Sunday, October 21, 2012

Romantic ke Sweet?

   Selalunya kalau aku tengok orang tengok ada kapel, yela mesti a love couple, x kira straight ke lesbo ke gay ke, semestinya dua perkataan akan keluar; sweet dengan romantic. Dan semestinya akan dicakap dalam nada yang;

   ''Eiiii!!! Sweetnye!!''

   Ataupun;

   ''Ah... romantik nya...''

   Then kalau perempuan yang rajin baca Romeo & Juliet semestinya akan cakap impian die untuk bersama dengan lelaki dengan citer2 putera selamatkan puteri pastu hidup bahagia then duduk kat istana besar. pfft. Khayalan gadis. Sori aku x minat. Then tetibe nampak ada kapel, contoh pakai baju pink sama2. ''Eii sweetnya!'' akan berkumandang dimulut perempuan dan some guys. Tapi romantik pulak lain citernye. Then itu membuat kan aku terfikir. Apakah Romantic? Apakah Sweet? Well it is in the same course but in the different class. Then kau boleh tengok kat sini untuk mendapatkan maklumat. Well itu kalau kau ni jenis yang saintifik a. Anyway, ini adalah ikut pengalaman aku untuk membezakan Sweet dengan Romantic.

Sweet:
  • Kalau kapel tu mesti contoh ada pakai something in common
  • Pastu kalau main 'saya awak' ke 'mama papa' katanya lah sweet
  • Kapel main kejar2= sweet
  • Kapel main suap2= sweet
  • Lelaki buat bende yang die x pernah buat tapi sebab perempuan die buat= sweet
  • Dan yang semua yang sewaktu dengannya
Romantic:
  • Selalu citer mat saleh
  • cium2= romantic
  • Peluk2= romantic
  • Makan kat restoran peghanchis= romantic
  • Buat macam kat citer Titanic= romantic
  • Lelaki angkat perempuan= romantic
   Jadi sini aku boleh buat kesimpulan. Selalunya romantic ni mesti something yang kita tengok matured. Pastu kebanyakannya mat salleh. Then die punya act tu x sesuai untuk budak2 sekolah a. Kang ada pulak kes jap lagi. Anyway sweet pulak, die sesuai untuk semua umur. Dan selalunya sweet ni lagi nampak dekat budak2. Anyway aku sendiri x pandai sangat nak citer lebih. Pasal die terlalu abstrak. Jadi nak tau lebih, sila mengalami nya sendiri. So? Chow.          

Saturday, October 20, 2012

Genius?

   Genius. Perkataan yang bukan sembarangan. Berasal dari perkataan Latin, gignere. Sesiapa yang dipanggil 'genius' semestinya a orang yang well, mostly akan terpikir orang yang grad pakai jubah ala2 orang Rom pastu dengan topi petak ada tali deka atas. Then orang tu pulak, lagi 'genius' bila die budak kecik. Tapi tu pendapat kebanyakan orang a. Tapi bagi hipster cam aku ni, 'genius' ada maksud lain selain pandai. So camne aku pandang seorang 'genius'? well, read on.

   Dulu masa aku sekolah rendah, gelaran genius seringkali mengejar aku. Biasa a, aku pn x tau kenapa. Tapi secara jujurnya million thanks to Cikgu Firdaus sebab ajar aku sains sampai aku boleh dapat A, bukan sebab menaikkan nama aku. Pfft. Sakai. Ok bukan sakai sebab Cikgu Firdaus memandaikan aku, tapi membuatkan orang panggil aku jinies. Secara jujurnya bukan aku x suka atau aku berlagak, bukan. Tapi it's manner. If you're at the top, don't act as you'll forever at the top. Maksud aku kat sini, aku sebenarnya benci bila aku at the top, sebab aku takut aku akan lupa diri, dan hit the rock bottom. Bila kau at the top, semestinya kau dah x de pesaing, which is bad. Kenapa pulak bila x de pesaing bad? sebab kau akan naik lemak. Anyway, genius tak wujud sebenarnya.

   Masa zaman kegemilangan aku dulu, time darjah 6, biasa a, sains dapat 94 je dah jadi buah mulut kan. Apa lagi kertas 1 aku dapat 30/30, tu soalan peringkat daerah tu, mau x jadi murid kesayangan cikgu. Ceh, x la sangat. Bagi aku kertas periksa bukan penentu murid kesayangan cikgu. Ok tu nanti aku cerita. So what's wrong with geniuses? why do I hate them? 1stly, genius x wujud. Kenapa? senang je, bagi aku sebab yang wujud ialah workhard. Aku percaya bahawa segala yang gempak2 wujud dari workhard. Kadang2 idea semata-mata x dapat menggegarkan dunia ni. For instance, the theory is proven, idea bagus= jinies. Tapi kalau x dapat put into practice= workhard, x guna. Jadi cuma tinggal kenangan. Ada banyak sebenarnya contoh orang x jinies yang workhard, tapi aku tau sebabkan meleis ni x pernah baca buku, maka aku akan amek Albert Einstein sebagai contoh.

   Some meleis might butturt, but easy man, ilmu x kira sapa ajar, tetap datang dari Allah. Apa kebangang sangat kalau asal Jewish punya ajaran yang disampaikan walaupun baik pn lu nak butthurt? Bukankah manusia ni x berilmu. Sume ilmu yang manusia tau datangnya dari Allah. Anyway, Albert Einstein bukan pandai pun sejak lahir. Asalnya die cuma budak lembab yang giler blur. Sampai mak die fed up then berhentikan sekolah die pastu homeschool je. Dan bertahun2 kendian, sapa jugak yang menyatakan theory yang paling groundbreaking time abad ke-20? Then, betul la, genius x wujud, tapi workhard does. Memang dah terbukti yang 'genius' sendiri mengaku die bukan jinies. Sebenarnya seriously yang orang panggil 'genius' sebenarnya die sendiri x mengaku jinies. Then kita tengok contoh Malaysian sendiri, Adi Putra. Jinies math negara Malaysia.

   Ini satu lagi. Bagi kebanyakan kita, 'genius' ialah seseorang yang saintifik. At least in Malaysia la. Cuba fikir. Kalau x kerana tv, die x kan dikenali oleh satu Malaysia sebagai genius. Or else takat jaguh kampung. Cam aku dulu dapat A sains. Then atlet. Kalau die masuk tv, die ialah jinies. Tapi kalau x, die ialah jaguh kampung. Dalam hal ni banyak sebenarnya contoh die. Then satu lagi yang membezakan jinies dengan workhard, rationally, money. If their dad got cash to spare, his son is a jinies. Let take example, I'd read some in-class magazine which is extremely-retardedly-lame. Nama majalanya apa entah. Skop ke apa. Ok sebab kenapa aku x suka majalah in-class nanti aku citer. Sekarang ni aku citer pasal jinies dulu. Then ada a die citer pasal sorang malaon ni. Pandai main bowling. Sampai kata jinies. 

   Boleh die kata jinies ke intellect ke yang sewaktu dengannya tapi jinies tetap berkait. Anyway tu sebenarnya family die ada latarbelakang. 1st, bapak die suka main bowl. But that's not the point. 2nd, bapak die banyak duit. Kalau dah duduk kat area2 urban kat Petaling Jaya pastu time shooting pakai baju mahal tu kau pikir gaji bapak die takat 5-6k je ke? pfft. Ok here's the fact. Aku x ingat apa. Tapi kalau nak diikutkan orang kampung(not nescesarily feldarians) lagi jinies dpd yang aku sebut2 tadi. Kalau kau tengok cara dorang invent something whoa... cool. Dipendekkan citernya dorang dah menguasai segala ilmu kemahiran hidup. Seriously kalau kau tengok cara dorang buat sesuatu memang smart. Dari sini kita boleh nampak, yang jinies x wujud. Tapi workhard+pengalaman adalah yang paling 'genius'. 

   Bagi aku 'genius' bukan something kau tau banyak benda yang google tau atau kau lagi tau pasal iluminati dari Dan Brown, tapi macamana kau selesaikan masalah tu. Ya Adi Putra sangat kreatif dalam menyelesaikan masalah math. Tapi die digelar 'genius' sebab 1st, x sume orang boleh buat math. 2nd, die masuk tv. Biasa a Meleisians. Aku tengok ada member kau sorang masa aku darjah 4 cara die buat rak buku time KH dulu serious smart. Maksud aku die x payah ikut buku pn dah jadi. Sebijik. Jadi sekali lagi, genius x wujud. Tapi workhard wujud. Ok some says that if that kid could solve fucking calculus, he's genius. So sekarang ni aku percaya. Allah jadi kan kelebihan manusia semuanya sama. Aku percaya bila setiap bayi lahir je, dorang sume adalah genius. 

   Then bak kata nabi Muhammad, anak kecik ibarat kain putih, maka ibu bapanya lah yang akan mewarnakannya. So citer sekarang ni umo kita menjadi genius ialah bila lepas kita lahir sampai umo 4 tahun. Bila dah masuk kindergarden x kan menjadi genius, sebab dihadkan dengan protokol serta syllabus pelajaran. Ok. Jadi bila umo 2 tahun, seriously kalau kau ajar budak umo2 camtu x kira apa, mesti jadi genius. Then itulah die budak2 tu boleh menguasai segala bnde kat dunia ni. Tapi pokoknya tetap satu, pengetahuan teori x berguna tanpa praktis. Tengok Da Vinci sebagai contoh. Anyway sebenarnya bukan aku kata genius x wujud sebab aku x puas hati. Tapi cuma nak menyatakan pendapat. Bagi aku semua orang genius. Yang menentukan kegeniusan ialah setakat mana die menumpukan perhatian terhadap kelebihan die.

   So lepas ni jangan bagi aku bullshit asal dapat A pekse je terus jadi jinies. Bitch please. Then, sebenarnya kelebihan kita sume sama banyak. Jadi x de maknanya kita nak bandingkan orang itu ini. Sebab kelebihan kita mungkin tinggi kat satu bidang, tapi dalam satu bidang tu orang lain pulak tinggi. Tapi tu x memestikan kita supaya x berusaha untuk kelebihan yang kita tinggi je. Boleh je sebenarnya kita nak mengasah kelebihan. Cuma terpulang a kehendak kita. Mungkin kerana keperluan kita terpaksa mengasah kelebihan tu, atau mungkin kerana nak menunjuk2. Tapi boleh je, contohnya saintis2 Islam zaman dulu2. Seni+sains= tamadun. Cam Roman, Greek etc. Anyway, there's no such thing as ''you're genius and I ain't'', but there is such thing as ''I ain't workhard enough!''.  

Thursday, October 18, 2012

Der Mann

   Sebagai lelaki yang berprinsip, which is sebenarnya membuatkan aku lagi menggelabah dari budak sekolah biasa sebenarnya agak menyusahkan aku sebenarnya. Tapi nak buat camne. Kalau aku x buat prinsip tu aku akan ditimpa malang. Contohnya, cinta. pfft. Ok tu citer lain. Tapi berkaitan. Kau akan paham bila kau habis baca ni. Anyway, dalam prinsip aku, aku selalu menggunakan 'lelaki sejati' sebagai tema. Maksud aku, aku buat prinsip tu untuk jadi lelaki sejati. Then apa kejadahnya maksud lelaki sejati bagi aku? adakah setakat nak poser2 je depan aweks? atau sangaja dibuat untuk memang jadi lelaki sejati? atau merapatkan hubungan persahabatan?

   Ok sebelum aku cerita, lemme citer dulu apa maksud lelaki sejati bagi aku. Sebenarnya die mula masa aku sekolah rendah dulu. Masa aku umo 9 tahun dulu aku serious x peduli kau laki ke kau perempuan ke. Pasal masa tu tegang pn pasal nak kencing. Jadi aku sempoi je a dengan perempuan ke apa. Then sampai aku darjah 4. Time tu, member aku sorang ni, yang terpengaruh dengan animasi cartoon network ke apa sume conteng tangan aku, kata lambang lelaki sejati. So apa kejadahnya kaitannya tatu lelaki sejati dengan lelaki sejati? Dah time tu aku start pikir, biasa a budak genius cam aku kan suka berfikir, then aku terfikir; eh, kalau aku lelaki aku kena buat apa? serious time tu aku x pikir pn pasal manly apa sume. Sume bende aku tibai je. Tapi aku x into dengan kaler pink pasal memang aku pening kepala tengok bnde yang terang. Pasal tu aku x suka bnde yang kaler putih apa sume. 

   Then theoretically aku start pikir pasal lelaki sejati. Ok sekolah rendah aku sangat lah kosong. Yang aku tau, lelaki sejati menepati janji. Ceh. Fast forward 2008. Fom1, ya korang sume tau dari situ la aku mandate prinsip lelaki sejati. Anyway time tu aku cuma menggunakan perkataan 'lelaki sejati' sebagai alasan untuk melarikan diri. Bukan mempunyai istilah tertentu. Then it takes me 3 years to understand what manly really is. For some mungkin prefer lelaki sejati ialah someone yang play sport. Indeed memang aku x into pn dengan sports. Aku lagi into dengan sports yang orang proletriat x mampu. pfft. Then bagi aku x semestinya asal lelaki sejati mesti main bola. Kau pikir kau tuhan nak mandate peraturan2 camtu? ini hidup aku sukahati aku a. ceh. Ok literally lelaki sejati digambarkan sebagai someone yang ada penis serta mengeluarkan sperma yang outdoor. 

   Tapi ada jugak yang gambarkan lelaki sejati ni secara fizikal. Contohnya member aku sorang ni, budak gym, katanya nak buat muscle sebab dignity. Pastu girlfriend die suruh cukur janggut x mau. Pasal dignity. Dan ada jugak yang describe lelaki sejati dengan stuff die, contohnya rokok. Anyway itu semua memang betul, pasal memang lelaki je yang buat bnde tu. Tapi itu x kan membuatkan korang lelaki yang sebenar sebab ada je perempuan yang buat camtu. Kalau camtu apa guna wujud tomboy kat dunia ni? Jadi apa sebenarnya yang aku maksudkan dengan lelaki sejati? kenapa aku x buat sangat sesuatu yang lelaki sejati? adakah aku cuma poser? Jadi camni a. Itu semua sifat fizikal seorang lelaki sejati. Dan semestinya korang pernah dengar kan quote ''dont judge the book by its cover'' kan? 
  
   Yeah jadi nya yang menentukannya ialah dalamannya. Basically memang perasaan lelaki dengan perempuan sama. Tapi yang melainkan lelaki dengan perempuan ialah cara emosi die dilemparkan keluar. Dalam hal ni, bagi aku lelaki sejati ialah seorang lelaki yang mempunyai sifat rohani yang:  
  • kental
  • x mudah putus asa
  • positif
  • matang
  • cuba untuk membuktikan sesuatu  
  • mempunyai keazaman untuk sesuatu yang kuat 
  • buat apa saja untuk mencapai matlamat
   Itu dari segi rohani, dan sebenarnya dari rohani datangnya sifat fizikal. Then seorang lelaki sejati ialah seorang yang kental. Contohnya, sebab tu seorang lelaki sporting kalau main sports. Dan untuk mencapai sesuatu die akan berusaha tanpa putus asa. Kalau kalah die akan berfikir dari sudut postif dan bertindak matang ke atas sesuatu yang berlaku. Then, antara yang mendorong lelaki sejati untuk mara ke hadapan ialah semangat untuk buktikan sesuatu. X kira a untuk diri die atau sesiapa untuk yang penting ada tujuan. Bila dah terdorong untuk membuktikan sesuatu lah die akan mempunyai keazaman yang kuat untuk melakukan sesuatu demi sesuatu untuk dibuktikan dan berfikiran matang serta positif menjadikan die x mudah berputus asa serta kental menghadapi sesuatu rintangan.

   Ok sebab tu lelaki sejati digambarkan dengan sukan. Tapi dalam dunia ni bukan berlandaskan sukan je. Ada banyak lagi bidang yang boleh dibuat. Cuma aku menggunakan sukan sebagai medium untuk menyampaikan dakyah aku. Dan sifat2 ni la perintis kepada segala perbuatan lelaki sejati. Then physically, lelaki sejati adalah adventurous, itulah yang aku mimpikan slama ni. Dan semestinya, lelaki bukan seorang yang pentingkan diri sendiri. Bagi aku apa yang terpenting dalam hidup lelaki sejati ialah sahabat. Komrad. Lelaki sejati ialah seorang yang mementingkan kawan die. X kan sesekali die akan meninggalkan kawan die. Sebab memang lelaki sejati bagi aku ialah tidak mementingkan diri sendiri. Well, sebenarnya x pn. Aku je camtu.

   Sebagai lelaki jugak, die ialah seorang yang x kisah apa yang die perjuangkan, x kira apa orang kata, asal itu kemahuan die, biar die habiskan. Kita semua tau, lelaki memang ditakdirkan untuk jadi pemimpin. Then bagi aku satu lagi contoh paling bagus untuk menggambarkan seorang lelaki sejati. Kenapa? Satu, memang takdiran. Kalau x jadi PM mesti jadi ketua keluarga punya. Dua, memimpin manusia lagi susah dari lembu, translation, cabaran banyak. Dan mesti kena ada sifat2 kat atas tadi. Baru boleh memimpin. Bagi aku menjadi lelaki yang dihormati dan disegani bukannya sesuatu yang senang. Apa lagi sampai kau mati pn orang masih hormat kau. Salah satu contoh, ya. Nabi Muhammad SAW. Die memang contoh lelaki sejati. Lagi baik kau cari sendiri citer die, baru kau paham kelelakian die. 

   Jadi apa conclusionnya? siapa lelaki sejati bagi aku? Ya. Ialah seorang yang boleh mengeluarkan sperm serta mempunyai nafsu terhadap perempuan dan mempunyai penis yang telah mengharungi segala ranjau yang wujud kat dalam hutan, dengan meninggalkan jejak untuk diikuti oleh orang lain. Yang aku baca a kat citer Samurai Deeper Kyo, Hantenmaru cakap kat Jihito lepas die kalah dengan Akira. Ceh baca pulak aku komik2 ni. Dan apakah lelaki yang paling sesuai dijadikan contoh bagi quote tu? Ya. Nabi Muhammad. Lebih 1400 tahun masih lagi x berubah ajaran die. Untuk pengikut Sunni je a. Bukan Syiah or the likes. Ya. Die memang lelaki sejati.  

Monday, October 15, 2012

The Price of Love: Cinta Tiga Segi Part 2

   Then, ceritanya bersambung lagi, walaupun elemen cinta tu wujud, tapi aku tetap rasa kisah cinta aku selama ni x layak disebut sebagai kisah cinta, instead cerita persahabatan. Dalam hal ni, aku rasa perempuan yang wujud dalam hidup aku pn x 100/100 wujud, frankly sebab die x balas cinta aku(dulu aku x tau beza cinta dengan sayang). Ya serious, aku rasa aku je syok sendiri kat D, simply because aku x tau apa feeling die kat aku sebenarnya. Ya mungkin D tunjukkan perasaan yang positif, in fact sebenarnya aku dah muncul dalam hidup die, cuma aku tak tau sebagai apa. Mungkin die benci aku kot. Sapa tau. Dan aku tau die bukannya jenis yang berlagak dan ego. Tapi die ni jenis yang ikhlas, yang x pandang seseorang tu dari perspektif yang buruk. Anyway tu pasal aku mengharapkan D, sebabkan fakta tu, along with die ada history dengan komrad aku, mana boleh tahan.

   Ya, dan sebab persahabatan menyebabkan aku x de mood nak try die. Ok anyway, 2012, aku still tergila-gila kan D. Sampai lah aku jumpa perempuan ni. Well, let just call her, Madchen von Himmel. Ok, aku jumpa die accidentally. Cuma salah sorang dalam banyak2 budak kecik yang x matured pernah aku jumpa. Then, x kenal maka x cinta. Dan die sekaligus melanggar aku punya prinsip. Dan member2 aku pn pelik. Aku yang selama ni macam x de perempuan lain selain D boleh sangkut kat perempuan lain. Budak kecik pulak tu. Bukan selama ni aku tergila-gilakan D ke? Ya dan aku amek masa 2 bulan untuk mengaku yang kau dah sangkut kat Madchen. pfft. Lelaki ganas sangkut kat perempuan gedik. Hukum. Then cam biasa, karma. Mungkin sebab aku dah kata masa aku fom 1 dulu aku x kan kapel sampai habis sekolah, cam biasa a. Good things are rare, and always taken. Pfft. Aneh. Lepas several negotiation, aku baik dengan balak die. Kawan. Jumpa je senyum(ada pulak aku pandai senyum). Anyway cerita aku dengan Madchen belum habis, jadi aku x boleh citer lagi pasal die. Bagi aku cinta tiga segi ni seronok sebenarnya.

   Orang biasa mungkin akan kata aku ni giler ke apa. Tapi frankly, cinta tiga segi ni sangat cool in other way. Biasanya cinta tiga segi mesti 2 laki 1 pmpuan. Jadi aku akan citer kebestannya dalam perspektif lelaki sejati cam aku. Sepengalaman aku a, cinta 3 segi cuma seronok bila kau belum kapel, time kau tengah berjuang untuk perempuan tu a. Dari situ, macam2 boleh berlaku antara lelaki dengan lelaki sejati dengan perempuan. Pada masa yang sama cinta 3 segi ni cerminan segala kebodohan seorang lelaki. Then kalau kes macam 1st aku, ada dua bnde yang aku boleh mention dari situ. 1st, belajar hargai perempuan disekeliling kita. Bukan senang kita nak meraih attention perempuan dengan senang cam aku. Ok aku dengan secret admirer aku baik je, cuma aku x berapa layan. Kang takut die annoyed pulak dengan aku. Membazir je kau lepak dengan aku. 2nd, kau akan tau kualitas kau sebagai seorang lelaki.

   Aku amek contoh 1st aku, kebabiannya aku sangat2 lah bangang. Apanya aku dah tau die dah x de feeling kat aku then dah jadi awek orang aku rampas? apa kejadahnya? tu nama jilat ludah sendiri. Ok aku mengaku, sepanjang 6 bulan aku kapel dengan 1st aku, x pernah aku rasa bahagia. Serious. Dah a aku reject die, rampas die pastu dah dapat main skandal pulak. So sekarang point aku ialah, biar aku terangkan betapa sakainya merampas kapel orang. Memang serious x kan dapat apa2. Kau akan dibayangi kegelapan(ceh). Then sayang pn cam bodo je. Serious x kan bertahan lama. Kau kena paham yang itu lah bnde paling x bermaruah paling seorang lelaki sejati akan buat. Dan aku sangat menyesal. Kadang2 kalau kau jadi pemenang pn bukannya sesuatu yang baik. 

   Then, kalau kau memang nak kan perempuan tu so bad, biar aku bagitau, jangan sesekali mengasihani lawan atau ex die atau kawan baik kau. Sebab tu aku jarang bertempur dalam arena cinta. Cam biasa, kawan no 1. Dan bila kau tau kawan baik kau pn pernah crush dengan orang yang aku crush, mau lutut aku lembik. Aku terperangkap. Disebabkan aku sangat simpati dengan member kau, aku x de mood nak try die. Walaupun peluang kat depan mata. Bagi orang biasa lantak a. Kau punya perasaan buat apa kau pikir orang lain punya, bak kata member aku. Tapi aku x sanggup. Itu bukannya style aku. Itu prinsip manner yang aku sendiri buat. Bagi aku cinta 3 segi kalau kau menang cuma bahagia bila kau yakin dan rasa apa yang kau buat tu betul. 

   Then x seronok kan kalau dunia ni x de competition? macam tu jugak halnya dengan perempuan. Kau berusaha untuk menjadi terbaik untuk dapatkan sesuatu. Itu seseuatu yang baik, asalkan x menyalahi hukum. Tu cuma hukum alam yang asas, no love no sex no life. Simple. TAPI. Kita ni manusia. Kita ada Manner. Yang membezakan kita dari binatang. Jadi cam biasa a, compete untuk dapatkan perempuan kinda bullshit bagi aku. Anyway, kasih sayang tu sebahagian daripada manner. Kita x sayang kerana sex je kan? Kita sayang sebab kita ni memang dicipta macam tu oleh Sang Pencipta sana. Jadi itu lah yang membezakan manusia dengan binatang. So kalau ada kompetisi untuk dapatkan perempuan tu, pastikan niat anda bukan hanya nak mengekalkan kemandirian spesies ye. Manusia mengekalkan kemandirian spesis dengan kasih sayang, bukan sexual intercourse semata-mata. 

   Jadi kalau aku menyesal apa citer nya aku nak recall balik citer2 lama ni? Kenapa aku masih nak ingat lagi bnde2 ni? Bukan ke D dah aku nak lupakan? Adakah dorang masih ada lagi dalam hati aku? Ceh. X jugak. Aku memang dah bertekad nak move on. Aku dah bosan menunggu bulan jatuh ke riba. Sedangkan aku sendiri x tau apa perasaan die kat aku. Jadi x de maknanya a aku nak crush2 lagi. Lebih baik aku layan perempuan yang dah sah betul2 amek kisah pasal aku daripada perempuan yang aku x pasti aku dapat ke x bersama dengan die. Then kalau aku cerita sebenarnya bukan sebab aku ingat die balik, tapi sebenarnya lambang penyesalan lalu yang aku dah x mau buat. Dalam hal ni aku jadi kan cerita lama sebagai sesuatu yang aku sentiasa ingat supaya aku x buat kesalahan yang sama lagi. pfft. Anyway, no more bro-code. Dah cukup dengan bro-code2 ni. 

''woi Black, orang bosan a dengar citer kau.''

''pfft. tau a.''

''dah tau apa lagi?''

''ok gua chow.''

   ceh.