Thursday, January 17, 2013

A Man's Heart

This is no puisi. This is the heart of a very2 sincere Man. Please not the difference. This shit is not beautiful. That's why it is not a puisi anyway. So with no time to waste. Here is it:

You said we are dating, even just between us.
To others just as comrade like usual.
I told you that we love like a loving couple.
Caring like bro-sis.
And fight like a comrade on battlefield.

Yes we did, and always does.
But...
The 'deal' is a deal,

''We are dating, but only between us, to others, we are comrade.''

Later...

''It so boring when single, got no one to text with''

''He sucks! He already date someone and I'm still hold my words and I'm still single!''

So the thing is how is our deal?
Have you forget it?

''We are dating, but only between us, to others, we are comrade.''
 ''We are dating, but only between us, to others, we are comrade.''
     ''We are dating, but only between us, to others, we are comrade.''
  ''We are dating, but only between us, to others, we are comrade.''

That deal still keeps it's own beat in my head.
I'm still hold that deal.
We are dating when we are alone.
But when with them.
We are just no more comrade.

''I am so sorry but I cannot love you as a lover!''

Words that kills my happiness.

''Still, we are still comrade!''

Ok.
It is a declaration of breaking up as a love couple.
       I am officially you ex.
At least in my brain.

 ''What? We never date. Why you my ex?''

So the real world is the deal has been killed?
Or we never had such a deal?

I... never your balak...
Never your ex.
Never had such that deal.

''You know what? You are my comrade. When you are so, you are so important to me. So why need to date?''

If you ask so,

It is because I just can't let you go.
Even the deal is broken or never existed,
I just can't let you go.
I want you sometime be proud as your balak, ex also.

''I don't want to loose you... I don't want when you are my ex, surely we'll not gonna smile each other...''

That is why.
That is why I hold all those principal.

''Love like a loving couple, caring like a bro-sis, and fight like brothers in arms.''

Natural for me to layan my awek like my ordinary friend.
Because it's wasting to menggedik2 so much.
You will understand when you have ex.
            
''................................................................................''


 ''...........................................................................'' 
   

.............................................................................


.............................................................................

Why only sucker can be yours?
Why can't me?
Why only them can you called them yours?

I'm so malang when it comes to romance relationship.
I have to surrender to the hands of fate.
 But that doesn't mean I've had enough with you.
I'm still gonna have you in these arms.


*sigh

*emotionless

''He already date someone! But still I'm single!''

What?
Where is our deal?
You said that when we were together, no one with us.
Means that you have me as yours right?
That deal? 
  
** ''We are dating, but only between us, to others, we are comrade.''
''You see! He so sweet with his. He never that sweet on me!!''

 ''It's ok. I understand what you are feeling...''
***''You see! you never consider me even as your ex!''

 Heh! Just another story of man of sorrow.

End.

Thursday, January 3, 2013

Der Mann: Ahnaf Irsyad

   Lepak2, hold your weapon. Aku bukan nak bajet kat sini. Dah aku lelaki. Jadi aku dipanggil 'der mann' a kalau orang German jumpa aku. Anyway, aku bukan apa. Cuma aku tersedar what is meant by beaing a man. At some point memang anugerah sebab dapat jadi lelaki. Tapi there's a price you have to pay, life. Yeah. Real Man's life is awful. But that's why being a man is cool anyway. 

   I started to give fuck bout what a man should be when I was in form 1. At that time I just posing around. I'm a douchebag. I just us the word 'man' to cover my shame. Yah. I'm sorry guys. I ain't the real man. But later I started to understand what a real man should be as I start having life problem. So here's the situation, Man and Women are the same. They're are human. The only thing that separate them is their hormone. That is scientist's anwser. But me, as someone who dedicated my schooling day finding the real meaning of real man started to understand what a 'real man' is really is. 

   Real man is... if you want to be a 'real man', better burn your bed of roses now. Real man doesn't need that shit. For me, real man is man who have been through rain and storm with courage whitout giving up. Ok I've wrote bout it you can find in my earlier post. But now, here is the question. Does real man must always have victory in his hand? I don't think so. Yeah. I have to admit that I never put 100/100 of my physical and mental to do something. I just acuh tak acuh doing it. I never do it with full comitment. I just do whatever I think fun. If that thing is fun, I'll do it. It is the testament that I haven't been separated from boy yet. But this year, I mean 2012, is really the most important year I've ever been through. It's the year when I have everything man wanted to have.

   Ok. What I learn form 2012 is, real man is a man who'd will to go through rain and strom and make a path in a thick jungle to cath his dream. In additional, is a man who manage to maintain all his desire in his arms. Means real man only be tested when you, a man have everything you want in your hand. Friend, woman, money, brain, everything! Like me. 2012 I have everything. But I started to fail being a man when I dedicated my time and effort on Annisa. Yeah winning her heart is tiring anyway. I started to desocialized myself from my mate. I thought I have everything that they aint gonna leave me. But as usual. This is dunya', not jannah. 

   Anyway, I still have long way to go. I'm just 18. Still, I still have someone I love with me. It is just a test Allah give to me. Thank you Allah, making me a tougher man. Now I have to restart my life again. I will focus on the thing I need most first. This is my azam tahun baru: Never give up being a better man than before!    

Wednesday, January 2, 2013

Manusial Perosak Gaia

    
   Masa aku kecik dulu, aku sangat menggelabah. Dan bende yang paling aku gelabahkan, pencemaran. Pfft. Bila difikirkan balik sekarang ni terasa sangat ironi pasal aku minat kereta, tapi aku benci pencemaran. Bukanka motorsport sering diasosiasikan dengan pencemaran alam? Kata enviromentalist. Opsie. Mungkin tula kot sebab aku tinggalkan bende2 ni. Then satu lagi yang aku benci, MANUSIA. Aku benci manusia dulu pasal manusia banyak buat kotor kat bumi ni. Manusia a penyebab segala masalah kat dunia ni.
   Aku selalu bercita2 nak jadi kaya pastu beli hutan kat somewhere in Sabah, pastu buat rumah style Minang kat sana. Pastu dalam ada garaj bawah tanah simpan Skyline R34 GT-R, Evo 3,4,5,6,7, Impreza 2 pintu dengan GDB Spec-C, and so on. Opsie... Environmentalist simpan bnde2 ni? Kantoi... Anyway, time tu serious aku benci giler kalau ada bau asap. Terbau je sedia baldi penuh air. Haha. Ingat lagi dulu masa sekolah rendah dengan geng2 kalau jalan2 satu taman, nampak ada orang bakar sampah, mula a buat projek. Dengan niat suci nak selamatkan alam sekitar sambil2 troll orang, kitorang suka padam api. Nampak ada bnde2 yang berkaitan mula a buat projek. Kebencian aku terhadap manusial mula rose bila time jerebu.
   Kerajaan siap bagi cuti lagi kat budak sekolah selama 3 hari. Dah whiteout dah pn time tu. Jerebu punya tebal. Udara langsung x fresh. Nak keluar pn kena pakai mask. Time tu aku set dalam kepala, aku berdendam dengan manusia kerana merosakkan keindahan bumi. Ini ke yang manusia bagi kat alam sekitar yang dah banyak give life support to us? Is this our way to balas budi Gaia? Manusia terlalu pentingkan diri sendiri demi kepentingan peribadi. Dah a kotorkan udara, tebang pokok pulak tu.
   Dulu kat tempat aku, time tu masih penuh dengan semak samun belukar a. Then bila nampak ada signboard pemaju hartanah, aku terus panas. Bila tengok cara dorang tebang pokok yang semacam x de belas kasihan aku menangis sebenarnya. Pokok tu dah bagi oksigen kat kita tapi manusial buat die camtu ke? Sedangkan bila kita buat hutan simpan pokok x de pn bunuh manusia. Jadi inikah budi kita terhadap alam? Hutan yang mulanya segar tetibe rasa alien bila semua pokok dah x de. Dulu tempat ni redup. Aku selalu panjat pokok kat sini. Udara segar. Sejuk. Tetibe bila dah tebang panas. Jadi padang tekukur. 
 
   Tengok tenuk ni. Muka die sedih kan? Ya pergi zoo sebenarnya menyedarkan aku sesuatu. Bila aku tengok muka2 dorang aku rasa nak nangis. Pasal bila difikirkan yang manusia semua dah bunuh keturuanan die, ada lagi ke peluang untuk kanak2 masa depan nak kenal menatang ni? Pernah x korang terfikir yang korang akan ditindas? Pernah x terfikir yang apa akan jadi kalau umat manusia dipupuskan? Sakit kan. Jadi inila rasa binatang ni bila manusia buat camtu kat die.
   Masa tu aku ada impian murni. Impian tu ialah menguasai dunia. Hahahahaha... Bila aku dah menguasai dunia, aku nak bunuh semua manusia yang merosakkan alam. Manusia x patut wujud. Manusia la yang menyebabkan semuanya. Kalau manusia x wujud barulah dunia ni aman. Then lepas aku bunuh manusia yang merosakkan alam, aku nak tanam hutan. Aku nak seluruh dunia ni jadi hutan. Biar binatang semua bebas dengan ekosistem dorang. X de pencemaran. Manusia semua hidup aman tanpa pencemaran. Biar x de tech tapi kita selamat. Tapi citer sekarang ni kemajuan la penyebab semua bende tu! Then, aku tabik Norway dengan New Zealand. Dorang maju pn tapi dorang bersih. 
   Wadefak man! Is this Malaysia?! Terima je la hakikat. Then sebelum aku ke global biar glokal dulu. Kenapa Malaysian kalau ada signboard buang sampak mesti ada banyak sampah jugak kat situ? Adakah Malaysian ni x reti membaca? Kata 97/100 semua pandai baca. Tapi kenapa dah bagi amaran denda 500 pn masih banyak sampah kat tempat tu jugak? Ke Majlis sendiri pn x amek tindakan? Ya Malaysia sangat unik. Sampah everywhere. Sedangkan kat divider highway federal pn boleh ada sampah Burger King. Camne dorang boleh buang kat situ?
   Harap Majlis boleh letak signboard camni. Ataupun buat signboar tulis 'Kalau saya buang sampah kat sini saya bodoh'. Pemikiran patut dimajukan sebelum majukan pembangunan. Harap bangunan 200 tingkat tapi x tahan tengok Maria Ozawa baik campak laut jela. Anyway, this is it. Our biggest problem. We still cant manage our kebersihan negara. 2020 is nearer everytime passed! Why is this fuck still around anyway? Typical Malaysian. 

   Jadi, impian aku aku nak negara iklim tropika sebersih Norway, yang mana sampah x wujud langsung. Ditambah dengan pemikiran yang bagus, camtula kita boleh lari dari pencemaran. Barulah hutan kita x tercemar. Hutan kita maintain. Binatang x nangis. Kanak2 masih kenal harimau tu mende.    
 
 
 

Gua Punya Cerita Dengan Blockbuster

   Walaupun gua memang x bape nak into sangat tengok wayang ni, tapi gua pn ada jugak movie yang gua suka tengok. Selalunya gua memang ada penyakit. X kira dalam apa jua keadaan, gua ada penyakit lambat update. Dari segi especially tech, music, kereta, motor, fashion, movie anything. Gua memang suka bnde yang classic2 ni. Pasal bagi gua zaman dulu2 masa technology masih lagi bodo dpd manusia semua benda dikatakan semacam ada character tersendiri. Contohnya kalau lu tengok kereta a. Cuba lu tengok kereta Dodge Charger tahun '70. Kalau lu orang tengok die punya profile lu boleh tengok yang die punya line tu seolah2 bagi gambaran yang bahawa kereta ni kejam. Dan brutal. Lagi2 kalau kaler hitam. Anyway, same goes as movie jugak a. Gua suka movie zaman dulu2 pasal die masih lagi karya asli yang x de unsur commercial. Then, ini lah die filem2 yang gua minat.
   Gua memang ada tabiat untuk keep on tengok citer2 yang berlatarbelakangkan old west ni. Selalu citer pasal cowboy memang jadi fevret gua. Gua rasa bnde yang really manly inilah die, cowboy. Bila lu tengok die punya latarbelakang, masyarakat die, sumenya rugged. Tu yang cool. Macam citer Pale Rider ni, die citer pasal preacher ni selalu lepak dengan miner dekat satu tempat. Pastu ada pulak korporat nak amek tanah die dengan cara kotor. Then Preacher ni kena selamatkan a die miners tu sume. Tapi citer ni yang bangangnya ada ke anak perempuan member Preacher ni nak main sama die, giler horny. Gua memang x yah citer a, citer2 Clint Eastwood memang gua punya taste, die punya cerita cultish. Cam citer Gran Torino. Die punya filtering memang semacam aku ada dalam citer tu. Baru ada feeling tengok.
 
    Bagi gua ni antara citer yang paling manly pernah gua tengok. Determination. Is the thing that differ you from women. Bila gua tengok citer Rocky ni gua menangis. Serious. Die punya determination, passion, dengans semangat patriotik really light up my spirit. Then satu lagi gua memang ada tabiat... gay. Gua mengaku a gua suka tengok badan dorang. Fuh. gempak. Ok gua bukan suka, gua admire. Gua bila tengok badan dorang ok gua set. Gua nak body cam dorang jugak. opsie... Gua dah keluar tajuk ni. Anyway, citer ni kalau lu mengaku lelaki sejati inilah die citer yang betul untuk lu orang membuktikannya. X de yang lembut dalam citer ni. Sumenya rugged. Sebab tu gua suka citer ni.
   Hahahahaha!!!! Dalam banyak2 movie dalam list ni inilah yang gua x kan bosan kalau tengok. Kenapa? Sebab citer ni memang betul2 'Gua'. Inilah citer yang gua nakkan selama ni. Citer superhero yang lain dari yang lain. Disebabkan citer ni baru lagi jadi x yah a gua nak citer lebih2 kan? Then, yang gua paling suka pasal citer ni sebab die punya hero tu. Serious gua pn dah bosan tengok hero kena selamatkan awek die dari musuh ketat then kalahkan mush ketat die pastu diakhiri dengan kissing2 dekat sunset. Lu x bosan tengok citer macam tu je? Jadi inilah die citer yang really define what 'gua' really is. Superhero yang lain dari yang lain. Gua pn malas nak citer kat sini. Baik lu tengok sendiri. Kang x de piling kalau gua dah citer pasal citer ni memang penuh kejutan.
   Mungkin sebab Indiana Jones ni pakai topi cowboy kot yang membuatkan gua nak tengok citer ni. Citer yang gua suka pasal die menggabungkan sejarah dengan fiksi. Gua sebenarnya suka kalau citer2 camni contohnya Doraemon. Pasal sambil berhibur sambil ada fakta. Kurang2 pn kanak2 zaman sekarang tau Hitler ni jahat. Gua rasa yang ke3 dengan ke4 yang paling best. Tie. Time tu die punya jalan citer die dah jadi lagi menarik a masa yang The Last Crusade. Pastu ada scene gaduh2 bagai. Tu yang seronok tengok. Paling gua x boleh lupa, yang ke4. gua memang suka kalau ada citer yang latar belakang klasik ni. Lagi2 time 50's. Time tu bagi gua kemuncak segala mechanical engineering. Jadi die semacam mesin masa bila kita tengok citer2 camni. Then citer die sangat adventurous. Pasal tu gua suka!
    Gua mengaku, sebenarnya gua menangis tengok citer ni. Citer ni give idea how awful human did to universe. You can see in this movie yang human selfishly colonized planet Terra for their own use. They don't give any fuck about how many of the creature living at that planet will die. They just colonized it for themselves. Then, this movie citer yang kekejaman manusia yang memusnahkan bumi. Dorang colonized Terra sebab the Earth and Mars has died because the Earth is too polluted then the want Mars and the colony in Mars marah jugak. Citer ni menunjukkan betapa pentingkan dirinya manusia terhadap alam sekeliling. Dah musnahkan bumi pastu nak amek rumah orang ikut sukahati die. Then it gives idea of how sengsara when we are the invader. We are the aliens and we are gonna colonized their home. Tapi akhirnya hero dalam citer ni, Jim yang betray his own raise lepas Mala, Terrarian selamatkan die. There's a peace message in this movie. I rekomen you la to watch this movie. So cool. Dengan tengok lah betapa JAHATNYA MANUSIA.

   Jadi 5 movie tadi is my greatest movie gua pernah tengok. Gua x layan sangat movie2 tipikal ke yang mainstream(mainstream a jugak masa zaman die). Gua tengok movie kalau die sedap, gua layan. Tipikal, gua campak remote. Simple.

Wordless Wednesday


Budak Pandai

   Yeah. Budak Pandai. Aku tau rasanya camne jadi pandai. Yela masa sekolah rendah dulu kan aku profesor yang genius, jadi x kan a dorang panggil aku camtu tanpa sebab kan? Dulu aku pandai sains, tiap kali periksa je 90 tu wajib. Jadi boleh kata mula2, aku jadi murid kesayangan Cikgu Firdaus. Then lepas nama aku naik, sekolah pulak sayangkan aku. Tiap kali sains nama aku diasosiasikan. Tiap kali sains punya kuiz semua nak aku dalam grup. Tiap kali sains aku yang naik pentas. Ok aku x kisah kalau aku 'pandai', tapi citer sekarang aku x suka bnde jadi hype2 ni. Pasal die akan membuatkan aku jadi berperasaan negatif. Riak? Bukan. Hilang keyakinan. Sebabnya? Propaganda membuatkan aku lagi 'pandai' daripada aku IQ aku yang sebenar.

   Aku cuma tau banyak pasal sains. Tapi math aku, bi aku sucks. Aku selalu rendah bnde2 tu je a. Jadi tu x dikira pandai. Ada beza antara 'pandai' dengan 'tahu banyak' anyway. Then disebabkan aku tau banyak aku boleh jadi pandai kalau aku betul2 gunakan pengetahuan tu. Sebab tu dulu IQ aku ada dalam 115 masa darjah 6 dulu. Sebab aku boleh pikir logik. Tapi cam biasa a, x semestinya bila kita dikurniakan otak tu sebenarnya anugerah. Bagi aku, semua yang Allah bagi, x kira kesempurnaan ke kelemahan semuanya bukan anugerah atau sebaliknya, tapi sebenarnya ujian. Mungkin dimata cikgu2 semua aku ni ni bagus, sebab ada otak. Tapi on the other side, aku ni teruk. IQ tinggi x semestinya EQ tinggi jugak. Yeah I used to have a bad time during my primary school day. It's awful when you're alone in primary school. I don't have friend neither smile. Back then aku was someone to hate to some sebab aku ni terlalu 'pandai'. Dorang start a cari pasal dengan aku.

''Pasal kau pandai sangat huh?''

''Kau pikir kau pandai kau boleh menggelabah depan aku a?''

''Weh... Profesor lalu bye,''

''Yela, kau kan pandai, mana nak kawan dengan kitorang,''

''Orang pandai mana ada nak layan kelas bawahan cam kita.''

   Antara yang aku dapat. Dah a time tu aku trauma. Tambah2 lagi dengan orang sekeliling buat musuh. Memang naya a. Seriously aku mengaku, darjah 6 aku x de kawan langsung. Aku kesunyian. Jadi aku cari kawan baru, buku. Time rehat aku dah x de dah buat projek kat belakang sekolah cam tahun2 lepasnya, aku pergi pusat sumber. Ya dulu masa geng masih ada kitorang sambil buat projek kitorang layan buku jugak. Jadi kitorang buat bende undercover a. Tapi time tu, aku pergi pusat sumber pasal aku x de kawan. Jasi aku terpaksa cari bnde lain. Tapi terima kasih jugak kat Cikgu Firdaus sebab bagi aku peluang untuk naik ke tangga sosial. Die a yang buka pintu untuk aku bukan sahaja untuk ilmu, tapi sosial jugak. Die baik dengan Dini, jadi mutually aku pn baik dengan die jugak a. Naik sekolah menengah jadi kawan baik. 

   Dari situ aku belajar sesuatu yang penting. Jadi budak pandai ni sebenarnya menyusahkan anyway. Bila pengetahuan kau dah taraf sekolah menengah time kau sekolah rendah, sebenarnya akan menyusahkan. Kau akan tanya bende yang 'mengarut' pasal bnde tu x kena dengan syllabus. Jadi cikgu pn kadang2 pening. Tapi Cikgu Firdaus pasal tu die suka aku pasal soalan aku out of the box. Then die a yang encourage aku for everything. Pada masa yang sama, bila dalam kelas cikgu tanya kau je yang jawab atau cikgu sayang kau atau kau bercakap kat depan pasal pelajaran, budak2 lain x suka. Dorang akan label kau sebagai attention seeker, menggelabah, annoying. Pasal balik2 muka kau je. Padahal kau buat bende tu contoh kau bercakap fakta kat depan, kau cakap dengan seronok, kau menikmati saat2 tu, tapi orang lain x. 

''Tau a pandai tapi x payah bajet sangat nak berceramah kat depan.''

''Tu nak tarik perhatian cikgu a tu, untung a pandai.''

   Some say that as alasan to keep away from me. Just because I'm smart. I ain't smart! I just have more knowledge! Lagi2 when they see someone trying or speaking English, 

''Kau blah a dari sini. Jilat bontot Mat Saleh je kau ni!''

''Peh... bajet sial mamat ni nak cakap Mat Saleh!''

   Sedangkan aku cuma cakap 'so' je, so much fuck they lempar at me. Imma shining star for some, but a black hole untuk sesetengah lagi. Satu lagi masalah jadi orang pandai ni, orang yang kurang ilmu x semestinya akan puas hati dengan idea baru kita. Contoh aku cakap,

''Sejarah Melayu ni x semua fakta betul pasal orang kita suka menggembar-gemburkan fakta macam mastika, then x cukup bukti arkeologi and the likes.''

''Lancau! kau bajet a depan aku. Kau kalau nak sangat buat sejarah sendiri kau jadi a Julius Ceaser. Then kau buat a kau punya sejarah. Kau kan pandai mana nak percaya bnde2 camni.''

   See. Some airhead easily butthurt with simple factful statement. Why are so? because lack of knowledge, and some liberalization in keilmuan. Ilmu doesn't pick what race you are. Ilmu only ilmu when you love it. Then 100 tahun kendian barulah statement ni popular. Anyway, satu yang aku benci jadi budak pandai, kesunyian. Bila sunyi bagi aku kita kekurangan sifat kemanusiaan. Bila kita dah terlebih pandai, kita akan berfikir semuanya berdasarkan fakta dengan nombor. Kita cuma buat bende tu bila kita yakin jawapan dah ada kat depan mata. Dulu aku camtu. Then sekarang ni aku percaya, kita mampu mengubah takdir sebab masa depan ni misteri. Jadi kita x tau apa jawapannya. Lebih baik cari jawapan dari tunggu jawapan. Dulu sebabkan pemikiran camtu a budak2nya tinggalkan aku. Sebab aku terlalu pentingkan diri sendiri. Aku x berusaha untuk melindungi kawan2 aku sebab faktanya aku x kuat. Jadi aku x mampu melindungi dorang. Aku pikir camtu. Anyway, lebih baik jadi bodoh tapi menghargai kawan daripada pandai tapi berdiam diri. 

   Dipendekkan citernya, semuanya ujian Allah. X kira bende tu baik atau buruk. Sebab itulah tandanya Allah sayangkan kita. Die nak bila kita senang kita ingat die, bila kita susah kita ingat die. Allah sebenarnya kalau die datangkan ujian sebab die bagi kita peluang untuk kita menjadi manusia yang lagi baik. Caranya dengan mengingat die. Kita berdoa supaya kita sentiasa merendah diri bila senang, kita berdoa supaya kita sentiasa tabah bila susah. Jadi kalau kita dapat mengatasi bende ni, x de bende yang boleh mengacau kita. Anyway, IQ dengan EQ kena seimbang, baru kita boleh memimpin diri sendiri. Kalau dunia ni semua senang baik duduk syurga. Untuk kali ni punya edition post aku, I bid you all Al-salam 'laik'm wa rahmatullah.