundary ain't it? X kesah a kau nak lukis camne pn kalau orang kata kau gila kau tetap x bersalah sebab seni is the best way to express you feeling! And art makes you a human. Terus aku pasang impian, Lim Kok Wing or the likes, then jadi artis. hahahaha

   X lupa bila kau ada pemikiran yang sangat complicated nescaya kau akan ada terniat untuk menulis. X ketinggalan jugak aku untuk bercita-cita untuk menjadi seorang penulis. hahaha... nak menulis bahasa kena betul. Dan dengan bahasa percakapan aku yang sangat hebat x membolehkan aku untuk membuatkan orang paham aku cakap apa. aiseymen! ok rilek. Dan sebagai seorang yang seni aku x lepas untuk bersajak. Bagi aku the best way to write is bersajak. Bersajak memang best, sebab bahasa sajak terpulang kepada penulisnya. Anyway aku cakap je lebih. Tapi gubah sajak dengan mulut je, x pernah tulis. ah bedal a. Kang aku tulis a hahaha....

  haha. Tajuk impian ni menarik untuk dikongsi. Kadang2 impian kita bunyi bodo kat telinga orang tapi bagi kita itulah die manusia. Evryone is one of a kind, dan bak kata James Hetfield dalam lagu die Nothing Else Matter, ''Everyday for a something new... open mind for a different view''. Bagi aku impian ni bukan nya sesuatu yang berpenghujung. Bagi aku impian ni ialah pengembaraan yang tiada akhirnya. Bila kita dah capai satu impian it leads to a new impian and the journey's never end. Biasak a manusia, mana pernah puas. Don't you let your dream blow with the dust in the wind, dan jangan berputus asa! Anyway, ROCKS!!

Tuesday, July 17, 2012

10 Best Song #1

   Aku baru 17 tahun. Sekolah pun tak habis lagi. Apalagi hormon pun belum stabil. Ironi nya bila it comes to music aku sangat well, matured(pui!). Ceh. Anyway sebab bila aku nyanyi lagu aku then bila member aku dengar, reaksi die mesti ''kau ni member kolej bapak aku ke? bapak aku je yang layan lagu2 camni.'' Ah bedal a. Asal music best aku layan a. Anyway here's my list of best song ever, for this time, fot me:

10. Aces High- Iron Maiden

   
   Hah! Siapa tak kenal Iron Maiden! Dah berzaman dah dorang main metal. sejak '75 lagi. Dan bila singles Aces High keluar tahun '84(ye kan?), nama Iron Maiden yang dah sememangnya top bertambah top lagi. Lagu ni aku suka pasal biasa a, bila topik pasal WW2 mesti hot, lagi2 bila citer pasal air-to-air combat. And this song tells it dengan begit hebat sekali, dengan bass dorang yang harmoni dengan segala instrumen membuatkan lagu ni so harmony, plus the solo is awesome!

9. Rocking In the Free World- Neil Young


   Seterusnya ialah genre fevret aku! Secara jujurnya aku memang suka sesuatu yang Americana(walaupun Neil Young orang Canada). Sebut je, kereta, motor anything. Anyway aku memang suka gila dengan lagu2 Heartland ROCK ni, tapi takat suka sesetengah je la, dan camna lagu ni boleh masuk dalam list aku? Sebab lirik die. Fuh. Memang humanity. Neil Young punya vocal sesuai dengan mesej yang die nak sampaikan. Dan die punya muzik die sangat cool!

8. The Price- Twisted Sister


   80's, zaman Glam Metal rules. Dan aku juga tak terlapas untuk minat kat band2 glam ni. Salah satunya ialah Twisted Sister. ROCKer dari Long Island ni lagu dorang sume cam biasa a lagu glam, semuanya partying. Dan dari semua batu ada satu permata yakni nya lagu The Price. Lagu ni die punya music dah a cool gile, dengan rentak yang rilek dan x bape nak pening sangat, ditambah lagi dengan inspiring lyric. Anyway the way he tunjukkan persoalan die sangat jelas, dan tepat ke hati pendengar. If only Justin Bieber could do this...

7. Civil War- Guns 'N' Roses
   GnR mungkin popular giler(walaupun lagu lain cam November Rain pn popular) dengan lagu Sweet Child o' Mine. Sapa x boleh lupa kan die punye intro yang cool tu kan? haha. Anyway bila citer pasal GnR aku x layan sangat Sweet Child o' Mine lepas aku layan lagu Civil War. Dengan intro citer pasal kekalahan Britian, kepada chorus yang mengutuk golongan pemerintah yang corrupt, lagu ni membawakan kita kepada zaman di mana semua ROCKer serta anak muda(Grunge) bangkit menentang kerajaan! thumbs up to them!

6. Living on a Prayer- Bon Jovi
   Bagi budak sekolah yang layan Justin Bieber ke Korea Selatan punya pop ke ataupun One Direction mungkin kenal Bon Jovi dengan lagu It's My Life yang keluar tahun '99 dulu. Tapi bagi budak sekolah yang hipster cam aku yang layan lagu pakcik kenal band ni melalui lagu Living on a Prayer. Tanyalah pakcik makcik kau yang remajanya tahun 80's dan suka pakai skinny, lagu ni mesti dorang kenal. Aku suka lagu ni pasal nak kata jiwang, memang jiwang tapi dalam bentuk yang lain. Lirik die x menggunakan diri penyanyi die untuk citer pasal cinta tapi buat cerita yang epik pasal keperitan hidup Tommy dengan Gina. Citer ok cuma lirik die tu aku bagi 3 bintang je a. OOOOO'OOOOO! LIVING ON A PRAYER! 

5. God Gave ROCK'n'ROLL To You II- KISS
   Aku peduli apa kalau kau nak kutu Gene Simmons tu Jews ke setan ke apa ke yang penting die main muzik lagi hebat dpd Justin Bieber. Ya. Inilah beza pemuzik zaman dulu2 dengan Justin Bieber dan yang segenerasi dengannya. Aku amek contoh Glam ROCK a. Every band is one of a kind, and KISS really proof it! Dorang punya penampilan atas stage memang original. Dan dorang berani pakai pakaian yang bodo2 atas stage depan 30k orang terlompat-lompat cam monyet, bak kata serbanistas. Maybe dorang a bit di luar tabii di mata serbanistas tapi hey, seni itu represent sifat manusia kan? Ok la anyway lagu ni memang inspired! Aku suka lyric die yang citer pasal orang yang susah dan x de keje tapi pandai main gitar. Ya! Dan menjadi ROCKSTAR is the best option you got when you have no sertifikasi! Thumbs up to KISS sebab popularkan balik lagu ni!

4. Can't Let You Go- Blackmore's R-A-I-N-B-O-W
   Aku suka Ritchie Blackmore punya stail. Dan sebabnya ialah pada zamannya(dan sekarang era Justin Bieber) ialah die punya muzik unik. X ramai pn gitaris yang boleh menggabungkan music classical dengan metal ni. Kalau Yngwie Malmsteen mungkin heavy sikit tapi Blackmore punya lagi catchy dan civilized sikit. Salah satu nya lagu ni, Can't Let You Go, keluar ada dalam 29 tahun lepas, 11 tahun lagi tua dpd Justin Bieber. Then lagu ni dimulakan dengan keyboard solo(memandai je aku ni) yang bunyi ala-ala lagu gereja bak kata serbanistas. Peduli a x pernah pn ada aku dengar ada sunnah Jesus kata nak sembahyang kena main organ. Then disambung dengan riff yang typically 80's sekali dengan vocal mantap(lupa penyanyi die pasal Rainbow suka tukar2 orang) penyanyi die yang bunyi sangat ROCK dan cool, bagi budak sekolah yang pelik cam aku ni. X lupa lyric diie walaupun simple tetap seronok untuk dengar serta mempunyai 'jiwa'.

3. I Want It All- Queen
   Kalau band dari British sememangnya hebat. Kalau nak list kat sini... hm... sebut je, Black Sabbath, Led Zep, Judas Priest, Elton John, Beatles, The Kinks, The Rolling Stone and the list goes on and on, x lepas Queen. Ya! Dan x lepas juga cerita yang penuh controversial Farokh Bulsara kena AIDS. Lagu ni keluar tahun '89, kiranya tahun tu AIDS die dah teruk a. Dan lagu ni sangat menyatakan yang die x mau mati. haha. Anyway lagu ni sangat bertepatan dengan keadaan aku skang ni, ya, x sampai setahun aku akan tinggalkan sekolah. Lyric yang inspired, ditambah dengan alunan melodi yang sungguh... ah kau dengar je la. Feeling die cuma tuhan je yang tahu. haha. X lupa, aku suka solo gitar die. Like no other...

2. Comfortably Numb- Pink Floyd
   Heh, alang2 singgah tahun 80's, apakata kita reverse a decade back. 70's merupakan zaman di mana band British mencapai kegemilangan die. Dan ini lah decade di mana ia menjadi pengasas kepada macam2 muzik yang sakai2 yang wujud di zaman Justin Bieber dan K-Pop ni. Pink Floyd ni bolehla dikatakan antara greatest band ever exist in radio. Dan jika korang ni pn seorang yang suka dengar lagu2 legend ini la lagu yang sesuai. haha. Bila aku frust gila ke tengah at the rock bottom ini lah awek kedua aku. Die punya lyric more like friend in need. Dengar je lagu ni rasa nya cam ada orang tanya masalah aku, dan bila aku jawab die balas dengan solo gitar yang tersangat hebat. Aku rasa x de yang setara dengan solo gitar lagu ni, mungkin orang kata Stairway to Heaven paling hebat, tapi tu orang kata, bukan aku kata. Aku berani bet, kalau korang x layan Justin Bieber, ini lah lagu yang akan x membuatkan korang cari lagu lain!

   Sekarang kita ada 9 lagu hebat yang jauh lagi hebat dari K-Pop dan Justin Bieber serta mana2 modern rockers. Dan memang taste aku untuk cuma layan lagu ROCK, yang band die ditubuh kan sebelum tahun '90. Bagi aku lepas tahun '95, muzik ROCK boleh kata fully reformat jadi whole new wave of ROCK music. puii. Aku terus allergic dengar lagu zaman skang. Then apa yang pertama? well, read on.

1. Meniti Titian Usang- Search
   Cinta Buatan Malaysia! heh! Itu lah yang boleh aku komen untuk list ni. kalau semua kat atas tu lagu mat saleh, nah sekarang aku bagi lagu melayu no. 1. Bukan senang aku nak bagi Melayu ni rank yang tinggi2(not sebab aku Jawa). Dan lagu ni ialah bukti yang lagu Melayu yang hebat semuanya wujud, cuma Meleis memang suka lagu2 yang jiwang, jadi lagu2 cam Dajal, 1511- BPR, Derita Bangsa- May, Dilema Orang Kita- Kris and so on tu macam x pernah wujud dalam sejarah musik Melayu. Dan sebagai hipster cuma(member budak sekolah aku ramai x tau lagu ni) aku je yang tau lagu ni haha. If you want to describe me, this song is it. Lagu ni citer pasal penderitaan yang dialami oleh seorang malaon dan yang paling aku suka, die x mintak awek die tolong, tapi kawan die. Ya.... Itulah nilai sebenar kenapa lagu ni dapat no satu! X lupa selain lyric lagu ni ada music yang bagus untuk backup. Cakap pasal solo gitar, solo yang kedua is one of the best! haha, yang semestinya orang akan cakap; wah, dengar pulak kau lagu2 Melayu ni eah. 

Dah ngantuk? ok chow.