Wednesday, March 20, 2013

Lelaki Murahan

   Post kali ni adalah untuk insult lelaki2 bangsat yang wujud di luar sana. Aku cakap telus dalam post kali ni. Xde nya nak censored2. Bagi aku, golongan lelaki murahan adalah sangat bangsat dan x layak untuk diterima perempuan cintanya(ironinya perempuan selalu terima cinta lelaki bangsat dpd baik). Anyway, apa lagi.

   Then bagi aku, kalau dah sebut lelaki murahan, semestinya berkaitan dengan cinta. Apa? Cuma perempuan je murah? No way. Lelaki pn murah jugak. Bila murahnya lelaki? Camni. Aku bagi situasi:

   Sean seorang lelaki yang giler jambu. Muka comel, mulut penuh dengan kata2 manis. Die sangat diminati semua perempuan kat sekolah. Cakap je dari kelas atas sampai kelas bawah x kira gred apa semua pmpuan tergila2kan die. Satu hari die date dengan awek ni. Cara die dapat awek ni ialah dengan mulut die yang pandai berkata2 ayat2 manis dengan janji2 die yang hebat giler tu. X sampai seminggu awek tu dah cair. Punyalah ornag tengok Sean ni giler sweet dengan awek die. Sebulan lepas tu Sean dah bosan. Bosan kenapa pasal dah ada awek lagi hot pindah kat sekolah die. Then die pn dengan sengajanya meninggalkan awek die yang sekarang ni date dengan die. Sean x declare die nak break dengan awek die instead die curang. Die scandal dengan awek hot yang baru pindah ni. Last2 awek die tau dan break. Lepas tu awek die terus jadi lesbian x mau dengan mana2 lelaki dan friendzone semua lelaki.

   Simple kan? Dipendekkan citernya lelaki murahan ialah lelaki yang curang. Lelaki yang x menghargai pasangan masing2. Lelaki playboy. Aku benci dorang. Dorang memainkan perasaan perempuan. Dengan hanya mulut dorang yang manis dorang boleh mengawal segala hidup perempuan. Dengan hanya muka comel serta mulut manis die boleh membuatkan perempuan sayangkan die sepenuh hati. Tapi hampeh! Action die kayu! Hanya mulut yang berkata2. Apa la yang boleh dipercayakan sangat dengan kata2 manis tu?

   Wahai perempuan, kata2 manis dengan janji2 power tu korang konpom ke lelaki bangsat ni akan buat? Betul ke ayat2 manis tu sesuatu yang ikhlas? Macamana korang boleh bahagia dengan hanya beberapa patah ayat2 manis? Macamana korang boleh yakin dengan janji2 yang terlalu berat? Aneh. Mental korang dah rosak agaknya. Then sebulan kemudian, patah hati. Baru tau yang semua ayat2 tu palsu. Janji2 hebat tu sume tinja lembu. Baru anda tau betapa murahnya kasih sayang anda lepas kena tipu dengan lelaki murahan. Aku? Tepuk tangan je.

   Dah korang bodoh kapel dengan lelaki bangsat sapa suruh. Kalau korang patah hati tu masalah korang. Pasal korang bodoh x pandai cari pasangan. Bukan masalah sesiapa anyway. Then masalahnya die akan terjadi chain reaction. Perempuan akhirnya akan mencari langkah lain untuk mengelakkan patah hati lagi. Camne? No man, no cry. Bila sampai giliran lelaki baik, x kira baik mana pn lelaki tu, melindungi die, dengar segala masalah die, night text die, pleased hati die, tetap x akan dapat, instead just stay in the friend zone. Kahkahkahkah. Kejam. Dunia ni memang kejam.

   Then, siapa yang kesian kat sini? Lelaki murahan? No way. Perempuan? X pasal die bodoh x pandai cari pasangan. Dia ialah... Lelaki baik. Camne die buat pn tetap kena friend zone. Cuma seekor kambing hutam... Semuanya disebabkan lelaki bangsat. Yang murah maruahnya. 

   Aku? Tu masalah kau. Kau yang bercinta. Until then, chow!

Monday, March 11, 2013

5 Bende Budak Sekolah Selalu Buat kat Laman Sosial

   Aku yakin 60/100 manusia yang hidup dekat dunia ni ada akses internet. Dan hampir 100/100 daripada mereka ada laman sosial sendiri. Majority, facebook dengan twitter. Tapi lepak. Aku x akan citer di peringkat global. X de masa dengan kegunaan aku nak citer pasal fesbuk dengan tweeter je. Anyway, biarlah macamni. Aku duduk kat Malaysia, dan roughly kalau korang tengok perngguna laman sosial kat Malaysia, 60/100 budak sekolah, 28/100 orang dari 18-28, dan selebihnya lain2. Nampak kat situ? jadi sekarang aku bukan nak buat statistik pele2 kenapa ramai budak sekolah ke apa sume. Aku nak citer pasal ragam dorang. Biasa a, nama pn BUDAK sekolah kan. Anyway, inilah die:


1. Batak Follower- Then, aku menyampah dengan ni. Budak sekolah ada satu masalah dengan bila dorang main twitter. Masalahnya, dorang batak follower. Following punya sikit, follower nak ramai beribu. Ini aneh. Apa yang nak dibajet2kan dengan follower yang ramai tu? Kalau korang follower ramai pn korang betul2 layan ke semua follower korang? Walaupun Najib pn x pernah reply ke retweet tweet aku kat die. Sedih oooo... Anyway, paling aku benci bila kat deskripsi tulis: #teamfollowback. Tapi jumlah follower dengan following x ramai. Follower lagi ramai dpd following. Aneh. Cakap x serupa bikin. Nampak die punya game? Then, bila orang unfollow punya menyalak. Aku nak tengok timeline pn punya sakit mata. Menggelabah sungguh!


2. Candid Gambar Sendiri kat Webcam- Ini kalau lelaki ada buat camni... sorry to say. Sesungguhnya lelaki itu adalah gedik. Anyway, ini khas untuk perempuan. Kalau buat collage candid gambar depan webcam ni aku x tau tujuannya apa. Tapi mungkin hobby atau nak menghilangkan rasa bosan kot. Aku pn x berapa jelas tujuannya apa. Atau mungkin untuk memperagakan pesen baru kot? Macam gambar yang aku jumpa kat atas ni. Oh yea. Dan ada lagi. Selalunya mesti akan diselitkan dengan ekspressi muka yang... uhhh... entah. Judge sendiri a. Duckface wajib anyway. Kahkahkah... anyway, golek2 aku tergelak tengok kalau ada orang post gambar camni kat Fesbuk.



3. Drama Sosial- Golongan ni... aku x tau a apa pasal. Tapi yang aku pasti, dorang antara paling annoying dekat laman sosial. Mana x nya. Masalahnya bila dorang kecoh orang sume retweet. Dah a tweet die menggelabah. Sakit mata aku membacanya. Then dorang ni aku x tau pasal apa, yang penting selalunya dorang akan satu Malaysia kecoh. Yela, tengok sendiri a tweet die. Pastu lepas kecoh masuk pulak trending memang lemak a. Dah a trending aku tiap hari ada Justin Bieber je. Tambah pulak dengan budak sekolah yang terdesak nak follower dengan attention(kot). Anyway, golongan ni korang baik diam je a. X yah mau kecoh2 sangat. Paham2 jela dorang budak2 lagi anyway.


4. Budak Hot- Ok. Lepas budak2 drama, ini yang kedua aku lemak menengoknya. Bukan apa. Korang boleh tengok sendiri gaya dorang. Selalunya budak2 hot ni lelaki, muka jambu, badan sekeping. Pastu friend/follower punya ramai. Then kalau kat fesbuk sekali buat status walaupun tulis 'bosan' je pn, 100++ like. Kalau yang autolike tu ada a dalam 1k like. Kat tweeter lagi a x payah citer. Lagi menggelabah. Seriously apa yang budak perempuan suka sangat? Sebab die mengayat? Ayat2 dorang manis? Pasal tu suka? Ayat x akan menjanjikan kredibiliti lelaki. Action speaks louder than word. Then korang cuba tengok pakaian dorang. Then ekspresi mukanya mesti mintak penumbuk. Yang aku tau bila ada budak camni follow aku kat Twitter aku buat bodo. Dpd aku follow balik memang kotor a timeline aku dengan ayat2 cinta. Pfft.


5. Blog Budak Sekolah- Yang ni aku x boleh buat apa. Aku menghormati apa yang korang nak tulis kat blog atau hias camne. Tapi ada had die. Ada satu tahap sampai orang bosan menengoknya. Ok 1st, korang boleh tengok blog budak sekolah ni dorang hias 1st mesti berwarna-warni sampai sakit mata aku. Selalunya paling annoying dorang punya cursor mesti bentuk yang pelik2 sampai aku pn susah nak guna. Serious. Then berkelip-kelip sana sini. 2nd, lagu. Ok bagi ROCKER tegar cam aku ni memang memilih a kalau berkaitan dengan muzik. Dorang punya lagu mesti lagu yang taste giler rendah. Pada masa yang sama cuba korang pikir. Korang tengah dengar lagu, tetibe bila bukak blog budak sekolah je ada lagu yang korang menyampah on. Mau panas kan. 3rd, ini parah. Aku x kisah kalau sekali dua nak citer pasal awek ke balak dalam blog, tapi jangan a dedicated blog korang hanya dengan ayat2 manis gambar2 hot balak korang sekali dengan post yang semuanya dating kat pavi je keje. X menyampah orang tengok? Anyway, it's my perspective.

   Anyway, inilah die 5 bende yang budak sekolah selalu buat kat laman sosial. Ada yang annoying, ada yang ok. Aku cuma bagi pandangan aku. Kalau korang rasa aku mengutuk, bergantung pada tahap keegoan anda. Bende memang betul. Until then, aku chow!

Wednesday, March 6, 2013

Man, Real Man, Woman Part 1

   Dia, Richard Rockmore, 23. Seorang ROCKER. Penunggang motorsikal berkuasa tinggi yang tegar. Kemana dia pergi mesti dengan motornya. Bak kata mat saleh, ''until death do us part''. Tak ada sorang pn yang kenal dia, x kenal motor Kawasaki Zephyr 750 dia. Kalau ada dengar bunyi ekzos yang bassy tu, tau la orang dia datang. Dan personalitinya unik. Walaupun dia seorang penunggang motorsikal tegar dan seorang ROCKER, tapi dia x bergerak dalam kumpulan macam penunggang biasa. Ironinya dia kenal banyak geng2 motor. Dan paling dia benci, budak2 Mode. 

   Dia pernah ada sejarah kawan baiknya, Ian Hatford, kena belasah ramai2 dengan budak2 Mode pasal Ian terpukul budak2 geng Mode pasal budak2 Mode cari pasal dengan die. Bila Richard dengar je terus tibai semua geng2 Mode. Akhirnya budak2 Mode panggil boss besar datang, Richard dengan Ian sama2 masuk hospital. Dan semua orang kenal dengan Richard. Sifatnya yang x banyak cakap membuatkan dia nampak misteri. Semacam ada kabus kelilingi dia.


   Satu hari ni. Dah malam dah pun. Ada dalam pukul 2100. Richard termanggu dekat atas motor dia lepak2 depan kedai burger member dia, Frankie. Walaupun burger daging double cheese yang die order dah habis dia makan, tapi die belum ada hati nak balik. Entah kenapa hari ni die macam x de mood untuk buat sesuatu. Frankie yang dari tadi sibuk melayan customer agak aneh melihat Richard. Selalunya kalau dia lepak kat gerainya mesti ada2 je bende yang dia nak cakap. Dari hal atas katil sampailah hal politik. Semua bende die bedal.


   Tapi hari ni, Richard nampak macam murung. Selepas habis melayan customer dia, Frankie bersuara, 

   ''Richard, hari ni kau apasal diam semacam je?''
   ''Entahlah Frankie. Aku rasa macam x de mood.''
   ''Lah! Jadah apanya?! Kau bukan ada awek nak layan pn,''
   ''Hm... oh a'ah.''
   ''Eh, kau ni lain macam je, nampak macam orang rindu awek sial aku tengok.''

   Terbeliak mata Richard bila Frankie cakap macam tu. Selama ni dia berpegang teguh x mau dekat dengan mana2 perempuan atas sebab yang tidak diketahui sesiapa. Tiada sesiapa pun yang betul2 tahu mengenai sejarahnya. Hatta, Ian sendiri pun tidak diketahui sama ada tahu ataupun tidak. Yang dilihat, Ian nampak macam ada kaitan antaranya. Namun begitu itu peristiwa sudah lama, sejak mereka berada di tahun pertama kolej lagi.


   ''Hehehehehe... Jangan berdalih la Richard, aku dah kenal kau lama sejak sekolah lagi sampai ke kolej sekarang ni,''

   ''Pfft. Yela yela! Aku mengaku memang aku ada sangkut kat sorang awek ni.''
   ''Hahahahaha... kan aku dah kata. Kau x boleh tipu aku. So amacam awek yang kau minat tu? Bila kenal?''
   ''Adalah dalam 3 bulan lepas, dulu masa baru2 kenal x de a rasa pape,''
   ''Then?''


IMBAS KEMBALI- MARCH 3rd, 2007

   Richard, Ian, Hemsworth, Zins, Schultz dan Daniel sedang menikmati cuti semester mereka dengan mendaki Gunung Watzmann di Bavaria. Mereka tidak mahu membazir duit jadi mereka memilih tempat percutian yang jauh2 dari Universität der Bundeswehr München. Zins dan Schultz pada mulanya tidak bersetuju kerana mereka lebih suka untuk bercuti di pantai Perancis. Namun undian untuk ke gunung Watzmann lebih banyak, maka mereka terpaksa mengalah. Di atas gunung ini mereka menyaksikan keindahan alam. Yakninya pemandangan yang mereka tidak akan dapat di kawasan2 yang penuh dengan manusia. 

   Ketika hendak packing balik ke rumah, geng2 Richard suruh die check out dari hotel yang dorang sewa. Mau bengang Richard x pasal2 jadi manot. Itu sebabnya pagi2nya time die masturbasi die pinjam majalah playboy Schultz. X pasal2 terpancut kena kat majalah die. Schultz tau je kena take down Richard. Mau patah leher die. X pasal2 kena bahan forever alone a, batang senget a. Ketika nak check out tu, Richard berbaris sebaris dengan sekumpulan budak perempuan sama universitinya. Dalam fikirannya agak lain macam di mana ada student sama universitinya memilih tempat yang sama untuk chill out. Terasa dirinya tidak hipster!

   Jika dilihat dari gaya mereka kelihatan seperti pelajar tahun satu. Richard berfikir bahawa mereka semua belum nak up lagi. Lihat sajalah perangai gegerl mereka. Tergedik2 peluk2 sana sini. Terasa walaupun 2 tahun beza umur namun tahap kematangannya terlalu jauh sekali berbanding Richard dan budak2 sama batchnya. Ketika junior2nya hendak pusing ke belakang Richard terlanggar salah seorang daripadanya. Habis berterabur beg2nya. Dari beg tangan ke beg hikingnya jatuh. Richard pulak entah kenapa tiba2 jadi gentle pulak dengan perempuan. Mungkin sebab nak cover malu depan orang ramai.

   Seperti filem romantik tipikal Richard terpandang wajah juniornya yang ditolongnya. Ternampak pulak kad pelajar yang dibawanya. Dibacanya kad nama itu.

   ''Ini die barang awak. Mintak maaf terlanggar tadi... Analiese Hubert, bukan?''
   ''Xpe2. Saya yang salah, saya yang x pandang2 depan tadi. Uuuhhh... camne awak tau nama saya?''
   ''Your card tells everything, sis. Saya Richard Rockmore.''
   ''Anyway, thanks, Rockmore.''
   ''It's ok.''

.....................................................................

   ''Hah! Camtu a camne aku jumpa die.''
   ''Kahkahkah... Kau ni, drama betul a, cakap je a kau nak bajet hero depan perempuan kan?''
   ''Bukan dowh, citer sekarang ramai orang kot, semua pandang aku je. Mesti a nak cover gentle kan.''
   ''Yela Rock, kau ajelah yang betul. hahahaha...''

   Dan perbualan dua orang lelaki dewasa terhenti disitu. Richard ingin menyiapkan assignmentnya manakala Frankie pula sibuk melayan pelanggannya. Walaupun dia seorang pelajar, namun dia pandai membahagikan masanya. Waktu siang digunakan untuk mengulangkaji manakala malam untuk mencari duit. Dia hanya bekerja seorang diri walaupun beberapa orang kawan banyak kali offer untuk menolongnya. Tapi Frankie tau... mereka ingin menumpang duit.


Monday, March 4, 2013

Friend Zone

   Kalau aku nak rumuskan apa yang orang x suka dalam relationship, aku boleh kata kalau perempuan x mau lelaki curang, makanya lelaki x suka kalau perempuan friend zone die. Yes perempuan pn ada jugak kena friend zone tapi kesnya jarang. Kalau lelaki, yes. Always. Boleh dikatakan 40/100 kalau seseorang lelaki nak mulakan romantic relationship kena friend zone dengan perempuan. Dan kadang2 friend zone ni situasi yang terlalu sakit untuk lelaki hadapi...

   Then macamana lelaki boleh kena friend zone? Ada banyak cara. Tapi selalunya datang dari perempuan. Selalunya lelaki bukan player yang kena friend zone. Ok then, kenapa perempuan nak friend zone je? Kenapa x mau go further dalam relationship? Selalunya situasi friend zone ni melibatkan perempuan yang dah banyak pengalaman bercinta, sedangkan pengalaman cinta lelakinya pulak terlalu sikit nak banding dengan perempuan. Perempuan cuma akan friend zone lelaki bila die dah hilang interest untuk having any relationship. 

   Hahahahaha... ini aku suka nak cakap. Perempuan yang hilang interest untuk having relationship ni selalunya inilah perempuan yang baik. Maknanya inilah perempuan yang kalau terlepas, menyesal a korang lelaki. Tapi kalau lelaki player apa die kisah. Mampos a. Jadi sifir die senang je. Perempuan baik date lelaki bangsat. Perempuan baik patah hati dengan lelaki bangsat pasal lelaki bangsat curang. Lepas break, perempuan baik dah putus asa dengan lelaki. Die dah x percaya lelaki sebab lelaki dah banyak kali aniaya die.

   Jadi untuk elakkan hati die dipatahkan lagi, baik elakkan daripada having relationship. Bak kata pepatah, baik mencegah daripada merawat. Then, lelaki baik datang pada masa yang salah. Masa dimana perempuan baik hilang interest untuk lelaki. X kira a camne apa yang lelaki baik ni buat, layan die dengan baik, please die dengan baik, dengar segala masalah die, bagi die hadiah apa sume, buat apa segala yang perempuan biasa impikan, tapi relationship die tetap terbantut. Dimana perempuan cuma declare, ''X pela, kita jadi kawan je, x lebih daripada tu...'' 

   Bagi seorang lelaki, ayat ni pembunuh. Mana x nya membunuh, dah die dah penat2 buat itu ini. Kalau bagi perempuan biasa yang fresh lagi, mau cair die. Tapi untuk perempuan yang dah hilang interest ni, susah untuk die lupakan segala apa yang lelaki bangsat dah buat kat die. Nak convince dengan lelaki pn susah. Tula dulu. Sapa suruh date dengan lelaki bangsat. X pandai pilih pasangan tula jadinya. Sepatutnya lelaki dan perempuan kena sedar, asas segala relationship, ialah persahabatan. Bila dah kenal, paham antara satu sama lain, baru a ada chemical bond antara dua2. Then only a relationship tu menjadi. 

   Tapi itulah dilemma die. Bila dah sampai masa lelaki baik datang, perempuan bukan buta, tapi sengaja buat2 tak tahu. Dorang akan pikir, lelaki akan buat bende yang sama jugak akhirnya. Yang patah hati? Lelaki baik. Kesian. hahahahahahaha... Inilah dunia, kalau semua nak elok je, baik duduk syurga kan? Akhirnya, disebabkan lelaki bangsat yang curang kat perempuan baik, akhirnya perempuan baik keras membatu. Then, x ada peluang untuk lelaki baik membuktikan semuanya... Mungkin jugak, sesetengah lelaki baik akan menjadi bangsat. Berdendam dengan semua perempuan.

   Kesannya, die anggap semua perempuan terlalu ego. Then, mungkin die akan mencari cinta, dengan tujuan, untuk menganiaya perempuan. Atas alasan, ''Inilah apa yang perempuan dah buat kat aku dulu. Harapan punya harapan, tapi palsu!'' Ayat yang mungkin keluar dari mulut lelaki baik yang berdendam dengan perempuan... Friend zone ni susah nak handle. Die bergantung pada keegoan perempuan. Ceh... Ah anyway, aku malas nak citer lebih2. Bosan. Kang ramai terasa makin ramai lelaki menangis kan? Chow.

Sunday, March 3, 2013

7 Bende Yang Duit Tidak Boleh Beli

   Hahahahaha... Father of all sin. Anyway, sapa yang x cinta duit. Duit la yang buat orang jadi kaya, duit la yang buat orang dipandang tinggi. Orang selalu kata, duit ni x boleh dipisahkan dengan kehidupan moden. Yet, x semua orang berpeluang untuk menikmati duit. Tu pasal wujud orang kaya dengan miskin. Tapi, ada sesetengah bende yang duit x boleh beli:



1. Passion- Bila berkenaan dengan passion ni, kita cakap pasal bende yang subjektif. Passion, x kira a apa, soccer, hiking, diving, motorsport, everything yang kau minat. Aku bagi contoh, motorsport a. Sebab aku pn motorhead yang tegar. Kalau korang rajin beli majalah kereta, korang akan tengok contoh2 yang baik. Semakin baik kereta yang di feature, semakin banyak a passion yang kau tengok. 1 kereta nak bikin dalam satu project, let say... kau nak restore kereta. Contoh kereta, Toyota Corolla Sprinter TE37. Model ni kalau kat Malaysia, memang rare habis. Untuk body, 20k habis, spare part, 10k, engine apa sume komponen, 30k. Jumlah? 60k. Dan dorang semua x kisah habis 60k untuk kereta dorang, sebab dorang minat. Minat dorang lagi mahal dpd duit. Itulah sebabnya.



2. Skill- Yaaaa... Aku suka ni. Yep. Sebab banyak aku nak cakap. hahahahhaha... senang je, duit memang x boleh beli skill. Contoh, kau beli skateboard harga 800, tapi kau baru je nak berjinak2 dengan X-game. Jadi citer sekarang, kau tetap xde skill walaupun kau ada board mahal. Ataupun, contoh, kalau kau punya pomen giler babi teruk, bape kali hantar garage pn masih rosak lagi, tapi korang bayar 3000, padahal obohol kancil je pn. X guna jugak. Bayar mahal, tapi rosak= x de skill punya pomen. Then satu lagi, bagi aku, kadang2 tools yang kita pakai ni ada kaitan dengan skill. Ya aku percaya AE86 pn boleh kalahkan Ferrari kalau Tsuchiya yang bawak. Tapi kau akan memerlukan tools yang lagi baik bila kau punya skill dah mengatasi kehebatan tools kau. Bila dah camni, skill kau akan terbantut dek tools kau guna, pasal seolah2 kau cuma duduk kat tempurung tanpa berani untuk keluar ke dunia yang lebih besar. Camtu a perumpamaan die. Then pasal tu a aku sanggup habiskan 12.50 untuk beli pensel Rotring Tikky aku yang kat dalam gambar tu. Ya mahal, tapi die bagi hasil yang lagi elok, dan bersesuaian dengan skill aku. Sorry lakaran kat atas x bape cantik. Aku buat time tengah ngantuk.



3. Masa- Disebabkan Doraemon belum lahir lagi(September 3 2112), makanya sahlah mesin cahaya masa x wujud lagi kan? Yep. Dan duit x boleh beli masa. Walau banyak mana pn kau invest untuk sama ada balikkan masa, pergi masa hadapan, perlahankan masa, cepatkan masa, x de guna jugak. Kecuali dengan izin Allah macam citer Ashabul Kahfi. Then, aku bagi contoh, macam aku jugak a keadaannya. Disebabkan aku datang lambat sikit dalam hidup Annisa, ya aku datang time lepas die fed up dengan kerenah lelaki yang selalu curang. X pasal2 die dah x boleh nak percaya lelaki+relationship. Pfft. Then dalam hal ni, aku rasa x de sapa salah, sebab inilah yang dah tertulis, tapi, selagi aku hidup, itulah peluang aku kan. Haih... memang x guna bila situation perempuan baik jumpa lelaki kurang baik pastu breakheart dengan lelaki x baik then bila jumpa lelaki baik akhirnya no more direct relationship. hahahahhaha... indahnya dunia eh eh. Tetibe masuk bab cinta pulak. Anyway, itulah die contoh yang kau boleh bagi. Duit x boleh beli masa. 



4. Kasih Sayang- Hahahahahahhaha... sumpah betul. Inilah kelemahan yang terlalu duit cuma boleh menangis je tengok. Nah kau duit! Boleh kau beli kasih sayang? No way. Untuk gain kasih sayang hanyalah dengan kasih sayang! Kalau ada perempuan yang cair dengan duit lelaki, sila pergi mati. Korang bukan nak personality die ataupun die punya kasih sayang, korang cuma nak material die je. Anyway, aku tabik dengan perempuan yang sanggup kahwin dengan lelaki miskin sebabkan lelaki miskin punya akhlak/sikap/blablablabla. Then, kasih sayang yang terbina dengan duit x akan tahan lama. Sama macam penis yang x akan tahan sampai esok pagi. Bila dah orgasm jatuh jugak kan. Same goes as duit. Banyak kau consume, banyak duit habis. Duit habis= no love. Simple. Tapi, kalau kasih sayang yang sejati, kita x perlu duit, kita cuma perlukan keikhlasan 100/100. Camne nak ada keikhlasan? Ini cerita kita dengan Tuhan. Tapi, keikhlasan kita boleh trace dari body language. Jadi Annisa, thank you, for loving me dear! *mengelap airmata*



5. Persahabatan- Gambar ni, terukir 7997(1001 dah mainstream) cerita. Persahabatan yang aku dah buat selama ni, ya. Dorang ni, besar makna bagi aku. Kalau dorang x de, entah moral aku jatuh dengan senang, dan aku bukan lelaki yang dunia kenal. Dorang sentiasa ada kat mana2 aku berada. Dan dorang antara mereka yang sentiasa menerima aku x kira camne pn keadaan. Seriously, hidup aku macam zombie kalau x de kawan. Hm... disebabkan terlalu mahal untuk aku cerita, maka biarlah gambar ni yang ceritakan segalanya. More than words, bak kata Annisa...



6. Nafsu- Ini lagi2 kalau perempuan. Perempuan selalu dikaitkan dengan nafsu yang sangat tinggi. Lagi2 kalau atas katil. Anyway, best way to describe nafsu perempuan ni bila kau tengok die punya barang. Nak2 beli beg jenama designer. Anehnya aku tengok la. Design lebih kurang je pn. Apa bezanya? Same goes as bra jugak a. Beli Triumph(aku ingatkan Triumph ni cuma dikaitkan dengan motor) harga 200. Kejadah apa? Entah aku x tau perempuan, tapi dikatakan bra mahal ni lagi selamat. Memang gitu eah perempuan? Anyway, sememangnya duit x boleh beli nafsu. Macam Qarun, walaupun harta die dah terlalu banyak, tapi die tetap nak lagi. Dan akhirnya, sendiri tanggung padah Allah bagi. Bahana nafsu, sila kawal nafsu kita semua...


7. Seni- Yap. Contohnya, kalau kau tengok lukisan Der Wanderer über dem Nebelmeer(Wanderer above the Sea of Fog), orang sanggup bayar berjuta2 hanya untuk sekeping canvas. Sebabnya? Seni ni x de nilai. Dan bukan untuk dibeli. Jadi sebab tu a nilai die terlalu tinggi. Setiap hasil seni yang dihasilkan tercipta beribu emosi. Dan kadang2 seni ni terlalu susah untuk dinilai, sebab bagi aku, seni ni semuanya berkenaan dengan personality. Setiap orang berlainan. Jadi dipendekkan citernya nak beli seni sama macam kau cakap kau nak beli orang. Masalah sekarang boleh ke kau beli orang? Then, aku amek contoh muzik. Kalau kau ada bajet banyak mana pn untuk record then buat copy untuk album kau, tapi x de jiwa, hanyut jugak. Ya. Dan seni memerlukan jiwa untuk hidup. Seni ni menunjukkan betapa ikhlasnya kita. Bukan kita yang tentukan seni kita, tapi karya kita yang tentukan. Dan seni paling cantik bila ditujukan untuk orang lain(sorry Annisa aku masih dalam proses untuk menguasai portrait). 


Takdir dan Nasib

   Bagi aku, 2 bende ni sangat bodoh. Dan aku x percaya dengan bende2 ni. Kalau aku dengar ada orang cakap pasal bende2 ni, rasa cam pelempang pn ada. Contoh ayat2 yang seakan tunduk kepada nasib:

''Kita x tau apa yang akan jadi pada masa depan,''

''Kau tengok diri kau a, bukan pandai sangat pn, jangan ada hati a nak masuk U bagus''

''X guna betul! Pasal a malang sangat nasib aku ni!''

   Tunduk pada nasib. Belum2 lagi dah give up. Itu pasal aku x suka. Then bagi aku, adalah bangang untuk mengalah. Itu menunjukkan yang kau ni x de inisiatif atau takut. Ya. Takut amek risiko. Bagi aku, kalau kita dah tetntukan keputusan kita, there's no turning back. Kita sepatutnya terus lalu jalan yang kita amek, walaupun berliku mana pn jalan tu. Kalau x mau, jangan buat. Kalau nak, sila berusaha.

   Then, ada orang cakap, aku ni nak melawan kuasa Tuhan, sebab x percaya takdir. Ini lagi bangang. Kenapa? Sebab die macam x tau pulak masa bila Tuhan akan buat takdir untuk kita. Bagi aku, kita yang buat takdir, Tuhan yang approve nak izinkan ke x takdir yang kita buat camtu. Kan selalu ada orang cakap, kalau doa x berusaha x guna jugak. Itulah die testament die. Bagi aku, logik akal aku untuk ayat tu, Tuhan x akan tolong kita selagi kita x berusaha untuk dapatkannya. Tuhan x akan mengubah nasib kita selagi kita x try. Jadi ini bermakna  takdir kita tetap sama kalau kita x berusaha. 

   Aku bagi contoh a. Budak sekolah kan suka main crush2 ni. Then bayangkan, malaon ni ada crush dengan sorang ni. Tapi die x try, jadi die x dapat sorang tu sebagai kekasih die. Pasal die x try. Itulah maksud die. Kalau x berusaha mana nak dapat. Takdir di tangan kita. Kita yang buat takdir tu. Lain2, berdoalah pada tuhan supaya takdir kita diizinkan oleh Dia. Simple? Bila bercakap je. Dan realiti ialah pembunuh segala falsafah. Anyway, chow!

...And Happiness for You

As I walk through the lane of your heart,
No more the same as I see in your curious face,
No bed of roses,
It seems like a battlefield,
Sorrow is everywhere,
And it is beyond what I have ever seen.

I know that you are the true survivor,
When I knew this is when I put my heart on you,
As you have endure all kind of pain,
Not everyone could ever feel what you have felt,
To you I put all I could ever do.

Yet, but I'm not the kind who know how to please someone,
On me where all peoples put hate on,
Uncomfort faded away after I met you.

The pain I've seen can't be as much as you do,
Only one of hundreds girl I've ever  seen could be as tough as you.

Bed of roses never seems to be yours,
Edge seems to be where you always standing.

Happiness for you is all I've been fighting for,
And I know how awful your life behind us,
Pride of mine have I traded for your happiness,
Price of love that I have pay,
Yet, is only to see your smile anymore!

AIR,  1432 hours, February 4th, 2013.

Iklan Ketat

   Serious dowh, aku tergelak2 tengok iklan ketat ni. Dorang punya advertising x mau lol lagi bye. Korang boleh tengok kat BlogSerious betapa kelakarnya meleis buat iklan. Giler x leh blah. Tapi kan, tetibe aku terpikir. Dengan mencanak-canaknya iklan ketat ni, korang x rasa pelik ke, ok kalau perempuan punya iklan ketat aku x kisah. Tapi kalau iklan pengeras batang ni. 

   Haih... Aku rasa malu. Korang x terpikir ke asas perniagaan, kalau permintaan banyak, banyak a bisnes kan. Jadi citer sekarang bila aku pikir balik, iklan pengeras batang banyak. Maknanya mesti banyak giler kan lelaki yang x keras batang. Dan sah2 la die ditujukan kepada orang melayu, sebab bape kali je kau tengok Cina baca paper Melayu dan Melayu baca paper Cina? Jadi hipotesis aku sekarang ni, adakah lelaki Melayu semua disfungsi ereksi? Adalah memalukan bagi bangsa yang punyai kehebatan dalam sejarahnya tiba2 hilang begitu sahaja disebabkan lelaki Melayu batang x naik. X rasa gitu?

Adakah lelaki Melayu semuanya disfungsi ereksi?

   Kalau x buat apa ramai kan yang nak jual ubat pengeras batang, ye x?

Perniagaan+Agama= Untung

   Hari tu time aku pergi solat jumaat kat taman aku, time tengah pakai selipar nak balik tu tetibe nampak a iklan pengeras batang yang dah dirumus dengan cara islamik, sekali dengan bacaan surah2 bagai. Serta-merta dahi aku menjadi mangsa tepukan yang x de henti. Terus aku terfikir, adakah surau atau tempat2 yang ada kaitan dengan agama ialah ruang iklan yang paling untung sekali? Ini bukan kali pertama aku nampak, sebelum ni orang nak jual rumah, motor apa sume iklankan dekat surau. Tu aku belum citer lagi orang jual2 dekat area2 masjid. Barang2nya selalunya diasosiasikan dengan bende2 yang ada budaya Arab2 ataupun islamik.

   Lagi aku belum sembang bende2 yang macam kismis doa dan yang sewaktu dengannya. Bende tu lagi2 kalau jual kat koperasi sekolah, mau berpusu-pusu budak2 beli menatang tu. Aku once pernah a tanya member aku:

''bro, pasal kau beli kismis ni weh? punya ramai orang beli sedap sangat ke?''

''bukan a dowh, ini punya yang dah ada doa dengan surah bla bla bla, kalau makan ni kau jadi kuat ingatan, ada berkat tau bila makan ni, lagi2 skang dah nak pekse.''

*facepalm

   Then ini situasi die, kismis doa, ada berkat, makan---> kuat ingatan. Then yang jual bende tu bukan sekolah, tapi orang luar. Jadi citer sekarang dipendekkan citernya kalau nak berniaga, kena ikut 'hukum', baru ada berkat. Lebih tepat kalau bende2 tu dah dimasukkan dengan unsur agama then bende tu jadi suci. Terus jadi halal, baik apa sume. Then dengan pemikiran yang jinies seseorang akan mengambil peluang atas kebangangan meleis dengan memasukkan unsur2 keagamaan dalam peroduk dorang. Dan disebabkan meleis ni kuat agama maka segala yang ada label islamik akan menjadi halal dan bawak berkat serta banyak kebaikan. Padahal aku makan kismis doa tu sama je x de pape. Kejadah apa?

   Ini juga menunjukkan yang kadang2 meleis ni totally bangang. Xde kajian apa2 sume teus label bagus. Yang anehnya bende tu lagi mahal dpd kisimis biasa. Jadi citer sekarang sapa untung? Sah2 la peniaga. Buta2 je meleis kena tipu dengan peniaga. Then paling aneh sekali, minda meleis senang diputar belitkan bila sesuatu produk dimasukkan dengan unsur agama. Lagi2 kalau air yasin a, minyak wangi yusuf a. Camne kau boleh tau dalam tu ada berkat? Camne kau boleh konpom bende tu memang betul2 suci? Ada petanda datang dari langit kata yang bende tu memang suci? Kalau ya apa buktinya? Mana bukti saintifiknya? Fuh... Kalau dah x de bukti saintifik, ini bahaya.

   Sebab kadang2 bende tu boleh memudaratkan. Tau2 je kena penyakit, pasal x de mana2 approval dari pihak yang berkenaan. Anyway, yap, sebenarnya kalau dalam kotak barang tu ada pungpangpungpang citer pasal berkat ke apa sume tu cuma strategi perniagaan. Nothing more. Dan ini jugak menunjukkan kebangangan otak Melayu. Chow!