Saturday, January 28, 2012

My Heroes

   Aku tau. Setiap budak lelaki yang dilahirkan msti ad orang yg die admire. contoh ny aku sendiri. 12 tahun lalu hero aku semestinya Ultraman Tiga. hahaha.... budak lelaki mana yg x tgk Ultraman, sedangkan semua member aku pun sgt2 lah hero-kan mamat ni. 

   tapi tu dulu der, hero yg aku nk citer skang bukan lah hero selamat kan orang ke apa. tapi orang yg really inspire me. dan itu semestinya seorang pemimpin. macam member aku, hero die ialah sapa lagi selain Tun Dr. Mahathir Mohamad. hahaha... sapa yg x salute madey kan?
   Hero aku pulak... hahaha.... semestinya orang yg membawakan bencana yg akhirnya membentuk dunia yg kita duduk sekarang. siapa lagi selain Adolf Hitler. hahahaha....
    Hitler dgn pose iconic die. dan soalan seterusnya semesinya; kenapa kau admire si Hitler ni?. jawapan aku sng. sbb personality die. yep.Hitler ni x de la psycopath sgt, tapi die die ni seorang yg narcissist. die cuma percayakan diri die sendiri sebagai seorang pemimpin. lagi2 time nk invade Soviet Union dulu. die puny blitzkrieg die dh tembus seluruh timur Eropah, cme 19 batu nk smpi Moskva.
     dan akhirnya die pindah kan tentera die yg dh cume 19 batu dari Moscow tu g Stalingrad. aik? apahal bangang sangat mamat ni? die puny barua pun dh warning die jgnn g Stalingrad. tpi die degil. Die anggap die orang paling bagus skli. dan akhirnya die sendiri menyesal sbb die puny keputusan yg x psl2 kalah perang. haha.
    tapi sbb tu la aku admire si Hitler ni. sbb die seorang lelaki sejati yg berani amek risiko yg cukup tinggi serta yakin dgn keputusan die. dan Hitler jugak terkenal dgn ayat die; If you win, you need no explaination. If you lose, you need not to be there for an explaination. haha. ptt a sejarah kata die bunuh diri. dan juga tak lupa; Any alliance whose purpose is not the intention to wage war is senseless and useless. hmm... itulah fasis.

   seterusny pula ialah Karl Marx. 
tup tup.
''der, lu ni ber-hero-kan Hitler si fasis, tapi lu pakai cakap si Marx pulak''
   ya. itulah die komen yg aku selalu dapat. tapi dengar dulu penjelasan aku. aku ber-hero-kan Hitler sebab die punya personality, kepimpinan. diktator punye ganas bunuh -+7juta yahudi pun rakyat ikut die. itu la pasal. tpi Marx ni pulak lain. sbb die puny thinking yg sangat2 lah hebat.

   seorang lagi berbangsa German. tpi mse tu die duduk kat Prussia la. Marx ni dari keluarga kelas pertengahan dari Bonn, German utk peta abad-21,
Prussian Rhineland utk abad-19. oh lama jugak mamat ni mati ya. ya. lahir 5 May 1818, mati 14 March 1883. bagi sesiapa yg tak tahu dan juga yg buat2 tak tahu, die ni la pengasa idea komunis.

tup tup.
''der, lu ni x de agama ke komunis2 ni?''
kelepap! prapp!!
berterabur gigi sapa entah atas lantai.
   
   Karl Marx puny moyang adalah yahudi, 

tup tup.
''der, yahudi ni jahat der. sial kau sokong yahudi''
krak!!
entah tangan sapa patah.

      dan bapak die convert kepada protestan masa Karl Marx lahir. dan perkara yg menarik berlaku masa die nak kahwin. bakal tunang die, Jenny von Westphalen dari golongan kelas atasan putus kan tunang dgn lelaki aristokrat, sbb die nk sgt dgn  Karl Heinrich Marx ni. masa jaman tu kahwin dgn irg keturunan Yahudi dan kelas pertengahan sangat2 lah di kutuk. tpi sebaik mentua die ni liberal.
    
   then sbb kn idea Marx yakni komunis; dimana sebuah negara sosialis yg tiada negeri, tiada perbezaan kelas dan masyarakat serta demokrasi dari bawah ke atas(bottom up). bagi aku inilah sistem pemerintahan yg paling bagus, adil dan sangat2 lah hebat. rakyat bebas bersuara. LONG LIVE SOCIALIST!!

   Marx juga terkenal dgn quote die; ''Capital is dead labor, which, vampire-like'', ''lives only by sucking living labor, and lives the more, the more labor it sucks'', ''Capital is reckless of the health or length of life of the laborer, unless under compulsion from society'', ''Democracy is the road to socialism'', ''History repeats itself, first as tragedy, second as farce'', ''Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people'', dan ''The meaning of peace is the absence of opposition to socialism''

   Hero aku yang seterusnya pulak ialah Genghis Khan. Siapa dia? die ni penguasa Asia yg mengasakan empayar terbesar di dunia, bkn saja sebagai general, tapi sebagai pemimpin.

   dipendekkan citer ny Genghis Khan ni seorang yg serba boleh, menakluk-setel, memerintah-setel, mengarah- setel. segala apa yg diperlukan seorang pemimpin die ada. nama sbna die ialah Temujin. membesar dkt padang luas kt Mongolia. mula2 die mmg baik je smpi la org Tatar yg sememangnya musuh ketat org Mongol bunuh ayah die dpn die. sjak tu die simpan dendam.

   dan dgn tentera ny yg kuat di-equip dengan perisai sutera dan panah Mongol, Genghis Khan berjaya menakluki Asia tengah; peta zaman skang= Mongolia, China, Tibet, Kyrgyztan dan Kazakhstan. selain tu jugak, Genghis Khan ni pandai, die amek corak pemerintahan empayar yg ditakluk, pstu die gabungkan sume ny. die puny senjata die x yah citer a, dgn catapult dh kira cam mortar, campur lagi lak dgn peluru berapi die, askar lain cme boleh menyrah kalah je.
 

   sbb apa semua empayar tunduk kt Genghis Khan? sng. sume bandar utama empayar yg die datang Genghis bunuh sume org yg ad kt laluan die, dan trus menyerah kalah. Temujin= Genghis Khan= pemimpin+penguasa+pemerintah yang hebat. dan 8/100 org Asia ad darah Genghis Khan, sbb sume tempat yg die pergi msti ad2 je yg die rogol. pfft.

   Hero seterusnya dan yg terkhir pulak, ya...  Pahlawan yg dihormati sepanjang zaman. x lain x bukan. Salah Al-Din.
    Masa Saladin conquer Baitulmaqdis dulu sume org Kristian yg dok kat situ sume selamat, sume pmpuan x kne rogol. dan, Saladin x bersihkan Baitulmaqdis dgn darah Kristian, tapi dgn air bunga mawar. perbuatan die ni lah yg direcoqnize sebagai Saladin yg org Kristian kenal. dan Saladin juga pemimpin Islam yg x pentingkan diri walaupun kepada Kristian.
    time Saladin mati dulu, harta die sume habis dan x de kapan sbb harta die habis sbb die dermakan untuk kebajikan. walaupun pemimpin Kristian time tu, Richard the Lionheart pun menghormati die.

   So then, inilah Hero2 aku. aku salute gler personality2 ni sume. 

Mercun-krieg

*ok. citer yg gua nk post kali ni mungkin akan membuatkan umat melayu terasa sekiranya ada.
**ke-sporting-an pembaca adalah digalakkan.
***dan silalah terasa.

   Hari tu raya cina. x smpi seminggu pn. malam tu dgn gembiranyalah gua tgk tv cter besz2(eh, gua ad feveret program ke?). zero hour; DUM! DAM! DUM! DAM! DUNG DUNNG CHEII! haha.. beiasa a tu. raya cina x sah tanpa mercun. gua pun dgn bertambah gembira ny keluar rumah menengok cina bakar bunga api. aaahhh.... cantik bye. walaupun telinga gua bengkak mendengar bunyi mercun yg x de beza ny dgn bunyi Red Army kepong Berlin.

   Gua online je tgk budak melayu(meleis?) post; x guna puny cina bakar mercun x mau kuat lagi. dan berbagai lagi post yg sebegitu kelihatan dkt dlm tweet n fesbuk gua. haiyoh... gua tgk rase cam nk lempang je spe ckp camtu klau dia ad kt dpn aku. melayu-malays-meleis ni... gua bkn nk kata, tpi gua mmg nk kata; RACIST. dulu time raya dgn suka-rianya melayu-malays-meleis ni bakar mercun yg lu sebut apa jenis, sume die bakar. gua pn mls nk ckp pasal gua pun main mercun jugak tapi x de a sume jenis aku sapu. 

   tetibe time deepavali fesbuk gua dipenuhi dgn post; x guna puny k****g. maen mercun x mau kuat lagi. dan beribu lagi post2 sebegitu. time krismas pulak... gua x yah cakap, sume mula la nk kutuk2. tetibe tahun baru gua tgk melayu-malays-meleis ni dgn muka selamba badak ny membakar bunga api 100 shot, sekaligus membuat kan mereka sebagai juara pembakar mercun. 1 kampung dengar die puny bunyi. point gua kat sini, hanya melayu-malays-meleis sahaja dibenarkan main mercun.

   Gua pun dgn otomatik ny  berfikir, yakninya bahawa mereka ini mempunyai otak dan juga cermin x kat rumah? haiyo... bile time lu men mercun lu dgn bangga ny bermain segala jenis mercun yang duet boleh beli, tapi bile india kristian cina men mercun lu mula kutuk macam2. apa punya bangang puny pemikiran. paling gua x paham, india kristian cina men mercun rilek je, melayu-malays-meleis ni pulak main mercun punya la klau mercun bola x cukup kuat die bikin homemade punye mercun. dan gua x pernah tgk berita kata cina mask ICU psl men mercun.

   Dan mercun dibawa oleh orang cina ke tanah ini. dan lu pulak nk kutuk2 bile dorang men lebih2 mse tahun baru cina. tetibe lu pulak nk men mercun lebih2. padahal bukan lu ada nk halau apa pun mse raya aidilfitri tu. men mercun ckap la smpi pukul 4pagi pn no hal, tapi bgn solat raya punya berat nk angkat selimut tu.

Sekian.

Saturday, January 7, 2012

What makes a great car?

  ya. tajuk ny dh terang kan segala-galany. utk sekian ny post yg aku suke kembali. yela. dh lme x cter psl kete. kereta ni mmg dh minat aku. sejak aku knl kereta. and kali ni aku akn cter sesuatu yg menjadi faktor kehebatan sesebuah kereta. ad byk jenis kereta. sejak Henry Ford civilized kn kereta dkt public, itu lah masa ny bile kereta menjadi hobi. maklumla manusia x pernah puas.
    dan poster kt atas 2 je dh menunjukkan betapa banyak ny jenis kenderaan yg wujud di muka bumi. dh la. ckp byk2 pn x gune jom tgk ape yg menjaikan kete 2 hebat. mksd aku sportscar.
   dan pilihan pertama aku ialah Pontiac GTO '67. knp dia hebat? sng. sbb ini ialah kete yg revolutioner. walaupun muscle car dh wujud thn 57 dlu2, tpi thn 64 la thn dimana muscle car redefined. bile pontiac buat kete yg body ringan+enjin besar gajah= power giler. bile dh power giler 2? =laju. haha. lgipun bg aku kete dri era ni la yg pling cool. its got personality. die pny line die unik. tngk je dh tau kete ni berotot. psl 2 muscle car.


  tgk la die pny body. mau aku x jatuh cinta. berotot. dan yg besny psl muscle car ni bg aku inilah anatara most memorable class ever. spe je yg blh lupe enjin besar yg minum minyak cam orang mabuk whiski? dan sifat ny ravage tu dibawa ke dragstrip. dgnklau tgk GTO ni berpusing tayar die. kt gear 3. 100mph. sebaek dlu2 cme ad 4 speed manual je. klau x...
   xyah cter a... tpi mslh ny keter ni x de power steering. aku rse klau bwk kete ni msk mesia mmg jenuh a nk buat bisep. dh 2 lak enjin standard je dh 5.7l. V8. mau x pening kepala bile time nk bayar road tax. mengalah kan modal orang nk buat gerai burger.
   dan muscle car sememang ny kereta yg bergaya utk dibawak jln(dkt us je la). dan jugak hensem.


habis cter GTO. 


     kereta seterusny jatuh kepada Volkswagen Beetle. knp kereta ni hebat? sbb org ramai suke. tgk la. production dpd zmn Nazi(yeah!) smpi thn 2003. production? 21 juta unit. amacam? aku kli pertama tgk pn dh suke(sblm aku knl skyline) mse kecik2 dlu2. hatta nme ny diabadikn dlm cter2 seram Melayu yakni ny 'Volkswagen Kuning'. hbt x kete ni?

    tgk gmba 2. hitler pn suke. sbna ny kete ni mule2 direka Ferdinand Porsche. tpi Hitler x puas hati psl hodoh giler. takut kang klau org x bli nnt die klh kempen. jadi sebagai seorang yg sgt2 narsistik, die plak yg reka sendiri.
   yg ni lak yg Porsche reka. amacam hodoh x? haa... kt sini kte blh tgk. Hitler yg ganas 2 pn blh reka kete yg comel yg last longer. 2 la. Hitler ni pemimpin yg hebat. eh eh. sekjap. ni nk cter psl volkswagen beetle ke nk cter psl Hitler? dan yg paling menguntungkan plak model Porsche 911 gne chasis Beetle. so ko blh kata yg 911 ni x de beza ny dgn Beetle hahahaha....

habis cter Beetle
''uuuhhhhh.....''



''diam!''
''WOOOIIII!!''

''aku kte diam tu diam a..''




  ''ehem2. lu ni nk cter psl Hitler ke nk cter psl Volkswagen?''


 '' uuhh gua cme... uuuhhh...''

ok ok.


   seterusny lagi... inilah die. Nissan Skyline. dan aku x mksd kn Skyline GT-R je. tpi sume jenis Skyline.
    sjak azali lagi baka Skyline mmg dh ditentukan untuk jdi kereta yg terlalu hebat. knp 'terlalu' hebat? sng. sbb pertama; kereta ni mmg sebuah sportscar yg hebat. dgn rekod 50 kemenagan tanpa kalah, kereta ni di bawa pulak ke jalanan. apa lg. melambung a die pny nilai. dan model yg pling hebat skli dlm range skyline klasik semestinya Nissan Skyline GT-R Hakosuka. dikatakan jugak kete ni la keter yg dipercayai digunakan oleh Kunimitsu Takahashi sebagai kete pertama yg buat drift.


    lpas krisis minyak tahun 73 skyline gtr trus hilang, dan nme skyline sebagai sportscar trus lesap. tpi sume 2 berubah bile Skyline R30 kuar thn 80an. dan yg hebat ny dgn R30 sbb bkn je die mng. tpi wat budaya baru.
    dan bile dh mng racing 2 trus mempengaruhi org utk modified kete. kebanyakany golongan bosozoku a. kete ny mmg gila aku ckp.
    amacam? gila x die pny modification? lebur die pny body aku tgk. lps legasi smbg dkt group A di mana Skyline ni nme yg legendary. ble R31 kuar je org tny knp x sebut Skyline GT-R R31 dpd Skyline GTS-R R31?
    time 2 org dh jangkakan kebangkitan Nissan Skyline GT-R. only time would tell. just wait and see. 
    yaa.... akhirnya thn 89 kuar jgk Nissan Skyline GT-R R32. keter ni sgt2 hebat dan aku berani bet. inilah antara kereta yg rewrite buku peraturan perlumbaan. kenap? sng. sbb kete ni menang, menang, menang dan menang. dan akhirnya menamatkan perlumbaan Group A. ble dh tmat(JTCC) ganti dgn JGTC kt Cipangu sne. JGTC(skang Super GT) kire ny cam gabungan Gr. C dgn Gr. A. dan dtg lah die peraturan handicap weight utk kete yg mng.

   dan inilah die knp Skyline pny kerabat ni hebat. sbb die pny legasi die dlm dunia permotoran sgt mendalam. ok hbs cter skyline.


   dan inilah die contoh2 kereta yg hebat. dan bukan je dri segi perlumbaan tpi cmne die feel, die pny history. itulah nilai sebenar sesebuah kereta. dicipta untuk dipandu

Since so long...

   bile thn 2011 habis je, aku rse cam bese je. x de rse pape. 3 hari cuti tahun baru pn aku meneruskan kehidupan seharian cam bese tanpa langsung aku sedar rupenye; ''hari ni bpe hari bulan?'' jwb ny; ''3hb januari.'' ''oh...'' then bsk ny ak aku g sek. cam bese jgk. 

   pstu pn cam bese lah jgk. perhimpunan mcm bese. lapor diri cam bese. msk kls cam bese. eh eh nnt seminit. a'ah. kls aku dh tukar. 4 wawasan turun 5 harapan. oh... ble dh msk kls bru rasa laen. A'AH! AKU DH 17 THN. AKHIR THN NK SPM! N.... YAHOOOO!!! KLS AKU SGT2 SGT LAH HAPPENING. yep. ini lah yg aku selama ni nakkan. bg aku kls harapan ni mmg cool.

   ya mmg cool. walaupun kls sains 3. aku x kesah kls mana. psl kls x menentukan apa2. yg penting ko rse nk blaja. yap. btl 2. n aku mmg suke ble ddk kt kls 'bawah' ni. besz. blh kata klau dok kls cmni happy je. muke sentiasa bercahaya. mcm klau aku tgk bdk2 kls ats muke sume cam zombie je. dh a gelap. kls aku lak letak dkt antara kls sains 1 dgn sains 2. kire seimbang la. aku lalu je kls 1 sunyi giler. rseny 1 blok blh dgr kls ktrang borak.

   aku tau rse ny cmne ddk kls atas. sek ren x pernah turun kls pn(math 1+1 mmg a100/100). naek fom 1 tu lah aku mule sedar apa makna ny kls ni. mse 2 aku kls 1 KAA. yakni ny Tingkatan Satu Kelas Aliran Agama. kategori kls KRK. x kn dirombak kelas. kire bangga a. rse selamat. TAPI. sume member aku kls bwh aku. eehhhh.... ini lah drawback ny. so dipendekkan cter aku x kwn la dgn bdk2 kls aku. psl sume berlagak. bosan lak 2.

   then kt kls atas skli aku lak 2 org yg paling byk mslh. tiap hari nme aku mst tulis kt buku BKK. apalagi ble aku ni ketua kls. tiap mggu msti sekurang-kurangny 2 kali ckgu naik darah. weh aku ingat lagi. cikgu Nurul Hidayah. die mmg brutal. ko langsi sama die mampos ko. ble aku naek fom 2 aku aku tgk list nama. 2KAA. tgk nme aku turun kls 2 Elit. HAH?! ape citer kls KRK blh turun2 ni.

   haish. ble lepas je aku turun mule a sume cikgu hina2 aku. dh 2 lak die kte; ''tu lah ngko. dulu aku suroh tka ko tak mau.'' aku dgr bengang je. bkn aku x mau tukar. almaklumla ibubapa yg x merestui. aku pn redha la... then dh msk kls 2 Elit tu aku pn enjoy la. yep. sume member aku kt sana. YEAH! aku pn apa lagi. berparti a. 1 row 4 kls pandai yg terasing dpd bangunan sekolah telok panglima garang yg laen 2 pn bising lah.

   mse 2 la aku sedar nilai kls 'bawah'. sekolah bkn hanya tempat blaja. sekolah ialah tempat untuk berjumpa kawan. untuk berseronok. untuk berlayar di atas lautan kehidupan. ye. kitorang kt kls bwh saling berinteraksi dgn ckgu2. buat lawak apas sume. kitorang sporting. A bukan penentu kehidupan bagi kitorang. PERSAHABATAN ialah maknany kitorang pergi sekolah. 

   itu cter mse aku bru msk sek men. tpi syg ny kegembiraan persahabatan dlm kls 2 Elit SMK Telok Panglima Garang berakhir cme dlm mse 3 bulan je lps bkk sekolah. ps2 aku pindah Kajang. msk ke alam baru. mencari makna kehidupan selain dpd persahabatan. yakni ny cinta. eh eh! terlajak lak. and skang rindu akhirnya terubat. kali terakhir aku ddk kls yg riang ria cmni mse fom 2 dlu(walaupun cme 3 bln). YEAH! 

   AKU SAYANG 5 HARAPAN!! FOR EVER!!