Tuesday, June 18, 2013

Nilai Kemanusiaan

   Aku pernah dengar, orang selalu kata, ''Lelaki cuma diuji bila die dah ada segalanya. Harta, Takhta, Wanita. Itu bukan nilai kejayaan lelaki, tapi ujian.'' Macam biasa, bila dah dikurniakan otak yang pandai cepat je aku proses dan aku paham. Tapikan, walaupun aku paham, kenapa aku masih buat jugak anyway? Maksud aku kenapa bila aku dah ada semuanya, aku still serabut? Persoalannya, adakah aku betul2 paham apa maksud quote tadi?

   Right now aku boleh a dalam hierarki social aku sume aku ada. Keluarga, kawan dan perempuan. Aku still ingat masa aku masih lagi xde kawan. Dunia aku kosong. Rasanya macam kau dah buat macam2 untuk hilangkan rasa bosan. Tapi sedar2 je 10 aktiviti aku buat tu aku cuma spend x sampai 1 jam pn. Aku rasa teramat bosan. Rasa cam nak bunuh diri. Tapi the best thing is keje kau jadi bagus, kau tumpukan 100/100 tumpuan kau kat keje. Jadinya itu kelebihan orang sunyi. 

   Then bila dah masuk sekolah menengah, aku mula belajar apa itu persahabatan. Ok persahabatan mungkin cuma wujud dalam manga je. Tapi bagi aku, persahabatan ialah sesuatu yang perlu. Xde manusia yang nak hidup sorang. Bila aku dah dapat kawan ni, hidup aku berubah. Kalau dulu xde life, sekarang ada a orang ajak kau buat sesuatu. Buat 10 aktiviti tau2 je dah 10 jam. Rasanya dah x sunyi lagi. Nak bercakap pn seronok. Sedikit demi sedikit, seolah2 perasaan kemanusiaan tu bertambah.

   Aku belajar macamana nak senyum, apalagi ketawa. Buat sesuatu pn bersemangat. Rasanya cam... Aku x dapat nak sebut dalam perkataan. Tapi die seronok. Kau boleh buat apa je yang kau nak a camtu a rasa die. Fast forward kepada zaman dimana akhirnya aku memahami maksud kewujudan perempuan... Yes. Hidup aku berubah lagi sekali. Bila dah ada perempuan ni, seriously aku x pernah rasa perasaan ni. Die bukan sesuatu yang aku boleh describe. Yang aku tau, pleasure. Seolah2 ada semangat baru yang sentiasa mendorong aku. Kalau dengan member ialah untuk kita buat apa je yang kita nak, makanya perempuan ialah sentiasa memberi sokongan kepada kita.

   X kira apa yang aku buat, die mesti akan sokong. Kalau salah, die tegur. Kalau betul die encourage lagi supaya lagi betul. Best of all, aku boleh menangis tanpa rasa apa2. Maksud aku kalau aku dah giler stress aku ada orang untuk aku keluarkan airmata. Die punya terharu tu, aku x dapat nak gambarkan. Seolah2 kalau dunia sume rejek aku, tapi die still x berputus asa dengan aku. Die still bagi semangat. Masa semua orang x boleh nak tolong aku die still there buat apa yang termampu. Yes. Itulah setakat mana kasih sayang Annisa kat aku. Kalau aku call die, die tanya pasal aku. Walaupun cam membebel(kinda annoying). Tapi bersifat keibuan. Yes.

   Perempuan bukan je Ibu kita, tapi kawan kita jugak. Everything. That's why, hidup aku x sempurna kalau xde perempuan(not nescesarily kekasih). Tapi memang, dalam hidup aku, aku rasa Annisa sangat penting. Yes. That's why die ialah kekasih aku. Bila aku marah, die cuba tenangkan aku(dengan cara yang amat comel, of course), kalau aku tengah frust, die buat bende yang kebudak2kan(cuba kau tengok gelagat bayi a), then kalau ada masanya aku x tahan dengan apa yang aku hadapi, aku x boleh kawal emosi aku.

   Aku x tau kenapa, tapi kalau kat depan Annisa, aku mudah tunjukkan my true color. Kau boleh a kata die ialah breakpoint kepada ego aku. At some point, aku akan menangis. Seolah2 cuma die sorang ialah tempat aku menangis. Bila aku menangis, die pujuk aku, die lapkan airmata aku. Aku x tau kenapa. Tapi die seolah2 terus melupakan segala bende x elok aku buat kat die, walaupun baru beberapa minit yang lepas. Aku terharu. Aku x tau camne lagi nak ucapkan terima kasih. Nilainya terlalu tinggi.

   Then aku start rasa merendah diri. Bila die dah curahkan segala kasih saang kat aku, aku rasa bersalah. Sebab aku rasa apa yang aku curahkan kat die x setimpal dengan apa yang die bagi kat aku. Aku rasa aku dah macam hilang perasaan kemanusiaan. Caring sangat ke aku ni? Adakah kau perlukan lagi apa yang aku perlu bagi? Ataupun memang aku x pernah buat bende tu? Aku terasa diri aku ni macam kejam. Seolah2 aku macam x buat tanggungjawab aku snediri. Bukan ke aku ni lelaki. Kenapa aku x buat apa yang aku patutnya perlu buat? Mungkin inilah die yang dimaksudkan dengan bila lelaki dah ada semuanya itulah masanya die diuji.

   Aku rasa aku paham akhirnya. Mungkin bila dah ada semuanya, itulah masanya tanggungjawab lelaki makin bertambah. Contohnya kalau aku ada diri aku je, diri aku je aku perlu please, dengan diri aku je aku ada masalah, apa sume a. Tapi bila ada semuanya, once aku buat salah kat dornag, habis. Apalagi, semuanya sekali aku kena tanggung. Jadi ini mungkin salah satu daripada apa yang dimaksudkan dengan quotenya. Anyway, perjalanan aku masih panjang. Aku masih muda. Ini mungkin cuma satu bab dalam diri aku. Dan berguna untuk masa depan. Dan, perjalanan harus diteruskan!

*Annisa, terima kasih sebba sentiasa cuba untuk pleased aku. Aku mintak maaf kalau selama ni aku mintak kau lebih2. Aku cuma x nampak. Aku harap aku boleh buat sesuatu pulak untuk kau. Dengan, aku harap kau boleh buatkan aku seorang lelaki sejati. 

**''Kau kena accept diri Annisa macamana kurang pn die. Kau patut belajar bersyukur dengan apa yang die ada dan terima die no matter what''- Aishah

***Annisa, aku harap lepas ni kita akan sama2 lalu kat jalan yang kita nak dengan hadapi semua with full courage. 

Kereta= Status

   X. Aku bukan nak citer pasal macamana nak bezakan kereta rakyat marhaen dengan kereta elitis serta borjois(aku eja bedal je, x tau betul ke x). Yep kereta memang melambangkan status. Contohnya(jangan amek contoh industry kereta mesia yang rata2 harga kereta import ialah 150k ke atas, orang x mampu nak tunjuk attitude dengan kereta) kalau kat Britain kalau korang baca majalah kereta dorang at least sampai tahun 2005, kereta Jepun still dipandang rendah sebagai kereta orang miskin, shoddy, low performance, commuter dengan mass produced(sportscar buat apa nak buat banyak2). 

   Dekad 90's ialah zaman dimana kereta Jepun menikmati zaman kegemilangan yang dimulakan oleh(apa lagi...) Nissan Skyline R32 GT-R masa zaman '89 kat atas track, dengan Honda NSX kat dunia supercar pada tahun yang sama. NSX bukan je mengharumkan maruah kereta Jepun yang selama ni dihina shoddy dengan low performance oleh golongan elitis Eropah tapi jugak we-write rules of making supercar, yang sebelum ni Ferrari sendiri pn gagal(tanya Gordon Murray apa komen die pasal Ferrari dekad 80's). Honda NSX ialah what a supercar should be and create a new fundamental of supercar.

   Manakala GT-R pulak mengejutkan dunia dengan performance yang orang selama ni x pernah bayangkan. Dengan body coupe(read: 2 door sedan), I6 2.6l twin-turbo, 4wd sepenuh masa yang canggih dengan rekod racing yang x pernah dibayangkan. Ditambah dengan enjin yang bukan dibuat untuk atas jalan, tapi track, GT-R dipanggil Godzilla oleh majalah Wheels Australia. Tau ke korang kereta ni terlalu hebat sampai menyebabkan perlumbaan JTCC(diganti dengan JGTC, sekarang dipanggil Super GT) defunct sebab kereta ni asyik menang je? Itu belum citer lagi endurance racing kat Australia lagi. 

   Dipendekkan citernya 2 kereta ni melambangkan apa yang kereta Jepun should be: compact, lightning quick dengan semestinya... laju. Masa zaman kereta ni keluar korang boleh a kata kereta2 Eropah semua berada dalam zon selesa dimana kereta dorang dianggap paling hebat. Tapi 2 kereta Jepun ni just blown competition. Hatta GT-R lagi laju dpd Porsche dengan NSX lagi laju dpd Ferrari. Kan malu tu? Lepas zaman ni a korang tengok kereta Jepun rule dengan dengarlah nama2 yang sekarang tyinggal sejarah macam Evo, Impreza, Supra, RX-7 FD, Honda EG dengan EK. 

   Ok alang2 dah belajar sejarah ni kita berbalik kat Malaysia ku cinta ni balik. Semua orang tau yang Ferrari ialah aristokrat dalam dunia kereta. X kira korang ni siapa, benci mana pn korang, Ferrari adalah wajib di admire. Ini satu2nya kereta yang xde buat bisnes lain selain racing(dorang xdenye nak market Racing is our reason to exist untuk promo kete dorang bagus). Dengan Ferrari jugak duduk di tangga teratas dalam rantaian makanan kereta2 sport. Kita jugak tau yang Ferrari banyak dimiliki oleh Cina di Malaysia(jarang aku nampak Melayu pakai).

   Tapi kan perangai Meleis ni can somewhat annoying giler. Aku bagi contoh: 


   Ok dalam video ni korang boleh tengok Evo tengah tail dengan Ferrari. Aku x akan kata ini x civilized hatta kat Jepun yang dikatakan negara dunia pertama yang pandai tu pn bawak GT-R sampai 200mph(read: 320kmh) kat h/way, inikan pulak masyarakat dunia ketiga macam Malaysia. Then cuba korang tengok komen2 dorang sume. Rata2 Meleis sume berpihak pada Ferrari. Ini yang aku kata, Ferrari ialah aristokrat yang sering disembah sebagai kereta paling everything. Yes mahal jugak. Komen2 Meleis ni memang menjengkelkan.

   1st sekali, sume kata yang Ferrari cuma bagi chance je tu. Ok ni aku boleh terima. Then die kata Evo ni x layak nak lawan Ferrari apa lagi Lambo. Ok ini bangang. 1st kroang cuba pikir logik. Evo harga x sampai 1/10 harga Ferrari. Semestinya akan jadi pilihan orang muda. 2nd cuba korang pikir logik, berapa ramai jutawan yang umo dalam 20 lebih kat Malaysia ni? Ada korang kenal? Jadinya semestinya a orang yang bawak Ferrari ni ialah orang tua(possiblity tinggi tengok dari segi ekonomi). Then korang boleh kata Evo xkan boleh kejar Ferrari pasal topspeed Ferrari sampai 300, Evo 250. Ini lagi bangang. Kalau pn Evo tu stock(ada ke?) memang yes, electronically limited. 

   Korang tau x kenapa Evo tu die electronically limited? Pasal engineer die tau yang kalau diubah sikit, senang2 capai 300. Cuba korang tengok ni. Evo dah kasi bikin: 



   Yes, 300kmh. Sampai x boleh baca. Then Evo yang kejar Ferrari tu pulak aku yakin, dah bikin. Sebab stock korang x akan dengar bunyi 'pssst' masa lepas minyak. Takat bikin sikit je pn(intake, exhaust) dah boleh sampai 400hp. Ferrari California 450hp. Tambah 4wd, apa lagi korang boleh expect? Handling ma. Dengan ada lagi beruk2 yang x civilized mengutuk keter Jepun: 


   Then bila keter Jepun dah buat 280kmh(reliability, die belum fully tune pasang cooler) pn Meleis nak menyalak jugak. Habis tu korang ingat apa? Ferrari je boleh buat 300kmh? Ok kalau korang nak tau sehebat mana kereta tu, racetrack ialah tempatnya. BTW, sapa cross the finish line dulu, die menang. Enjoy!




Passion Ialah Xde Life?

   Kali ni aku nak citer apsal passion pulak. Ok aku memang passionate kalau sembang pasal kereta. Rasanya malas nak ulang kenapa aku suka kereta, tapi disebabkan passionate terhadap kereta aku citer jugak. hahahaha... Cuba korang pikir macamana pile of screw, metal dengan fiber boleh bergerak ke 186mph? Yea... itulah die mistery yang menyebabkan kau suka kereta. Aku anggap passion ni ialah sesuatu yang hebat. Sesuatu yang orang x akan paham dan melambangkan diri kita sendiri. Rasa berbeza dengan orang lain kalau ada passion ni. 

   Tapi kan, bila dah passion mesti a akan jatuh cinta kan? Yes. Betul passion ialah cinta. Korang pernah terpikir x yang kalau korang buat je sesuatu bende orang kata xde life? Contoh macam member aku. Die minat giler dengan Iron Man. Masa Iron Man 3 keluar hari tu die dah tengok yang biasa, 3D dengan IMAX. Aku kata a: 

''Get a life, dude! You waste all your money on nothing!''

   Die jawab:

''This is my life. This is what I've been passionate. If you are passionate surely you don't mind to spend every penny you have in your piggy bank!''

   Sejak dari tu aku mula tanya diri aku. Ok kalau passion ialah cinta, makanya aku boleh a kata aku bercinta dengan kereta kan? Maknanya aku will do anything just to have fun with car(ok bajet cam aku dah de kereta sendiri je). Anyway, itu ok lagi. Aku ada contoh yang terbaik:

http://kisahcintaizamnady.blogspot.com/

   Ok tengok nama blog korang dah tau. Blog ni ialah 100/100 citer pasal kisah cinta dua manusia berlainan jantina. Kalau korang baca a die punya blog karangan serupa bahagian B SPM punya BM. Tatabahasa die kalah DBP. Puisi mengalahkan Latif Mohiden punya sajak. Setiap inci ayat tu memang x yah citer. Berbunga2. Jadi korang boleh expect yang cinta die terhadap kekasih berlainan jantina die tu terlalu tinggi lalu menjadi inspirasi untuk buat ayat berbunga2 camtu.

   Wow... Inilah passion. Yes. Passion ialah kau berada dalam dunia kau sendiri bersama sesuatu atau orang yang kau cintai. Jadi dia akan dedicate everything he have just to enjoy his life. Lalu terjadilah sesuatu seperti blog di atas... Ok kalau dalam bahasa mat kereta orang kutuk kau habiskan beribu2 bikin kereta padahal kegunaan untuk bergerak dari titik A ke B je. Orang x paham. Tapi kita paham. Dan passion juga ialah kepuasan. Makanya untuk memuaskan hati adalah untuk buat apa yang die passionate for. Jadinya xde istilah xde life kat sini.

   Jangan nak jadi taste-police sangat. Kau ada life kau sendiri, tetibe kau nak tegur die xde life. Itu life die. Bukan life korang. Kalau korang rasa apa yang die buat tu harm korang, baru bersuara. Nak menyampah silakan, tapi dalam hati. Same goes kalau aku kutuk apa yang kau minat mesti kau melenting. Jadinya xde istilah xde life kalau melibatkan passion, tapi ialah i live my own live, you live yours. Simple. BTW dari sini aku tertanya sesuatu. Apakah itu yang dimaksudkan dengan life?

   Well, secara kasarnya life ialah orang yang sentiasa ada social life. Kalau kat negara mat saleh social life tu ialah berparty, minum beer sama2, pergi adventure dengan kawan, shopping sume. Jadinya kat sini 'life' ialah kehidupan dimana kita menghabiskan masa kita bersama2 dengan sosial. Makanya tengok wayang sorang2, beriadah sorang2, minum sorang2, itu ialah xde life. Dan syok sendiri jugak xde life. Syok sendiri ni kira macam buat apa yang kau passionate a. Macam aku bercerita kat atas tu. Jadinya, passion ialah xde life bila xde orang yang sama passion dengan kau.

   Jadi passion bukan xde life atau apa sume just because he dedicated all he have in his arms untuk cater die punya kepuasan, tapi passion ialah living your own life. Sebab tu ada kata motorsport ni membazir serta membahayakan nyawa, pasal die x paham apa yang kita passionate for. Makanya, live your own passion, as long as you are happy. Until then, chow!

Monday, June 17, 2013

Cinta Monyet Tu Mende Anyway?

   Masa aku sekolah dulu tengok member2 aku sume dating2, fuh... Sweet! Haha. Tapi aku sikit pn x jeles. Apa aku nak jeles? Bukan aku minat pn nak ada awek2 sume ni(then). Kau boleh a kata 2/3 dpd kawan aku sume bercinta. Rasanya aku sorang je yang against cinta. Kalau ada pn kawan2 aku yang x bercinta makanya dorang mesti in the middle of nak dapat awek ataupun masih belum ada konek untuk cakap kat pmpuan tu die suka kat pmpuan tu.

   Later on lepas tinggal aku sorang je yang x bercinta wujud pulak manusia surau atau cikgu sembang2 dengan aku cakap:
   ''Dorang ni cinta monyet je, x kan berkekalan.''
Ataupun:
   ''Inilah die cinta monyet, bercinta bukan main, lepas break sedih sampai kelangit.''

   At the same time istilah baru masuk dalam kamus otak aku: Cinta Monyet. Sefaham aku sebelum ni cinta monyet ialah cinta yang x akan berkekalan. Sefaham aku lepas google ialah cinta yang bukan berasaskan kasih sayang tapi hanya sekadar main2 je(read: playboy/girl). Jadinya Cinta Monyet boleh a aku kata sebagai cinta yang xde point. Semacam budak2 sekolah rendah main 'jadi-jadi' dulu2. Xde point, takat seronok2 je. Cinta yang x ada chemistry.

   Tapi kan, kenapa cinta2 monyet ni selalu diasosiasikan(betul kan aku eja?) dengan budak sekolah? Kenapa? Hanya sebab zaman sekolah zaman nak cari bekalan tua then bila frust bercinta boleh mengganggu. Haha. Hell. Not nescesarily so. Kadang2 orang selalu dub cinta zaman sekolah sebagai cinta monyet. Ok sebab apa orang nampak ialah:
   1. Cinta zaman sekolah selalu hanya berdasarkan hormon, bukan nak kahwin or so.
   2. Budak2 sekolah selalu putus cinta. Kalau yang hot giler tu ada sampai 42 kali(citer betul) putus. 
   3. Budak2 sekolah ada yang bercinta selama just seminggu, pastu break buat macam x kenal.
   4. Budak2 sekolah suka main skandal.
   5. (Kalau ada lagi boleh tambah list ni)

   Jadi 4 list tu sepatutnya dah cukup untuk bagi gambaran kenapa cinta zaman sekolah ni dikatakan cinta monyet. X. Aku x setuju. Contoh 1st, cuba bukak tv berapa ramai playboy(cuba kira nisbah drama budak sekolah dengan orang dah keje berapa) yang korang tengok kat samarinda ke akasia pebende sume tu. Almost everytime, orang dah habis sekolah berlaku playboy/girl serta curang terhadap pasangannya.

   2nd list pulak, ok. Ini sapa yang kata camtu je die memang sempit otaknya. Cuba kau tengok How I Met Your Mother tengok bape kali Ted putus. Berapa banyak ex die. X citer Barney lagi. Drama ialah interpertation kepada dunia reality. Drama sentiasa based on reality. Jadi bukan budak sekolah je yang putus cinta memangjang. list ke3 tu pulak, ok bercinta dalam jangka masa yang sekejap, korang boleh tengok x masa depan korang? Aku tanya korang, ada x korang boleh jangka apa yang berlaku? Jadinya disaster x pilih masa nak happen. 

   Could be seminggu, sebulan or 10 tahun pn boleh. Yang penting, kroang berusaha untuk what korang fight for. 4 tu pulak... haih... Tengok je a samarinda. Hatta datuk yang dah tua kalau konek still boleh ereksi tu pn main skandal. Duit banyak ma, sugar baby mari a. hahahaha... Jadinya apa yang aku kata kat sini, cinta monyet x pilih umur untuk occur. Orang dah keje, still putus cinta. Still main skandal etc. Jadinya bukan budak sekolah je yang patut dikatakan x berkekalan.

   Makcik aku, balak die sejak fom 2(now my uncle) still together. Pakcik aku tu beribu batu, berapa tahun pn, masih nak perempuan yang die suka sejak dulu. Belajar kat England, jadi korang tau a macam2 perempuan die jumpa. Lawa, caring, hot everything. Tapi still nak kat makcik aku. Haa... X ke sweet camtu? Jadinya aku x percaya bahawa cinta zaman sekolah ialah cinta monyet. TAPI. Yes ada tapinya.

   Perkahwinan bukannya ketentuan jodoh macam orang selalu pikir. Kalau perkahwinan ialah ketentuan jodoh kita sah2 a x akan wujud penceraian. Same goes as kau dating dengan orang tu. Tetibe kau tau lelaki tu bukan lelaki yang betul untuk kau date. Jadi sama macam kawin. Kau tengok berapa banyak kat drama tu orang salah kawin? Tu belum citer lagi yang curang, ada skandal sume. Itupun cinta monyet jugak tu. X sayang dengan sepenuh hati. 

   Pengajaran kat sini ialah, cinta monyet x pilih umur untuk mencari mangsa. Yang penting hati. Kalau sayang, kekal. Kalau nak main2, esok pn boleh. Hatta time dating pn boleh menggatal lagi. Jadinya, cinta monyet bukan hanya untuk budak sekolah je. Ini namanya generalisasi. Diharap kepada pasangan yang sedang bercinta, aku doakan(termasuk kepada diri aku) supaya korang sentiasa rasional dalam everything supaya x terjadinya gejala cinta monyet. Sekian terima kasih sebab membaca...

Apa lagi? Tepuk tangan a, dah habis kan? Haaa... Tepuk!

Lama X Post...

   hahahaha... Aku dah lama x blogging ni. Sampai aku dah lupa apa tajuk post aku yang latest sebelum aku tulis post ni. Rasanya dah dekat sebulan kot. Ok literally sebulan tu sekejap, tapi realitynya dalam dunia internet, adalah lama. Internet update setiap minit, kalau x minit, saat. X caya cuba tengok twitter. Hahahaha... Cuba korang kira dalam 1 minit ada bape orang tweet(depends on how much kau follow orang). 

   Kalau nak diikutkan aku xde a sibuk pn. X buat pape. Selalunya aku blogging supaya aku dapat meluahkan idea yang terbuku kat fikiran. Tapi sejak tweeter menguasai medan aku rasa blog ni dah ketinggalan. Macam aku cakap tadi tweeter tiap masa update. Tapi blog? X. Blog lambat, dengan x semua orang main blog(kau suka ke menulis karangan?) Jadinya dengan sistem yang lambat serta perlukan masa untuk memerah idea aku beralih angin: Twitter. Yes.

   Sekarang ni kalau aku rasa aku nak kongsi buah fikiran aku takat tweet je. Walaupun 140 characters tu x cukup sebenarnya. At least orang yang membaca pn x perlu nak baca karangan, instead takat baca ayat by ayat. Xde a nampak penat. Jadi idea tu dikongsi dengan lebih cepat, orang semua nampak. Kalau blog? Ada orang nampak? Ok. Satu lagi blog ni lambat update.

   Aku tanya kau, kalau kau tweet, let say 100 per day, tapi blog ada 100 post per day? Walaupun Tom Clancy pn x tulis sebanyak tu aku rasa. Lagi satu blog ni pulak korang kena main bahasa. Tulisan kau bosan, xde orang nak baca. Tapi rilek. Aku xde a nescesarily x tulis blog lagi, cuma blog ni x ringkas. Kalau aku rajin aku tulis. Anyway, jangan risau, aku still menulis, cuma x frequent macam dulu. Atau idea dah tepu. Jadi blog ni akan sentiasa and will always wujud. 

BTW tau ke korang bahawa aku punya draft giler banyak tertunggak disebabkan otak dah tepu?