Monday, April 21, 2014

Mat Salleh Celup


   Kata orang jenerasi X, mat salleh celup ialah jenerasi Y yang terpengaruh dengan gaya hidup orang barat seperti budaya kuning. Yet, it is often being generalized antara budaya barat dan budaya kuning. Seakan anything from barat is salah dan x elok. Ironiny budaya common anak2 Melayu macam melepak, merempit, isap dadah(admit it, pernah korang nampak cina masuk pusat serenti?) dan sewaktu dengannya tidak pulak dilabel sebagai budaya barat.



   Anyway, kalau anak Melayu yang cuba ikut budaya barat yang baik pulak kurang diterima masyarakat. Mungkin sebab x pernah nampak kot lalu dikata batak. Few months ago aku pergi travel sorang2. Dari kemaman ke KL. Mulanya aku x cadang pn nak travel. Tetibe dapat idea nak buat camtu. Then jadilah... Daripada jadi tourist, traveler bukan pegi tempat2 glamor and the likes. Dorang likes to get lost in the middle of the way. So did I. Dan traveler bukan pegi kat bandar untuk makan McD ya. Traveler akan pergi ke kedai yang orang tempat tu biasa pergi.



   As usual kepada some traveler, backpacking adalah sering dilakukan. Dan aku buat tu. Masa sampai kat Kuantan ada a terserempak dengan orang rumah sewa aku kat Kemaman. Tapi aku buat bodo je pasal aku bukan baik sangat dengan die. Then beberapa minggu bila aku balik Kemaman balik, die cakap aku jadi mat salleh celup. I was like... Uh oh. ok. 

   Ok then citer sekarang, aku x nampak apa justifikasi die kata aku mat salleh celup. In fact, aku x terasa pn dengan aku being a mat salleh celup. Aku cuma terasa dengan apa masalah dengan jadi mat salleh celup. Kalau aku rambut karat bagai boleh sembang lagi a. Ok citer sekarang, admit it, kita semua ialah mat salleh celup. Cuba fikir betul2. Dalam kehidupan seharian kita cuba kita tengok berapa banyak budaya barat kita guna. Ok aku bagi contoh.


   Cuba korang tengok artis kesayangan korang kat atas. Dia ialah Melayu. Stage name, Aaron Aziz. 1st, die pakai t-shirt. Bagitau aku yang pakai t-shirt mat salleh dulu ke Melayu dulu? 2nd, makanan. Ada x die makan asam pedas atau laksa kat situ? 3rd, selfie. Yang fisrt selfie dulu Melayu ke mat salleh? 4th, restoran die makan tu restoran melayu atau franchise mat salleh? See? So many mat salleh in just one picture. And who do you want to label me as mat salleh celup? We all are mat salleh celup.

Sakai.

   How many time have baju kurung on you in a week? How many time when you keluar rumah dating makan kedai makanan melayu asli? Korang start selfie sebab korang terpengaruh dengan mat salleh pasal surely mat salleh selfie before malay because they created the device, not malay! Ok teremo kejap. Ok now korang nampak sedikit pencerahan. Gaya hidup mat salleh literally dah blend dengan kehidupan seharian kita. Budaya moden yang kita hidup ni mostly dari barat. Jadi citer sekarang apa masalahnya kalau kita jadi mat salleh celup?


   Even traveler mat salleh sejati pn pegi pavi pakai kain pelekat dengan batik bawak beg deuter. Korang 'Melayu' ni pegi pavi ada buat camtu? Surely korang pakai baju yang direka mat salleh kan? Dan berfesyen seperti mat salleh as if Pavilion tengah mengalami musim sejuk. So now you got it. Admit it yang kita semua mat salleh celup. Kita celup peradaban orang Eropah secara total. Jadi citer sekarang ni mana justifikasi ''Bajet nak jadi mat salleh''?

No comments:

Post a Comment