Monday, December 31, 2012

The Price of Love: Timing Part 1

   Aku x tau makna cinta sejati. Bukan sebab aku x tau atau aku x pernah nak cari bende ni punya maksud. Cuma, aku x mau cinta aku ni pupus camtu je bila break. Rasa sia2. Jadi kalau gitu, aku bertekad, lepas ni aku memang x kan cakap, ''aku cintakan kau'' instead ''aku sayangkan kau''. Biarlah Dina jadi orang terakhir aku sebut ayat tu. Lepas Dina, dah. No more. Aku nak cinta aku lepas ni kekal. Jadi sebelum jadi cinta aku akan cakap ''sayang''. Bagi perempuan memang a perkataan ni sangat common dalam kamus dorang. Tapi bagi aku, terlalu mahal. Boleh dikatakan, terlalu jarang untuk orang tengok aku sayangkan seseorang. Apa lagi nak sebut perkataan tu. Jadi kalau aku cakap ''sayang'' tu, Id really mean it. 

   Anyway perempuan yang tengah baca, aku bukan mengayat, cuma buah fikiran aku. Lelaki pulak, aku x menggelabah. Tapi citer sekarang ni, dalam banyak2 kisah cinta aku semuanya mesti tragis. Banyak masalah. Ya. Akhirnya aku terpaksa mengaku. X kira macamana kita berusaha kalau Allah x izinkan x guna jugak. Tapi yang penting kita dah berusaha, dan berdoa. Aku kalau nak diikutkan... bukan sebab aku looser, tapi sebab memang takdir aku camtu. Walau camne aku berusaha pn, aku tetap terpaksa tunduk kepada kuasa Allah. Kita ada kuasa untuk mengubah nasib, tapi dengan izin Allah. Hm... Yang penting aku tau, dia tau, dan orang sekeliling aku tau aku dah buat terlalu banyak untuk tunjukkan kasih aku. Suci mana pn kasih kita, itu bukan kuasa kita untuk mengubah takdir dengan waktu.

   Dalam 3 kali pengalaman aku masuk ke dunia ni, rasanya tiga2 bermasalah. Maksud aku kat sini bukan masalah gaduh2. Tapi masalah yang menyebabkan aku x boleh date dorang. Yang 1st, setel. 2nd, aku x boleh melanggar prinsip aku. 3rd, haih... 3rd paling koyak hati aku. Untuk kali pertama sejak 5 tahun. Aku mengaku selama ni aku x pernah rasa terkoyak macamtu. Mungkin inila yang dikatakan dengan kasih sayang. Kisah cinta aku kali ni... kali ni aku boleh kata kisah cinta. Inilah mahakarya cinta aku. Adalah x logik kalau difikirkan kenapa aku boleh sayangkan Annisa. Bukan sebab apa, cuma ramai orang fikir aku cuma sangkut kat minah yang xde keperempuanan. Tapi itu cuma rumour. Aku mengaku. Aku suka awek yang ayu. Yang penuh sifat kerempuanan. Alasannya? dorang memahami. Dengan caring. 

   Aku rasa sekarang aku dah boleh citer pasal citer aku dengan Annisa. Well, bak kata Shakespeare, ''the course of true love never did run smooth''. Aku setuju apa yang die kata. Kalau nak diikutkan, ada logiknya jugak die cakap. Kasih sejati memang x pernah berjalan lancar sebab kalau kita still sayang walaupun banyak halangan, betul la tu kita sayang. Kalau x, serupa awan yang sementara je a. Anyway, enough with kiasan, back to the real world, tapi die x mention pn yang true love x semestinya happy ending. Jadi ada logiknya kat situ. Then, aku sangkut kat Annisa tanpa aku tau die dah de balak. Boleh dikatakan memang rapat jugak a. Die ada masalah, cari aku. Aku ada masalah, cari die. Sampai aku tau die dah de balak, hm. X pe la, asalkan aku melindungi die. Satu hari, hubungan aku antara balak die paling tension sekali, macam post flight Korea 007.

   Time tu memang through Annisa punya fesbuk a kitorang gaduh. Mula die kata balak die jeles aku baik sama die. Then aku jawab a. Die bagitau balak die. Then mula merapu2 berapi2. Aku add die. Pastu gaduh a sampai pukul 4 pagi. Sebaik hari jumaat. Esok cuti. Bila aku berkawan dengan balak die je, aku mengaku, die kinda menarik, dengan sarkastik. Tapi mostly yang die sarkastikkan tu bnde yang berkaitan dengan Annisa a. Dengan nada yang provok aku. Aku tau die memang sengaja main mental dengan aku. Aku nak tak nak mengalah je a. Oh lupa. Nama balak die Shazwan. Tahniah kerana melayakkan nama anda masuk dalam blog picisan ni. Aku bukan apa. Cuma aku x mau bnde jadi lagi tengang. *bukan tegang batang kau tula!* *pergi sapu viagra la sial kalau disfungsi ereksi!* Bertolak ansur jela. Aku bukan apa. Cuma kalau hubungan aku dengan Shazwan tegang giler mesti a menyusahkan Annisa.

   Satu petang. Aku akhirnya buat keputusan. Yeah. For her own sake I'd to leave her. I'd told her: It's for your relay anyway. I'm just orang ketiga. You're gonna ruin your relay! Aku cakap.Ok tapi aku x de sepiking a. Nak menyedapkan blog je. Tapi Annisa jawab: Kenapa aku perlu tinggalkan kau? Kenapa aku perlu reject kau? Kau x buat salah pn kan? Kita just kawan je. Aku jawab balik, kita memang sebagai kawan. Tapi orang pandang aku sebagai apa? Itu yang matters. Kau akan merosakkan hubungan kau! Tapi Annisa x tinggalkan aku. Alasannya sebab die x de sebab kukuh untuk tinggalkan aku. Yela die tau aku suka kat die. Shazwan pn tau. Sebab tu die x uka aku dekat dengan Annisa. Aku x tau a memang semua perempuan kata camtu ke x. Tapi Annisa kata gaya aku declare sweet. Yela kalau kau tengok puisi Thou Thee I Loved sebenarnya sangat sempurna. Die punya isi menepati. Die punya metaphore bagai. Then paling penting kat puisi ni ada kod rahsia. Korang boleh cari sendiri.

   Ok mungkin betul la puisi tu sweet. Dina kata pn sweet. Pastu katanya untung Annisa aku sayang die. Heh. Sweet luar x semestinya boleh tunjukkan kasih sayang. Kasih sayang ditunjuk dengan apa yang kita buat anyway. Then suatu hari time tu Shazwan buat hal a. Ini penting. Die curang x silap aku. Aku dengar panas jugak a pasal aku dah kata, die buat hal dengan Annisa, siap. Mau malam tu Annisa menangis. Aku time tu lambat sikit a datang. Kat tweet die menangis. Then malam tu Zaeiz tepon aku cakap Annisa menangis2 cari aku. Then bila aku dah online aku tanya die pasal, then die citer. Bila dah reda tu mula kitorang bergurau2 kat tweet. Shazwan tengok panas giler. Sambil2 tu boleh pulak member aku chat kutuk2 Shazwan. Aku habis tweet sama Annisa dalam pukul 2. Then lepas tu aku x terus tutup. Aku bertapa kat mangkuk jap. Aku online balik nah kau! Panjang giler Shazwan chat cakap pung pang bagai. Ok. Aku mengaku bersalah. Aku kacau hubungan kau. Gaduh. Sampai pukul 4. Ceh. Bengkak lagi mata aku. 

   Then, x lama kendian, aku mintak jumpa Shazwan a mau nego. Tapi die x mau. Then die kata mintak maaf. Aku tau die mesti buat salah kat Annisa. Then aku tanya tapi die cakap tau2 je a. X lama lepas tu terus break dengan Annisa. Die break x declare, then terus cari lain. X yah citer a aku memang panas jugak a die buat camtu kat Annisa. Satu hari aku aku terserempak die, tapi die buat bodo je. Ok. Tau a aku die break sebab aku punya pasal. Ceh. Ya. Aku memang kejam. Dunia ni x pernah baik. Sentiasa kejam. Aku memang x berhati perut. Aku dah membuatkan lelaki lain nyanyi lagu Always, Bon Jovi. Aku x rasa aku dah menang, aku x rasa aku dah kalah. Aku rasa aku bersalah. Sebolehnya inilah bende yang paling aku benci. Untuk membuatkan hubungan aku putus. Then mula a member aku citer budak2 batch Annisa sume salahkan aku, gosip aku. Ok. Ya aku mengaku memang aku salah. Aku pihak ketiga. Aku sengaja buat huru hara.

   Anyway, event ni bukak chapter baru dalam hidup aku... until then, aku sambung part 2.   

Saturday, December 29, 2012

Der Mann: Badass

   Ya, ada banyak lelaki yang kita boleh jumpa kat dalam dunia ni. Ada 3 bilion ya perempuan. Anyway, x semua yang dalam 3 bilion tu sume lelaki sejati kan? Berapa ramai mak nyah kau jumpa kat KayEl sana? X yah cari. Dorang datang sendiri. Pergi a amek bas kat Pasar Seni sana. Hm... muka, cute. Body, pfft. Aku bersyukur sebab x disfungsi ereksi. Tetibe, ''bang... saya nak pergi Klang.'' *dalam suara orang meneran. *BBBBBBBBRRRRRRREEEEEEEEEWWWWWWWWKKKKKKKK~~~!!!! SIALAN! Sekali nyah da! Ok. Situ kau boleh nampak betapa mereka bersepah dimana sahaja macam tahi manusia dalam tandas sekolah. 

   Then, seriously, aku terfikir. Kat mana sekarag ni kita boleh jumpa semangat lelaki sejati? Ada banyak pn yang macho giler aku jumpa, tapi none of them are badass. Ya. Sifat kelelakian semakin berkurangan. Adakah ini sebab lelaki banyak dah disfungsi ereksi pastu kena rejek awek then segan pastu transex? Pfft. Aku pn sama, kalau kat sekolah, memang susah nak cari lelaki sejati yang betul2 lelaki sejati. Then, lelaki sejati dalam mata aku siapa? TaeYang? Lelaki yang pakai spek mata dengan shirt butang sampai atas? Gaylord yang body hot giler pakai baju ketat2? Wan Zack Haikal? Robert Pattinson? Ramsey Gordon? Pfft. Ok ini mata2 yang selalu aku nampak dipuji2 a kat Tweeter. Ini pandangan perempuan.

   Oh ya. Kenapa ya, sebelum aku citer what a REAL MAN should look alike baik aku citer dulu apa yang berlegar difikiran aku mengenai taste perempuan sekarang. Aku mula perasan, sejak tahun 2009. Seolah2 ada gelombang yang dah break the old tradition. Semacam taste perempuan dah mula mengarut. Aku tak tau kenapa. Then, ke-bandwagon-an meleis terserlah bila K-pop menular macam wabak black death. Contohnya, Tae Yang. Bagi aku a, muka die x de a macho mana. X nampak lelaki sangat pn kalau bukan kerana rambut mohawk die. Tapi pfft. ok. Die lelaki. Die punya six-pack buat aku menangis. Anyway, in many sense bagi aku Korean tetap x nampak manly. Pasal dah a putih bersih, muka surgery, suara pulak meggedik2. Kenapa perempuan suka? Comel katanya... Mungkin a. Nampak macam pegang tukul x pass je...

   Then, lelaki nerdy. Anehnya, ada jugak perempuan minat. Kalau zaman 50-an ke 60-an, perempuan suka lelaki yang pakai jaket kulit, bawak motor cafe' racer, rambut sikat kebelakang. Yet, dorang dipanggil ROCKER. Then satu lagi kaum, dipanggil Mode. Modern. Dorang ni dipanggil Modern pasal dorang pakai smart, pakai necktie, shirt butang sampai atas, pakai blazer. Dorang ni dikatakan fashionable. Zaman tu dorang ni sama level dengan ROCKER peratus diminati, jadi x de pape pn. Kalau korang nak contoh Mode, dorang ni Beatles. Then kalau bawak motor, dorang bawak vespa, x liar cam ROCKER. Keturunan budak2 Mode ni, Geek. Ok seriously aku memang x into dengan budak2 Geek. Dorang nampak nerd. Aku cakap ikut pengalaman, dorang yang nerdy ni selalunya selekeh. Pelik. Tapi perempuan suka jugak. Pastu kalau pn a aku x rasa nerdy ni boleh protect perempuan pasal dorang semua nampak lembik(ikut pengalaman aku a). Kadang2 dorang gaya cakap pn macam lain macam. Jadi is there any way they can convince women to have them as their balak? Logik akal aku x, tapi logik akal perempuan sekarang YA. Ok gua dah start mental dah ni.

   Seriously, aku mengaku. Aku jeles dengan budak2 gay ni. Dorang... at least appearance... Manly! Aku x boleh nafikan yang gay ni pandai bergaya, metrosexual, athletic, dengan menarik. Then, gay ni muka dorang semua cool. Dorang semua memang kau x yah citer a, more than meet the eyes. Aku dah x boleh nak give any fuck a pasal dorang sebab dorang memenuhi segala ciri2 luaran lelaki sejati, kecuali dorang punya nafsu... Anyway, perempuan ni kadang2 menggelabah bila tengok, contoh, kalau dalam team bola tu, ada sorang malaon hensem. X yah citer a, perempuan sokong Malaysia pasal Wan Zack Haikal, perempuan sokong Portugal pasal CR. Jadi korang nampak x kebangangannya disitu? seriously, aku bukan kata dorang x de taste, sebenarnya dorang la taste betul, athlete body hot, hensem, banyak duit. Tapi citer sekarang korang perempuan nampak sangat murah bila buat camtu. Tergedik2. Jadi lelaki pn kalau tengok akan kata, ''woi, kalau nak tengok bola tengok la bola, bukan lelaki hensem ngok!'' Kata seorang balak yang jeles awek die jerit2 Wan Zack Haikal. 

   Then, bagi aku, kalau Asian, comel, Mat Saleh macho. Cam Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger ataupun Vin Diesel. TAPI. Sejak akhir2 ni aku rasa Mat Saleh dah x macho. Perempuan taste die berubah. Kepada lelaki yang muka serupa model dari lelaki. Dia, Robert Pattinson ke Edward Cullen rasanya a yang muka x manly. Pfft. Aku x nampak machismo dalam diri die. Die nampak macam model. Bukan lelaki. Ada satu gambar kat fesbuk ni kata, ''Train to look like Arnold Schwarzenegger, but girl like dude in Twillight.'' KUDO! Memang. Aku setuju 100/100. Perempuan suka lelaki jambu. Kenapa? Ok cenggini. Back to the real world. Perempuan suka mat jambu mainly sebab die hensem. Bukan, comel. Bagi aku jambu ni muka mesti bersih, putih2, rambut lurus pastu buat rambut Anime. Mulut manis. Itu pasal perempuan suka. Sesetengah perempuan die memang x suka tunggu lama2.

   Dorang sekadar nakkan kebahagiaan tu dengan cepat. Ok tutup citer. Kang ada yang butthurt. Anyway. Perempuan x tengok sangat lelaki yang flirt guna action, daripada lelaki yang mengayat manis, sebelum kena dump. Sakai. Then, siapa lelaki yang ideal bagi aku? Kalau aku, die mesti gay yang straight. Ada macho. But in some case, real man is a badass anyway. Ya. Lelaki yang bontot jahat susah nak cari. Bukan susah, cuma dorang ni tersembunyi. X ramai perempuan yang boleh jumpa lelaki bontot jahat. Ok, Badass ni maknanya, lelaki yang ok tekan ni. Lelaki bontot jahat ni selalunya x suka sangat give any fuck bout something. Die bukan bandwagon. Die ni selalunya akan tunjukkan sesuatu contoh kasih menggunakan action. Tapi die x kan menggelabah apa action yang die dah buat. Die ni bertentangan dengan poser. Dipendekkan citernya die ni x berlagak a. Serious, lelaki bontot jahat ni x de rupa yang tetap. Die boleh jadi ROCKER, boleh jadi Mode, boleh jadi Geek. 

   Ok aku bagi contoh situasi:

Kat satu parti ni, ada kapel ni partying. Then tetibe balak die yang hot muka jambu mulut manis tetibe buat hal sama awek die. Awek die fed up a pasal dah banyak kali kena benda sama. Awek die cakap, ''leave me awhile, I want to get fresh air,'' then awek die cari satu port ni kat bar. Die duduk sebelah lelaki bontot jahat ni. Then awek ni layan la lelaki bontot jahat ni. Lelaki bontot jahat simply jawab, ''You should not talk to other man when you have boyfriend,'' Awek ni pulak heran bila tengok lelaki bontot jahat tau die ada balak then tanya kenapa jawab lelaki bontot jahat, ''I can see from your action.'' Tetibe, balak awek ni menyibuk. Die emo. Die angkat kolar lelaki bontot jahat. ''How dare you touch my girl!'' Then, balak awek tu nak tumbuk lelaki bontot jahat tapi lelaki bontot jahat elak. Pastu die tumbuk balak awek ni sampai jatuh sambil cakap, ''You should not pick up a fight in a crowd,''. Pastu lelaki bontot jahat blah dari situ. Then crowd tepuk tangan cakap, ''He such a badass! Don't mess with him!''. Tapi lelaki bontot jahat ni buat bodo dalam hati x ngaku tu.

   Sekarang korang dapat makna lelaki bontot jahat? Ok. Kalau perempuan kau nak lelaki bontot jahat, sila jangan berharap. Dorang memang x minat dengan bnde2 ni selalunya. Dorang cuma buat what they think right. Dorang berpegang pada prinsip dorang. Kalau korang nak die, korang kena berusaha untuk mengenali die baru korang boleh dapat. Itupun nasib baik korang a. Lelaki bontot jahat memang susah nak try. Tapi kalau dapat, Alhamdulillah. Nescaya korang punya hubungan bertahan lama. Lelaki bontot jahat ni setia die tinggi. Then die ni selalunya bukan lelaki yang korang jumpa kat pavi atau mekdi. Korang jumpa die kat mapley instead. Anyway, siapa badass yang aku tau? Clint Eastwood. Baik korang ngorat die dpd korang ngorat mat K-pop. Tapi citer sekarang ni mana nak cari lelaki bontot jahat ni? Seriously kalau ada pun aku kenal, Afif sorang je. Lain2 sume ada la sikit2 ciri2 kebontot jahatannya, tapi x lengkap. Kepupusan lelaki bontot jahat jugak bermakna lelaki sekarang x bermaruah, x bertanggungjawab dan x setia. If only kalau lelaki sejati masih mahal lagi istilahnya... 

Thursday, December 27, 2012

Tak de Tajuk

*Post kali ni ditujukan kepada Nurannisa Shazleen. Khas. Kalau sesiapa nak baca terpulang. Yang penting bosan. 
  • Disebabkan apa yang aku nak cakap ni terlalu panjang, jadi aku decide untuk tulis bende ni secara point to point.
  • Tapi aku rasa panjang jugak jap lagi.
  • Pasal penulisan yang hebat ni terlalu panjang sampai x dapat dipendekkan.
  • Kenapa hebat? Sebab ditulis oleh Ahnaf Irsyad.
  • Ok, then, aku harap ni kali terakhir aku tulis pasal bende ni. Pasal aku dah janji.
  • Aku dah sampaikan guna mulut, surat, then sekarang, alam maya pulak.
  • Please. Aku mintak maaf. Tapi, aku tetap kena tulis jugak bende ni. Maafkan aku Annisa, tapi tolong baca ni dengan sepenuh hati.
  • Biar aku mula sekarang. Aku x suka bermadah bahasa macam Zur Helza, semacho aku pn Afif lagi macho dpd aku, dengan paling penting aku x pandai buat kau ketawa macam Zaeiz.
  • Aku adalah aku, Ahnaf Irsyad. X suka nak mengayat.
  • Cam biasa a. Camne aku boleh sangkut dengan kau, kinda ajaib, tapi, itupun kalau kau boleh paham, aku dah tulis kat Thou Thee I Loved.
  • Kalau kau paham, ayat pertama lagi dah menerangkan segala2nya.
  • Aku sangkut kat kau sebab aku memahami apa yang kau rasa. Aku tau rasanya perit yang kau pernah rasa.
  • Ada lagi sebab, kau bukan je memahami aku.
  • Tapi kau x macam perempuan lain, semua perempuan kebanyakannya akan mengelak aku.
  • Tapi kau x. Aku selalu anggap aku ni raksasa. Tapi kau keep on mendekati, masuk dalam hati aku, kau terima aku ni siapa, kau x pandang aku macamana perempuan lain pandang aku.
  • Then dari situ aku tau, kita boleh bersama. Sebab kita boleh ngam dengan semua bende.
  • Kita menangis, ketawa, lalui semua bersama.
  • Ya aku mengaku. Bila kita keluar sama2 selalu aku sebenarnya rasa bahagia. Ini natural.
  • Then kau menggedik dengan aku, sayang2 aku apa semua. Aku mengaku. Aku suka tu. Sebab tu aku semakin mengharapkan kau.
  • Sebab bila kita menggedik sama2, aku cuma menggedik kat kau je. Perempuan lain, kalau ada sangat pn 1/100, itu pn x sangat. 
  • Kau, aku boleh menggedik dengan penuh perasaan.
  • Tapi. Aku selalu anggap kita ni kapel, walaupun bukan offisyel. Bila kau terima aku, memang aku rasa suspicious sikit.
  • Bila hari ke hari kau menggedik, manja2, sayang2, itulah die aku start percaya. Ya. Aku kapel sama Annisa. Aku balak die, die awek aku.
  • At least dalam minda aku.
  • Fast foward sebulan kemudian, aku still anggap kita ni kapel.
  • Then bila kau tweet,''single ke kapel tetap rasa sama je.'' Shit. X guna. X yah citer a camne aku rasa.
  • Kan kau pernah cakap, walaupun kita kapel x offisyel, tapi hubungan tu cuma antara kita je. 
  • Anyway, aku paham kenapa kau pikir camtu.
  • Pasal kau dah x boleh percaya sama lelaki. Kau anggap lelaki semua sucks as you see with your eyes. 
  • Ya tapi x semua lelaki sama. Kesetiaan tu sifat lelaki sejati. Bagi aku kalau lelaki x de sifat ni boleh pergi mampos.
  • Pasal kalau x de bnde ni medan perang bukan rumah die. Bukankah medan perang tu sinonim dengan lelaki?
  • Sebelum aku jumpa kau lagi, memang aku dah pegang prinsip ni: skandal cuma memurahkan harga perempuan.
  • Kalau nak diikutkan, dulu walaupun aku tau aku x kan dapat Dina, tapi aku x cari perempuan lain. 
  • Sebab memang itu style aku. 1 perempuan 1 hati. Hati aku ada satu je.
  • Walaupun dulu aku benci perempuan, aku masih menjaga maruah perempuan. Walaupun aku berdendam dengan perempuan aku x pernah tiaw perempuan.
  • Aku boleh buktikan, dengan prinsip aku. Then, kawan2 aku ada kat sebelah untuk tunjukkan kau yang aku x kan macam lelaki yang kau kenal.
  • Sudah la. Perempuan pn sama je. Kalau nama manusia. Aku dah tengok member aku kena dump.
  • Pasal perempuan die dah bosan dengan die a, x dapat terima ketidaksempurnaan die a, awek die ada skandal a.
  • Jadi sama je. X de beza. Kalau nama manusia, dan ada malicious, semua jadi. X kira lelaki perempuan.
  • Nak contoh lagi? Jangan keje dengar lagu Ella je, cuba dengar lagu Cinta Tiga Segi, Maya Percintaan, Siapa yang Rampas Cintamu, Sampai Hati. 
  • Semua tu lagu lelaki yang kena tipu dengan perempuan die.
  • Aku mengaku, aku bukak bilik pengawas, buat graffiti, semua sebab supaya aku senang nak ada alasan untuk dekat2 sama kau.
  • Kau ingat time aku bagi kunci bilik pengawas? Aku bagi sama name tag aku.
  • Kenapa aku buat camtu? Aku nak kau ingat aku selalu.
  • Sebab aku tau kau memang jenis camtu. 
  • Aku sengaja x mau amek pasal semakin lama kau pegang tag aku makin kau rasa bersalah sebab x pulangkan barang aku.
  • Ya. Dengan tu kau akan sentiasa ingat aku. Kalau boleh aku x mau amek pn tag tu.    
  • Dan, jangan jadikan lelaki yang teruk sebagai benchmark untuk kau bandingkan dengan mana2 lelaki.
  • Aku mengaku, kalau nak diikutkan, aku kapel cuma sekali. Itupun dah lama giler. 
  • Aku ni jenis yang berpegang pada kata2. Itu memang prinsip aku. Adanya prinsip aku supaya aku jadi lelaki sejati.
  • Ok ni bunyi bodo. Tapi aku mengaku. Aku selalu belek buku Zombijaya.
  • Pasal dalam tu ada surat2 kau yang penuh dengan kasih sayang. Aku nampak a.
  • Then aku simpan semua surat yang kau bagi dalam tu.
  • Bila aku rasa tu je aku baca balik surat kau. Ya bunyi bodo. X masuk akal. 
  • Aku x tau kau, tapi atas meja aku masa aku sekolah dulu penuh dengan nama kau.
  • Dalam tulisan Russia, Roman, Arab, Hebrew.
  • Tu x campur buku aku lagi, semua lagi penuh dengan nama kau. 
  • Haih... Then, maksud aku dulu, Sayang macam kawan, caring macam adik beradik, menggedik macam kekasih.
  • Aku kata macamtu sebab aku rasa kau ni kekasih aku yang aku sayang macam brothers in arm, then caringness serupa adik beradik, pada masa yang sama, kita ni pasangan kekasih. 
  • Ada masanya aku selalu pikir. Ataupun aku nak kita kekasih yang x kapel, macam Haziq. Tabik.
  • Mungkin aku kalau datang setahun lagi awal, semuanya dah in these arms. Timing aku selalu suwey.
  • Aku harap, kita boleh jadi pasangan kekasih macam yang orang sekeliling anggap dengan tengok.
  • Dalam kepala aku, 80/100 bahagia bila dengan kau, 20/100 please...
  • Aku mengharapkan kau pasal aku tau, kita boleh jadi pasangan kekasih yang hebat. 
  • Annisa, kalau hati kau dah terbukak untuk bende ni balik, please terima aku sebagai kekasih kau. 
  • Yang kau bangga sebagai balak, kawan, dengan abang.
  • Aku wujudkan syarat2 tu sebab aku x mau masa kita kapel kita akan ditimpa masalah. Ya masalah x boleh dielakkan tapi itulah usaha aku dulu merancang kita punya hubungan.
  • Aku berani sumpah, aku sendiri pelik kenapa ada lelaki yang sanggup memurahkan harga perempuan: ada skandal and the likes.
  • Aku harap kau baca ni sampai habis. Ini kali terakhir aku cuba untuk tulis bende ni kat blog ni. 
  • Aku... sayangkan kau Annisa. Sebagai kekasih, sebagai kawan, sebagai abang. 
  • Ceh. Fairy Tale betul.          
  • Aku tetap akan kembali. Suatu hari nanti, aku akan datang balik. Ya. Aku belum belanja kau teh tarik lagi.
  • X guna betul 2012 dah nak habis.

Tuesday, December 25, 2012

Hargailah Kawan, Sementara Dia Masih Ada...

December 22, 2012- Masa aku masih dalam perjalanan pergi vakasi kat Perak, then aku terima berita yang devastating. Bila aku dapat tau je, aku x tau apa yang aku rasa. Nak menangis? ketawa? marah? Seolah2 aku terjatuh dalam lubang besar yang x de kaler lain selain putih, yang x de penghujung mana dasar die. Aku x tau apa yang aku rasa. Yang aku tau, kosong. Atau mungkin ini baru kali pertama aku merasa perasaan macamtu. Mungkin inilah die, apa yang aku rasakan perasaan kasih sayang.

   Nazril, kawan yang aku kenal masa darjah satu dulu, kira dah 10 tahun aku kenal die. Dulu, aku duduk sebelah die dalam kelas. Then time tu boleh kata rakan sepermainan a. Then tahun depannya, aku naik kelas, die turun. Cam biasa a. Masa tu aku cuma pikir aku dok kelas pandai. Kelas bawah taraf lain. Bukan aku punya kawan. Semua budak jahat duduk kelas bawah. Aku pikir. Jadi citernya aku x de a rapat sangat dengan die. Kalau ada pn takat tegur gitu2 je. Kawan takat kenal. X de sama2 lepak. No wonder a. Aku dengan die x de a sekepala. Jadi kitorang memang x berapa rapat a. Ok korang mungkin kata aku giler. Buat post khas untuk orang yang dah x de kat dunia ni. Memang x logik a kan nak buat post untuk orang yang dah meninggal. Xkan pulak kat Barzakh tu ada wifi boleh connect kat dunia ni.

   Then citer sekarang, bila kawan yang kita kenal lagi dekat dengan kita meninggal, aku belajar sesuatu. Dan itulah apa yang aku gonna write right now. Secara jujurnya, aku bukan jenis yang amek port sangat pasal orang lain. Kalau kau rasa kau nak citer kat aku masalah kau, go on. Aku dengar, aku tolong. Kalau x, itu terpulang pada kau. Then, sememangnya aku tau aku pentingkan diri sendiri. Sebab tu aku wujudkan prinsip tu sume. Kalau nak diikutkan, memang ramai yang aku kenal. Tapi dalam ramai2 tu berapa ramai yang kita betul2 hargai? Betulkah kita sayang kan dorang? Siapa dorang pada kita? Ya itulah apa yang aku rasa sekarang ni. Time orang tu ada lagi aku x amek kisah pn. X terlintas pn nama die kat hati kita. Tapi bila dah meninggal, baru kita tau, yang sebenarnya walaupun sikit, dalam hati kita tetap ada perasaan sayang kat dorang. Baru kita menyesal sebab masa die ada lagi x pernah pn kita hargai.

   Jadi citer sekarang ni aku cakap, korang kalau ada kenalan tu, jangan berlagak sangat. Ringankan mulut nak sembang dengan dorang, buat lawak. Sebab satu hari nanti bila die dah x de, baru la time tu kita nak mengaku kita kawan die. Biar la walaupun orang tu pernah tiaw kita ke apa, tapi hargai setiap manusia yang hidup. Sebab kita hidup bukan sorang2. Dan kalau korang rasa korang kamcing dengan orang tu, tunjukkan a yang korang betul2 sayang kat diorang. Peluk dorang, kiss dorang, apa2 je a yang korang buat asalkan diorang nampak yang kau tengah sayangkan diorang. Ya kita tau, kadang2, inilah die situasi sekarang. Anyway, pesan aku, walaupun pendek, tapi amek la sebagai pengalaman. Mana tau terjadi kat kita. Jangan sesekali tinggalkan kawan, sebab bila die tinggalkan kita itulah masanya kita menyesal.

*RIP to Nazril yang meninggal masa nak pergi kerja December 22 lalu. Semoga Allah memberkati jiwa kau, serta meletakkan kau dikalangan kekasihnya. Al-Fatihah.   

Monday, December 24, 2012

Best of 2012: Greatest Songs

   Gua cakap straight. Gua x boleh dengar lagu2 yang dinyanyikan oleh band ROCK yang ditubuhkan pada tahun 1991. Gua pn x tau kenapa. Die punya muzik semacam x ngam dengan gelombang otak gua. X tau pulak a mana tau kalau lepas sejam gua dengar lagu zaman sekarang gua boleh kena kanser. Ceh... mengarut je gua ni. Anyway, disebabkan 2012 dah nak habis, jadi ada baiknya gua listkan lagu2 yang terbaik pernah gua dengar tahun 2012 ni. Maksud gua bukan lagu yang keluar tahun 2012, tapi lagu yang gua kenal pada tahun 2012.


10. HIGH ENOUGH, DAMN YANKEES- Kalau x silap gua, inila die lagu yang palng best pernah gua dengar. Sumpah. Gua memang rekemen habis la kat lu orang. Lagu ni sumpah die punya muzik, vocal die selari. Dinyanyikan dengan penuh semangat. No wonder a kalau nak difikirkan yang Damn Yankees ni kan ROCK supergroup, jadi dorang punya ahli pn kira dah berpengalaman a nak buat lagu. X yah citer lebih, tekan play, dan lu orang senyap mendengar lagu yang giler best ni.


9. IN THESE ARMS, BON JOVI- Gua kenal lagu ni masa gua beli album Bon Jovi yang Live at Madison Square Garden tu. Kalau nak diikutkan gua memang x into sangat lagu ni. Tapi bila dah kena batang hidung sendiri... Yap. Gua mengaku gua benci dengar lagu jiwang pasal gua takut satu hari nanti gua jadi watak utama dalam lagu jiwang pulak. Yela lagu jiwang selalunya mesti sedih2 kan. Anyway gua rasa lega jugak jadi hero lagu ni pasal x lasedih, instead lagu ni memahami perasaan gua. Apa yang gua rasa sekarang ni...


8. LONELY NIGHTS, SCORPIONS- gua rasa gua lewat setahun. Pasal kalau nak diikut kan lagu ni bersesuaian dengan apa yang gua rasa lepas orang tu x sama sekolah lagi. Rasa lain. Then, itu x penting, gua cuma x suka lirik lagu jiwang, tapi gua suka muzik2 lagu jiwang. Nak buat camne dah Klaus Meine memang pandai buat lagu kan, tu x campur lagi gorengan Rudolf Schenker. Band ni memang gua tabik la sama lu. All hail Scorpions! Dah dekat 50 tahun dah band ni wujud still gua rasa fresh lagi muzik dorang. Lirik pn x yah citer, mencengkan jiwa. Melekat macam gam uhu. 


7. MAN OF SORROW, BRUCE DICKINSON- 1st time gua dengar lagu ni gua ingat Iron Maiden. Ye memang Bruce Dickinson yang nyanyi tapi inilah die antara lagu die yang paling best time die nyanyi secara solo. Gua memang suka lagu2 metal yang camni. Die punya muzik die x pening kepala tapi sedap didengar. Die ada element2 power metal sikit. Tu yang bunyi die lembut. Anyway, setau aku vocal Bruce Dickinson a yang jadi base untuk power metal punya vocal styling. Dan, lagu ni is best to represent! Memang bikin segan la woi kata minat metal tapi x suka lagu ni. 


6. CAN'T LET YOU GO, BLACKMORE'S RAINBOW- Gua... memang tabik la. Speechless gua dengar lagu ni. Selama lagu ni berkumandang selama tu la gua pasang tenlinga besar2, dengar, dan hayati setiap saat lagu ni berkumandang. Perfect. Berkali dengar pn x bosan2 lagu ni. Gua suka alunan muzik classical dalam lagu ni sangat sesuai dengan suara Joe Lynn Turner. Gua rasa Rainbow paling sedap ni la die time zaman Joe Lynn Turner. Gua rasa Blackmore punya gitar memang ngam dengan suara Lynn Turner. Inilah die, lagu yang sesuai didengarkan oleh lelaki sejati yang perempuan die buat tipu die. Serious, lagu ni manly. Inilah die lelaki kalau betul2 sayang memang hebat.


5. COME AGAIN, DAMN YANKEES- Gua kasi tau sama lu orang. Damn Yankees ni memang sedap. Kalau dah nama ROCK supergroup, you got the best of both world. Then bagi gua lagu Come Again ni dorang punya masterpiece. Die punya muzik memang taste gua. Ada bunyi2 cowboy sikit. Then dimulai dengan acoustic gitar yang slow, that vocal die naik je, terus jadi heavy. Cara dorang gabungkan semua aspek tu la yang membuatkan gua sentiasa melekat dengan lagu ni. Kudo!


4. NOBODY'S HERO,BON JOVI- Bagi gua, lagu ni sememangnya mengangkat martabat seorang kawan. Gua tabik sama Bon Jovi sebab walaupun punya lovesick tapi masih menghormati kawan die. Yela, lagu ni bagi aku sememangnya lagu persahabatan yang paling cool. Die punya nada die, sama lirik die. Then here's the fact. Ni lagu aku dengan Annisa. Kalau lu orang nak tau kenapa, silalh dengar lagu yang hebat ni. Yap. Love you Annisa.


3. SHE'S GONE, STEELHEART- Macam yang gua cakap, gua benci lirik lagu jiwang pasal ni la. Gua benci jadi hero lagu jiwang yang lirik die looser. Memang sendiri mau tau a. Ok. Nak dengar lagu ni ada peraturan die. X de suka2 je tekan play. Kalau lu orang nak dengar lagu ni, set time dulu. Kalau boleh, tengah malam, time hujan. Then, lu pergi main hujan, nyanyilah lagu ni dengan penuh perasaan. Nescaya lu orang akan cinta lagu ni sampai lu orang jumpa awek baru. Anyway gua x buat pn camtu. Takat buat dalam bilik je...


 2. YOU ARE MY BESTFRIEND, QUEEN- X yah citer. Kalau dah nama Queen, then Freddy Mercury yang nyanyi, mesti best. Gua x tipu. Bila gua dengar lagu ni, gua akan teringat komrad2 gua. Gua akan rasa macam oh... besar jasa kawan kat kita ni ya. Then, lagu ni Brian May(yeke? sukahati gua je) tulis untuk bini die. hah! See! Im your comrade, your big bro, and balak(will?) Annisa. Here is another song for you. Very2 cool song. Just listen. 


1. THE PRICE, TWISTED SISTER- Gua dah banyak kali feature lagu ni. Jadi gua malas nak citer. Anyway, enjoy!

*Lagu2 yang gua list ni sume x ikut kedudukan mana paling best. Memang suka2 hati gua je nak letak kat nombor berapa lagu tu.